Hirdetés

Így maradhatsz névtelen az interneten, ráadásul ingyen|

Mutatunk öt ingyenes megoldást arra, hogy elrejtsük mások elől, kik vagyunk, vagy honnan netezünk, avagy így véd meg egy medve az alagútban.

Hirdetés

Azt valószínűleg nem kell sok PC World olvasónak elmagyaráznunk, hogy amikor az interneten bókkászunk, nem csak mi látunk másokat, de mások is láthatnak minket. A tapasztaltabbaktól itt kérek egy kis türelmet, amíg az érdeklődő felhasználóknak is elmagyarázzuk a kapcsolódó fogalmakat, aztán folytatjuk. Szóval, a weboldalak üzemeltetői, internet-szolgáltatók és a hálózat más szereplői könnyen azonosíthatják a gépünket az IP cím alapján, és ha szükséges, visszakereshetik, mikor és miért néztünk be egy adott oldalra. Viszont nem csak "gonosz ügyek" miatt érezhetünk késztetést arra, hogy inkognitóba vonuljunk - például akkor, ha olyan helyen élünk, ahol elképzelhető, hogy megfigyelik egyes weboldalak és szolgáltatások látogatóit.

Hirdetés

Ha szeretnénk elrejteni az IP címünket, az egyik legegyszerűbb módszer valamilyen VPN megoldás használata. A rövidítés virtuális magánhálózatot jelent, amit a legegyszerűbben úgy lehet elképzelni, mint a nagy internet-folyosón belül egy külön alagutat, vagy inkább alagútrendszert, amelyen belül úgy juthatunk el a célunkhoz, hogy az "utunkat" nem látják a folyosón sétálók.

A VPN egyrészt abban segít, hogy a meglátogatott oldalak felé anonim módon böngészhessünk, de arra is kiváló, hogy elérhessünk olyan szolgáltatásokat, amelyeket valamilyen régiós korlátozás véd.

Ott vagyok, ahol nem vagyok

Az internetes VPN-szolgáltatók gyakorlatilag azzal foglalkoznak, hogy a saját böngészésünket átirányítják az általuk üzemeltetett szervereken. Ezeket jó esetben a világ különböző pontjain működtetik, tehát ha mi Magyarországról szeretnénk egy weboldal felé úgy tűnni, mint egy egyszeri, ismeretlen látogató az Egyesült Államokból, Romániából vagy épp Burundiból, csak egy ilyen VPN-alagúton keresztül egy ottani szerverig kell eljutnunk.

A VPN-szolgáltatók gyakran fizetős konstrukcióban kínálnak csomagokat, de azért van pár ingyenes lehetőség is - persze bizonyos korlátozásokkal. Mutatjuk, merre érdemes próbálkozni.

1. TunnelBear

Az "alagútmedve" nem csak az egyik legjobb ingyenes VPN szolgáltatás, de még vicces is. A rövid regisztráció után letölthető kezelőprogram gyermekien egyszerű, csak megadjuk, hogy véletlenszerűen válasszon alibi-országot, vagy közvetlenül is megadhatjuk, milyen nemzetiségű netezőként szeretnénk látszani, majd a csatlakozás közben a térképre rajzolt medve alagutat fúr Magyarországról egy másik országba, és kidugja a fejét a csatornából. Innentől kezdve minden internetes forgalmunk átirányítódik az adott ország TunnelBear-szerverén, ami persze a helyi kondíciók által befolyásolva néha lelassíthatja a normál állapotban elérhető sebességet. Full HD filmet nem igazán sikerült streamelnünk így, de hagyományos webes tartalmakhoz teljesen elégnek bizonyult ez is.

A TunnelBear ingyenes változata havonta 500 MB adatforgalmat engedélyez, de felkínál különféle engedményeket is, ha például kiírjuk Twitterre, hogy a Medvét használjuk, máris kapunk 1 megabájtnyi bónuszt. A korlátlan használatért viszont már fizetni kell, egy évre szerződve havi 5 dollárba kerül, de ha csak időnként szeretnénk inkognitóban nézelődni, az ingyenes megoldás is teljesen elegendő.

A TunnelBear egyébként nagyjából 1000 szervert üzemeltet több mint 20 országban, egy felhasználó maximum 5 eszközzel csatlakozhat egyszerre.

2. Windscribe

A Windscribe viszonylag új szereplő a VPN-szolgáltatók között, de van mivel büszkélkednie, ingyenes csomagja ugyanis havonta 10 gigabájt adatforgalmat kínál. Szervereinek száma nem ismert, de 8 különböző helyszín közül választhatunk. Emellett az is mellette szól, hogy nagyon figyel az anonimitásra: gyakorlatilag semmilyen információt nem tárol rólunk, csupán a választott felhasználónevet, az általunk használt VPN szervert és az átvitt adatok mennyiségét, de ezt is törli a kapcsolat vége után három perccel.

