Hirdetés

HyperX Cloud III teszt – erre képes a legnépszerűbb gamerfüles utódja



|

A Cloud-széria első két tagja olcsón kínált kiváló hangzást és kényelmet. Vajon az új modell emeli a tétet, vagy csak középszerű ismétlés?

Hirdetés

Sokan meglepődtek 2014-ben, amikor a memóriáiról, SSD-iről és SD-kártyáiról ismert Kingston bemutatott egy gamer fejhallgatót, a Cloudot. A Cloud klasszikus, fekete-piros színkombinációja is mutatta, hogy a gamerek az elsődleges célpont, viszont a cég ennek ellenére nem árazta túl termékét és - mint ahogy az a tesztekből hamar kiderült - az akkor még a Qpadtól átvett és átdizájnolt modell nagyszerűen szólt.

A siker elsöprő volt, így hamarosan, 1 évre rá következett is a Cloud II, amit a mai napig sokan etalonnak tartanak. Ezt követte még számtalan Cloud fejhallgató, de főverzió nem érkezett. A HP 2021-ben vette át a HyperXet a Kingstontól, nekik pedig 2 évre volt szükségük, hogy elkészítsék a valódi harmadik generációs Cloud fejhallgatót, tesztünk alanyát.

Hirdetés

Jó ránézni

Mitől olyan kellemes látvány a HyperX Cloud III? Nincsenek rajta RGB-ledcsíkok, sem harsány feliratok, csíkok és mindenféle csicsa, viszont az már messziről látszik, hogy egy masszív, minőségi anyagokból megépített termékről van szó. A tesztünkre érkezett modell koromfekete, mindössze a HypeX logót lehet kivenni jó világítás mellett a két kagylón. A kialakítás nem sokat változott, hiszen

minek megreformálni azt, ami már kétszer bevált?

A zárt, ovális alakú fülkagylókat egypántos rögzítés tartja a fejen. A fülpárnák és a pánt is memóriahabos és textilbőr borítású, vagyis nem szöszösödik, és ha olyan jó, mint elődei, töredezni, kikopni sem fog egyhamar. Érdekesség, hogy a két fülpárna nincsen ragasztással rögzítve, így elvileg könnyen, akár házilag is cserélhető, ha tudsz hozzá cserepárnákat szerezni. Az egész fejhallgató alumínium vázat kapott, így masszív, nem ropog, viszont a kagylókat nem lehet behajtani, ami szállítás szempontjából nem túl jó hír.

A jobb kagyló hátsó élére mindössze egy analóg hangerőszabályzót helyeztek el, míg bal oldalon egy mikrofonnémító-gombot és a lecsatolható mikrofont találod. Szintén innen kígyózik ki az 1,2 méter hosszúságú, harisnyázott kábel, ami közepesen merev, a vége pedig 4-pólusú. A dobozban ehhez egy jack-Type-C átalakítót is találsz, amivel bármely mobilhoz is csatlakoztathatod a Cloud III-at, de notebookoknál is kapóra jöhet az USB-s kapcsolat.

Összességében a Cloud III nagyon hasonlít elődeire, ám ezeknél modernebb, lekerekítettebb, kicsit talán még kényelmesebb is, miközben ugyanolyan strapabíró.

Tisztán szól, de azért nem Hi-Fi

A Cloud III az elődökhöz hasonlóan 53 mm átmérőjű hangszórókat kapott, a kagylók pedig zárt kialakításúak, ám a hasonlóság ennyiben ki is merül. A HP a hangszórók síkját kissé elmozdította, hogy jobban kövesse a fej formáját, illetve a hangzást teljesen újratuningolta. A cél továbbra is a gamerek meggyőzése, így a basszus és a jó sztereóhangzás elmaradhatatlan. Ehhez a HyperX egy 10-sávos hangszínszabályzót is kreált az NGenuity applikációban, valamint a korábbi modell 7.1-es virtuális térhangzására is ki kellett valamit találnia. A megoldás a DTS Headphone:X technológia lett, ami persze szoftveres, ám örökre a tiéd, a szoftverben bármikor aktiválhatod.

