Hirdetés

Már készül a 72-magos processzor



|

Persze nem az otthoni PC-kbe szánják a 72-magos processzort: a SiPearl kifejezetten szuperszámítógépekhez fejleszti a chipet.

Hirdetés

Egy francia politikus a Twitteren véletlenül elszólta magát a SiPearl legújabb fejlesztésével kapcsolatban, amely egy nagyteljesítményű, ARM Neoverse Zeus magokból felépített processzor. A SiPearl Rhea rendszerchipet kísérleti szuperszámítógépes platformba építik be, a Rhea utódja, a Cronos, pedig az első európai exascale szintű szuperszámítógépbe kerül. Természetesen már maga a Rhea SoC is egy szörnyeteg, 72-magos processzorról beszélünk ugyanis, ami 68 darab harmadik szintű gyorsítótár-blokkból hívja le az adatokat.

Hirdetés

A memória-alrendszer négy HBM2E rétegre épít nagyon magas sávszélességgel és 4-6 DDR5 SDRAM kontrollerrel. Ezek a számok nagy dolognak számítanak, a mai legerősebb Fugaku szuperszámítógép ugyanis a Fujitsu 48-magos A64FX processzorát használja, HBM2 memóriával és DDR4-es technológiával.

Az új chipet a TSMC N7-es gyártástechnológiával készítik majd, de korábban az N6-os eljárást is szóba hozták. A Rhea processzorok 2021-ben állhatnak szolgálatba, a fejlettebb Cronos lapka 2022-ben vagy 2023-ban érkezhet.

Az új chipek megcélzott teljesítménye is jól mutatja, az Európai Unió milyen komolyan veszi, hogy végre az USA-tól, Kínától és mindenki mástól független, kizárólag európai szabadalmak alapján készítsen versenyképes chipet, majd erre építkezve komplett szerverfarmokat. A SiPearl jó lépés ebbe az irányba, de azért a teljes függetlenség még messze van: ironikus, de az ARM-alapok az Egyesült Királyságból származnak, amely éppen elszakadni készül az EU-tól (Brexit), a bonyolult chip gyártását pedig a tajvani TSMC-re kellett bízni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.