Hirdetés

Kábelrendezés elegánsan: tippek a rendetlenség ellen



|

Esztétikailag nagy hiba, ha szabadon lógnak a kábelek a számítógépházadon belül, ráadásul a PC teljesítményére is rossz hatással lehet az összecsapott szerelés. Segítünk rendbe tenni géped belsejét.

Hirdetés

Csodálatos tulajdonsága a hagyományos, asztali számítógépeknek a modularitás és az egyszerű szerelhetőség, ám ez a nagyfokú kompatibilitás rengeteg általános célú kábellel, csatlakozóval is jár. Ezek közül egészen biztosan nincs szükséged mindegyikre, amelyikre pedig igen, annak lehetséges, hogy a hossza nem megfelelő. A gép belsejében lógva hagyni ezeket a kábeleket nagy mulasztás, még akkor is, ha a PC-ház oldala nem átlátszó, és senkinek sem tűnik fel a hanyag szerelés. Cikkünkkel segítünk rendet teremteni gépedben, hogy ne csupán a kinézetében leld örömödet, hanem a rendszerhibáktól is megmenekülj.

Hirdetés

A kompatibilitás ára

Ha közelebbről megnézed a legmodernebb, idén piacra dobott asztali PC-komponenseket, több olyan csatlakozóval, méretszabvánnyal és foglalattal találkozhatsz, amelyek már az öt, tíz, vagy húsz évvel ezelőtti gépekben is megtalálhatók voltak. Az alapot az ATX szabvány jelenti, amely meghatározza az alaplap méretét, a furatok helyeit, számos csatlakozótípust, és még sorolhatnánk. A számítógépházak ehhez a szabványhoz igazodnak, legyen bármennyire egyedi, futurisztikus külseje vagy elrendezése a legújabbaknak. A tápegység mérete és csatlakozása sem sokat változott, ahogy a kábelek minimális mennyisége is adott. Ezekkel minden egyes gépépítés során meg kell küzdened, hogy rendezett és profi PC-d legyen. Szerencsére a gyártók az évek folyamán kidolgoztak olyan trükköket, amelyekkel könnyebb rendezett gépet építeni.

Aki azonban összecsapja az építést, hiába kap működő PC-t, a rendetlen kábelezés és a rosszul átgondolt elrendezés miatt komoly problémái adódhatnak. Fontos, hogy minden komponenst fixen rögzíteni kell csavarokkal vagy egyes esetben klipszekkel, mert mindössze egy finom rázkódástól is elmozdulhatnak modulok, ami tönkreteheti a gépet. A szabadon lógó kábeleket is el kell rendezni, persze nem úgy, hogy levágod őket, hanem úgy, hogy a szükségteleneket elrejted, lekötöd. A kusza kábelezés jelentősen rontja a gép szellőzését, vagyis a komponensek nagyobb hőmérsékleten dolgoznak, a hűtőventilátoroknak gyorsabban kell forogniuk, az eredmény pedig egy lassabb, zajosabb gép.

Az elkapkodott szerelés a későbbi bővítést is megnehezíti. Ahelyett, hogy pár perc alatt kicserélnél egy-egy komponenst vagy bővítenéd a memóriát, a kábelek tengerében kell kutakodnod, hogy hozzáférj a szükséges foglalathoz.

