Hirdetés

Felfoghatatlanul sok grafikus gyorsítót vásárolt Zuckerberg, AI-nagyhatalom lesz a Meta



|

A Facebook atyja nem csak részt akar venni a mesterséges intelligencia fejlesztésben, hanem át akarja ott venni az irányítást.

Hirdetés

4 064 907 000 000. Nem, ez nem a szóban forgó grafikus chipek modellszáma, hanem forinba átszámolt összege annak a bevásárlásnak, amit Mark Zuckerberg a napokban bejelentett. Az Nvidiának tehát nem kell aggódnia amiatt, hogy esetleg magára haragítja a gamereket: a Facebook anyacége 2024-ben ugyanis olyan fegyverkezési versenybe fogott, amit nem sokan láttak előre. Persze mindezt a mi érdekünkben.

Zuckerberg egy rövid bejelentkezés során hintette el, hogy 2024 végére a vállalat 350 ezer darab Nvidia H100-as grafikus gyorsítót, vagy durván 600 ezer, azzal egyenértékű chipet tervez vásárolni. Persze nem most tévedtek be először az Nvidia boltjába: az Omdia elemzése szerint a Meta és a Microsoft is fejenként több H100-as chipet vásárolt tavaly, mint a Google, az Amazon és az Oracle együtt. 

Hirdetés

Zuckerberg elmondta, hogy a Meta mesterséges intelligencia infrastruktúrájának bővítése azért is kulcsfontosságú, mert szeretnék felelősségteljesen fejleszteni az MI-modelleket, amiket aztán nyílt forráskódú megoldásokként elérhetővé tesznek. Az Nvidia jelenlegi legerősebb chipjére eddig is 36-52 hónapot kellett várni, akkora volt a kereslet, de egyáltalán nem lennénk meglepve, ha a zöldek most rohamléptekben elkezdenének újabb gyárakat felhúzni.

A Meta tehát nemcsak részese, hanem innovátora, úttörője kíván lenni a szegmensnek, hiszen Zuckerberg szerint hamarosan nagyon sokat fogunk virtuális asszisztensekkel beszélgetni. Például olyan szemüvegeken keresztül, amilyet a vállalat évek óta fejleszt a Ray-Ban közteműködésével.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.