Hirdetés

Lehet, hogy tíz év múlva minden eszközödön ez a logo néz vissza rád



|

Pár éve már kiszivárgott némi infó arról, hogy a Google egy teljesen új operációs rendszert készít. Azóta nagy volt a csend, de most kiderült: a Fuchsia él és virul, sőt egyre nagyobb tervei vannak.

Hirdetés

A Google I/O konferencián az Android és Chrome fejlesztéséért felelős Hiroshi Lockheimer váratlanul elejtettnéhány információt egy olyan operációs rendszerről, ami nem az Android, nem is a Chrome OS (és főleg nem valamilyen versenytárshoz köthető). A Fuchsia egy olyan operációs rendszer, amiről nagyjából két éve bukkant fel pár nagyon ködös információ, akkor annyit lehetett tudni, hogy a Google fejlesztőinek kísérleti projektje, és nem kapcsolódik közvetlenül semelyik egyéb rendszerhez. Viszonylag hamar feledésbe is merült, mivel azóta nem igazán derült ki semmi egyéb róla, de most pár mondatból is az derült ki, hogy nem csak él és virul a Fuchsia, de kifejezetten komoly dolog nőhet ki belőle.

Hirdetés

Amikor először hallani lehetett a Fuchsiáról, az néhány képernyőfotóban és egyetlen videóban mutatkozott meg. Ezeken ráadásul csak egy olyan kísérleti felület látszott, amelyet a háttérben futó rendszer fölé húztak, és az egyedi navigációs metódusán kívül még nem sokat mutatott magából. Erről van szó:

Később annyi derült ki, hogy a képeken és a videón egy Armadillo nevű felületet láthattunk, ami nem sokat árult el arról, mit tud az alatta dolgozó Fuchsia és miben lehet más, mint a jelenleg elérhető operációs rendszerek. Sokan úgy gondolták, ez lesz az, ami majd valamikor a közepesen távoli jövőben leváltja az Androidot a mobilokon, de most úgy tűnik, ennél sokkal többről van szó.

Ismeretlen utakon a világuralom felé?

Lockheimer a The Verge helyszíni podcastjában árult el néhány olyan részletet az új rendszerről, ami ugyan továbbra is ködbe burkolózik, de azért már megmutatja, merre halad az egésszel a cég. A legfontosabb talán az, hogy a Fuchsia egy teljesen új, belső fejlesztésű kernelen alapul, tehát nem Linuxon, mint az Android. Az új motorra (amely az első időkben Magenta, mostanában Zircon névre hallgat) pedig a másik nagyon fontos ismertetőjegy miatt van szükség: ezt ugyanis nem egyértelműen telefonra, PC-re vagy bármilyen körülhatárolható eszközre szánják, hanem egy eszközökön átívelő rendszert szeretnének létrehozni.

"Teljesen új oldalról szeretnénk megközelíteni, milyen is egy operációs rendszer. És igen, tudok róla, hogy jó páran úgy hivatkoznak rá, hogy ez lesz az új Android, vagy az új Chrome OS. A Fuchsia azonban nem erről szól, hanem arról, hogy teljesen egyedit alkossunk az operációs rendszerek között, és amit a Fuchsia fejlesztése közben tanulunk, azt a többi termékünkbe is beépíthessük" - fogalmazott a szakember.

Ez idáig persze hangozhat úgy, hogy a fejlesztés csupán egy olyan kísérletezgetés, amelynek nem is maga az új rendszer a célja, hanem az, hogy egy új rendszer fejlesztése közben felbukkanó friss ötletekkel turbózzanak fel minden meglévő szoftvert és rendszert. Ehhez képest Lockheimer elég ügyesen megfogalmazta, mi a cél. "Gondoljatok speciális eszközökre. Most ugyanis minden bizonnyal a legtöbben úgy gondolják, a Fucksiát is telefonokra szánjuk, de mi van, ha minden másra is alkalmas lenne?"

Más beszélgetésekben azzal is megerősítette mindezt, hogy az új fejlesztéssel eltávolodnának az "egyfajta eszközre egyfajta rendszert" szemlélettől: az Android egyértelműen telefonokra, a Chrome OS pedig laptop jellegű vékonykliensekre lett kihegyezve, de itt sokkal szélesebb, egyúttal átfogóbb dologgal kísérleteznek. "Nem csak telefonokra és PC-kre célzunk, hanem ezekkel együtt a Dolgok Internetére, arra a folyamatosan növekvő számú eszközre, amelyek ellepik a világot és mindegyiküknek operációs rendszerre van szüksége" - fogalmazott Lockheimer.

Ez ugyebár most eléggé úgy hangzik, mint amit a Microsoft vizionált a Windows teljes mobilos, tabletes és PC-s átjárhatóságával és flexibilitásával kapcsolatban, hozzáadva az azóta kialakult IoT világ eszközeit. Csak hát, a Microsoft annak idején bele is állt a földbe az ötlet kivitelezésével, és ha tényleg arról van szó, hogy a Google egy "mindenen a mi rendszerünk fut a kenyérpirítótól a szerverig" jellegű rendszeróriásban gondolkozik, az valóban nem apró feladat. Nem is hangzott el semmilyen konkrét vállalás az időzítéssel kapcsolatban, ahogy azt is ügyesen kerülte a szakember, hol tartanak most a fejlesztéssel, milyen eszközökön fut és mit tud jelenleg a Fuchsia. Egy a lényeg: szép lassan és még mindig javarészt titokban, de jön.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.