Kulcskomponensek

Legyen szó teljesen új gép építéséről vagy a régi felújításáról, néhány komponenssel jelentősen megkönnyítheted helyzetedet. Az első és talán legfontosabb a megfelelő ház kiválasztása. Divat az üvegborítás és a világító ventilátorok, ám ezek szubjektív látványelemek; nézzük inkább a valóban hasznosakat. A jelenlegi trendeknek megfelelő, kétkamrás elrendezésű ház ideális választás. Itt az alsó részen, egy elkülönített kamrába kerül a tápegység és sok esetben a merevlemezek is. Ennek nagy előnye, hogy a felesleges kábeleket is el tudod rendezni, és kényelmesen hozzáférsz a hátlemez felől az alaplap minden érintkezőjéhez. Ahhoz, hogy ez ne járjon túl sok gonddal, ellenőrizd, hogy elegendő távolság legyen az alaplemez és a gépház jobb oldallapja között. Nemrég leteszteltük a legújabb PC-s ATX-házakat (PC World, 2019. április, 36. oldal), amelynek során megmértük ezt a távolságot. A tesztgyőztes Phanteks Eclipse P350X-ben 14-34 mm helyet hagytak a kábeleknek, sőt még tépőzáras kábelrendezőt is beszereltek, így kényelmesen elvezethetsz minden kábelkorbácsot a megfelelő helyre. A ház belső részein elhelyezett apró fémfüleket is keresd meg, ezeket tudod a kötegek rögzítéséhez használni.

A másik hasznos komponens a moduláris tápegység. Itt elegendő azokat a kábeleket csatlakoztatnod, amelyekre feltétlenül szükséged van, a többit be sem kell szerelned. Belépőszinten a félig moduláris tápegységek is elterjedtek, ezeken az alaplapi tápellátás kábele fix, a többit viszont tetszőlegesen kiválaszthatod. Ezeken kívül a cikk végén bemutatott, szerelést könnyítő kiegészítőket is érdemes beszerezned, amelyekkel egyszerűen és gyorsan lehet rendezett, jól szellőző számítógéped.

Rendet a gépben!

Legalább évente érdemes átnézni, rendbe rakni számítógépedet, főleg akkor, ha úgy érzed, időközben zajosabbá vált, jobban melegszik. A teljes áramtalanítást követően szereld ki a fő komponenseket, és távolítsd el a kábeleket. A tápegységet is vedd ki, akárcsak az alaplapot, hogy megfelelően kitakaríthasd a ház belsejét. Ha már leszerelted a CPU-hűtőt, és kiporszívóztad a radiátorát, kenj a megtisztított CPU-hősapkára új, friss hőpasztát. A ház porszűrőiről se feledkezz meg, illetve ecsettel és sűrített levegővel a komponenseket, csatlakozókat és foglalatokat szintén takarítsd ki. Az összeszereléskor először határozd meg, melyik kábel hol fusson majd végig, és csak ezután rögzítsd őket végleges helyükre. A cél, hogy a felső kamrában, ahol a fő komponensek találhatók, lehetőség szerint egyetlen kábel se lógjon.

A leghasznosabb eszközök kábelrendezéshez

Kábelkötegelő
Könnyen és gyorsan használható, többféle méretben is kapható. Megbontani ugyan csak vágással lehet, de nagyon olcsó, méretre szabható, és kis helyet foglal.
Ár: 300 forint/100 darab

Tépőzáras kötegelő
Bontható és többször használható kötegelő, amivel több kábelt is összefoghatsz, de kicsit több helyet foglal, nem fér el belőle sok az alaplemez mögött.
Ár: kb. 600 forint/csomag

Szigetelt fémdrót
Egyszerűen összecsavarható szimpla, műanyaggal bevont fémdrót, amit méretre is vághatsz csípőfogóval. Olcsó, bontható, és kis helyet foglal.
Ár: 100 forint/50 darab

Egyedi kábelek
A moduláris tápegységekhez egyedi, dizájnos, méretre szabott kábeleket is vásárolhatsz, de a csatlakozók kompatibilitását ellenőrizd vásárlás előtt.
Ár: 1300 forinttól/darab

Moduláris tápegység
A moduláris tápegység előnye, hogy csak annyi tápkábelt kell beépítened a PC-be, amennyire feltétlenül szükséged van, így a kábelrendezés is sokkal egyszerűbb.
Ár: 17 ezer forinttól

Kábelrendező
A gépen kívül, az asztal alatt is érdemes rendet tartani, amihez ideális a műanyag, spirál alakú kábelrendező. Könnyen méretre vágható, olcsó és bontható.
Ár: 2 ezer forint/10 méter

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.