Itt is elérhetőek bónuszok tweetelésért például 5 gigabájtot kapunk, és további gigabájtok járnak ismerőseink meghívásáért. Ha pedig meghívottaink közül bárki a fizetős Pro csomagot is igénybe veszi, mi magunk is automatikusan megkapjuk a korlátlan opciót, amivel ráadásul jóval több szervert érhetünk el (jelenleg 47-et).n A beépített reklámszűrő és tűzfal már csak hab a tortán.

3. Hotspot Shield Free

Ez a szolgáltatás akkor jön kifejezetten jól, ha publikus WiFi hálózatokon keresztü kapcsolódunk az internetre, de szeretnénk elrejteni, pontosan honnan. A fizetős "Elite" verzióban 20 ország közül választhatunk átirányítási helyként, az ingyenes változatban annyi a megkötés, hogy az alkalmazás magától választ nekünk egyet. Beállíthatjuk, hogy minden "nem megbízható" minősítésű publikus WiFire kapcsolódva automatikusan elinduljon a szolgáltatás.

A Hotspot Shield Free, tehát az ingyenes változat itt napi limitet ad az adatforgalomra, viszont ez kifejezetten nagylelkű, 750 megabájt. Az egyetlen töprengésre okot adható körülmény, hogy az ingyenességért olykor felbukkanó reklámokkal kell "fizetni", viszont a fejlesztők szerint ezek semmilyen szinten nem férnek hozzá a helyzetünkhöz vagy bármilyen más adatunkhoz, tehát nem szerzünk velük egy minket folyamatosan nyaggató útitársat.

4. Speedify

Már a nevéből is látható, hogy a Speedify a VPN szolgáltatások egyik ismert visszásságát próbálja enyhíteni, jelesül a normál böngészsési sebességnél lassabb kapcsolatot. Ehhez olyan módszereket használ, amelyek próbálnak minél több szálon adatokat nyerni, például ha egy laptopon kábeles és WiFi kapcsolat is működhet, a szolgáltatás beizzítja mindkettőt, de akár megosztott 3G/4G-t is be tud vonni az adatvadászatba. Azt állítják, még arra is vannak módszereik, hogy egyetlen adatkapcsolat esetén is felturbózzák a VPN-ekre jellemző lassulást.

Windows, Mac, iOS és Android kliensekkel tudunk több mint 20 ország színeiben induló harmincvalahny szerverre csatlakozni, és itt is azt ígérik, hogy semmilyen módon nem logolják, ki és mire használja a szolgáltatást. Az ingyenes felhasználók az első hónapban 4 gigabájtot kapnak, utána 1 GB lesz a havi keretük.

5. PrivateTunnel

Ismét egy szolgáltatás alagúttal a nevében, csak a medve hiányzik. A PrivateTunnel szintén a sokféle kliens lehetőségével csábít (Windows, Mac, iOS és Android), viszont itt csak egyszeri 200 megabájtot kapunk, ami nem is újul meg havonta. Ezt vagy időszaki csomagokkal bővíthetjük, vagy beruházhatunk az évi 30 dolláros korlátlan opcióba.

Csak óvatosan!

Érdemes persze odafigyelni, mielőtt VPN-t kezdünk próbálgatni. Több szolgáltatóról érkeznek hírek folyamatosan, miszerint ingyenes VPN ígéretével húzzák be a felhasználókat, akiket aztán megtömnek vírusokkal, vagy épp az anonim internetezés biztosítása mellett ők maguk azért jól eltárolják minden adatunkat. Ezért érdemes folyamatosan utánenézni, milyen felhasználói kommentek, reakciók érkeznek az általunk kinézett megoldásra.

Másrészt azt is észben kell tartani, hogy egy csomó weboldal és szolgáltató kifejezetten tiltja a VPN-en keresztüli hozzáférést. Jó példa erre a Netflix, amely országonként eltérő film- és sorozat-kínálattal rendelkezik a helyi szerzői jogi hercehurcák miatt. Ezt persze sokan VPN-ekkel szeretnék kikerülni, és mondjuk a saját országukban nem elérhető tartalmakat nézni így az amerikai kínálatból, de a Netflix kommunikációja gyakran foglalkozik ezzel a kérdéssel, és egy ideje konkrét kizárással fenyegeti azokat, akiknél VPN-en keresztüli kapcsolódást érzékel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.