A Cloud III tesztje során sok-sok órát volt a fejemen a fejhallgató és kijelenthetem, hogy nagyon-nagyon kényelmes darabról van szó. Éppen tökéletes a pánt által kifejtett erő, az ovális kagylók még a nagyobb fülcimpát sem nyomják és kellemetlen izzadásról sem tudok beszámolni.

A Cloud III feladata nem volt egyszerű, az elődök igen jól szóltak, ezt kellett überelni. Nos, az új modell kellemesen nagy színpadképpel dolgozik, a sztereó kiváló és nagyjából 60-65%-os hangerőig a tisztasággal sem volt bajunk. Ami furcsa, hogy gamerfüles létére a basszus nagyon szerény, az az érzése lehet a hallgatónak - jogosan - hogy a mérnökök a kiegyensúlyozott hangzást fontosabbnak tartották a meleg, színezett dübörgésnél. Ez nagy öröm zenekedvelők számára, de azért a Cloud III nem ér fel a Hi-Fi fejhallgatók szintjére. A dinamika nem olyan szuper, kicsit fátyolosan szólnak a tömörítetlen zenék, legyen az techno, akusztikus vagy metál. Ha a hangerőt csutkára tekered, az üvöltés sem marad el, de ilyenkor le kell mondanod a tisztaságról, a közép- és magastartomány összecsúszik, miközben a basszus még mindig nem elementális.

Játékok alatt a kellemes, szellős hangzás nagyszerű, a pozícionálás szuper, ha pedig az apró USB-s átalakítón keresztül csatlakoztatod a Cloud III-at, az NGenuity programban a DTS-t is aktiválhatod. Ezt zenéhez nagyon nem ajánljuk, de játékok alatt érdemes kipróbálni - bár túlzottan lehengerlő térhangzást mi nem tapasztaltunk. Akinek a kimértebb, kiegyensúlyozott hangzás nem tetszik, a hangszínszabályzóval is próbálkozhat, sőt, ha megvan a tökéletes beállítás, azt új profilba el is mentheti.

Óriásit fejlődött viszont a Cloud III mikrofonja, amiről eddig még nem szóltunk. A 10 mm-es kapszulamikrofon meglepően tisztán rögzíti hangodat, van dinamika, mély és magas, sőt, ehhez még egy jó adag zajelnyomás is társul, vagyis a külső zajokat szépen kiszűri a mikrofon. Hasonló, sőt, drágább, száj elé hajlítható mikrofonokkal összevetve sokkal jobb a Cloud III, tényleg csak a középkategóriás és afeletti asztali (állványos) mikrofonok tudnak ennél tisztább, dinamikusabb beszédhangot rögzíteni.

A felhő mindenek felett

Ha előélet nélküli, új szereplő lenne a Cloud III a piacon, talán nem lenne vele szemben ekkora az elvárás, ám sokan fenik a fogukat az új etalon-gamerfülesre, ezért a gyártó igyekezett minden lehetséges buktatóra gondolni és azokat elkerülni. Kezdjük mindjárt ott, hogy a kényelem, az ergonómia szuper, a fejhallgató nagyon kényelmes és strapabíró is egyben. A kompatibilitással sem lehet gond, Type-C és Type-A USB, valamint 4-pólusú jack is elérhető, sőt, a kagylókon ott a hangerőszabályzó és a mikrofonnémítás, ami mindenféle csatlakozás esetén működik, sőt, a mikrofonnémításnál egy kis piros LED is kigyullad jól látható helyen a mikrofon mellett.

A hangminőség érdekes módon visszafogott¸ kevésbé harsány, mint vetélytársai esetében. Ez azt is jelenti, hogy a basszus nem fogja ledobni a fejedről a Cloud III-at, a mesterségesen meleg hangzás sincsen meg, ez pedig egyeseknek hiányozhat. Ugyanakkor gamerfüles létére kiegyensúlyozottan szól, a sztereóhangzás nagyszerű és csak nagy hangerőn "kásásodik". FPS-játékokban nagyszerűen teljesít, pontosan hallható minden nesz, ugyanakkor a nagy robbanások, mély dörgések nem olyan elementálisak, mint azt sokan szeretik. A mikrofonért külön dicséret illeti a mérnököket, ilyen tisztán szóló, jó mikrofont nem nagyon találtunk még középkategóriás gamerfülesen.

Ugyanakkor a kagylók továbbra sem hajthatók be, ami a szállítást nehezíti meg, emellett a passzív zajszűrés sem túl hatékony - hangosabb környezetben sok minden beszűrődik. A korábbi modellnél cserepárnákat és hordtáskát is kaptunk, ezek innen már hiányoznak. A HyperX Cloud III kényelmes és minőségi gamerfejhallgató, aminek talán jót tett volna egy kicsit több basszus, viszont ilyen szuper mikrofont ilyen áron nem igazán fogsz találni. A Cloud III ára ugyanis pontosan ugyanannyi, mint elődjének, a Cloud II-nek, ami sokakat vehet rá a váltásra. Utóbbinál annyit azért kénytelenek vagyunk pontosítani, hogy a hazai szaküzletekben sajnos van 10 ezer forintnyi különbség az előd javára, de a hivatalos webshopban a két termék ára azonos. Ha mikrofont is használsz játék közben, sokat chatelsz, vagy screencastet is készítesz néha, nem is kérdés, hogy a Cloud III a jobb választás.

HyperX Cloud III

Ár: 41 500 Ft
A HyperX Cloud III kényelmes és minőségi gamerfejhallgató, aminek talán jót tett volna egy kicsit több basszus.
PRO
  • tiszta hangzás
  • kényelmes
  • strapabíró
  • szuper mikrofon
  • Type-C+Type-A USB, jack kompatibilitás
  • DTS
Kontra
  • vékony basszus
  • a Hi-Fi-szintet nem éri el
  • magas hangerőn már nem olyan tiszta
  • a térhangzás nem meggyőző
  • a kagylókat nem lehet elforgatni
  • egyelőre itthon drágább, mint elődje
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8430
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => HyperX Cloud III
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 379
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-08-01 14:32:33
    [gameinfo_webpage] => https://hyperx.com/products/hyperx-cloud-iii-wired-gaming-headset
    [gameinfo_tags] => hyperx, cloud III, fejhallgató, gaming, gamer, teszt
    [gameinfo_url] => hyperx-cloud-iii
    [gameinfo_pro] => tiszta hangzás
kényelmes
strapabíró
szuper mikrofon
Type-C+Type-A USB, jack kompatibilitás
DTS
    [gameinfo_kontra] => vékony basszus
a Hi-Fi-szintet nem éri el
magas hangerőn már nem olyan tiszta
a térhangzás nem meggyőző
a kagylókat nem lehet elforgatni
egyelőre itthon drágább, mint elődje
    [gameinfo_data] => 
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 41 500
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A HyperX Cloud III kényelmes és minőségi gamerfejhallgató, aminek talán jót tett volna egy kicsit több basszus.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 379
            [manufacturer_name] => HyperX
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.hyperxgaming.com
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/hyperx-cloud-iii-8430.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => tiszta hangzás
            [1] => kényelmes
            [2] => strapabíró
            [3] => szuper mikrofon
            [4] => Type-C+Type-A USB, jack kompatibilitás
            [5] => DTS
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => vékony basszus
            [1] => a Hi-Fi-szintet nem éri el
            [2] => magas hangerőn már nem olyan tiszta
            [3] => a térhangzás nem meggyőző
            [4] => a kagylókat nem lehet elforgatni
            [5] => egyelőre itthon drágább, mint elődje
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.1
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Szoftver:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.