Hirdetés

Megérkezett az Android P, vihető az első előzetese



|

Elérhetővé vált az Android P első fejlesztői előzetese, és számos érdekesség kiderült az új rendszerről.

Hirdetés

Az Android következő nagy frissítése az idei évben érkezik, a fejlesztők és a nagyon kíváncsi felhasználók ugyanakkor máris kipróbálhatják. A Google kiadta az Android P első fejlesztői előzetesét, amelyről így számos újdonság kiderült. 

Hirdetés

A Google tervei szerint összesen öt fejlesztői előzetes lesz, a végleges Android P pedig a harmadik negyedévben érkezik. Az eddigi trendek alapján augusztus végén vagy szeptember elején jelenik majd meg. 

Az Android P első előzetese kizárólag az első- és második-generációs Pixel okostelefonokon futtatható. Alapvetően fejlesztőknek készült, számos stabilitásbeli és teljesítménybeli problémával van tele. Napi használatra alkalmatlan, még a fejlesztők számára is. Manuálisan már telepíthető az első előzetes, de OTA frissítésként nem jelenik meg az Android bétaprogramban. Az előzetes telepítése a rendszer lassulását, az üzemidő rövidülését és egyéb problémákat okozhat. 

De mik az Android P első újdonságai? 

Támad a belógó szenzorsáv 

Mivel idén Android-fronton a kijelzőbe belógó szenzorsáv lesz a divat, ezért a Google hivatalos támogatást ad az érzékelőszigetnek az Android P-ben. Az appok így körbeölelhetik azt, ahelyett, hogy megpróbálnák kiterjeszteni a tartalmakat. A belógó szenzorsáv szimulálható is a rendszerben. 

Értesítések

Az értesítési tálca új üzenetküldési funkciókkal frissít, így már a képeket is mutatja az elküldött üzenetekben, illetve a választ képes menteni piszkozatként. Az értesítési csatornák is jobban kezelhetőek, akár teljes csoportokban is blokkolhatóak.

Kamera

Az Android P natív módon támogatja a kettő vagy több fizikai kameráról érkező streamek elérését, ennek hála a bokeh effekt, a sima zoom és a 3D-s fényképezés is támogatott. Az USB portba illeszthető külső kamerák is támogatottak lesznek a kompatibilis eszközökön. 

Beltéri nyomkövetés

A Google a 802.11mc WiFi-protokollt is támogatja az új rendszerben, ez pedig képes az eszköz és a hozzáférési pont távolságának a megállapítására. Vagyis ha beltérben vagyunk, akkor pontosabb nyomkövetést és helymeghatározást tesz lehetővé, mint a normál hálózat vagy a GPS-adatok. A funkció akkor működik, ha legalább 3 hozzáférési pont távolsága mérhető, vagyis háromszögeléssel méri be a készülék a helyzetünket. 

Mindez lehetővé teszi majd a beltéri navigációt, illetve az okosotthonokban az eszközök automatikus bekapcsolását. 

Biztonság

Az Android P egységesebb felületet hoz magával az ujjlenyomatos azonosításhoz, szabványos párbeszéddel, ami akkor jelenik meg, ha meg kell érintenünk a szenzort. 

A várakozásoknak megfelelően a háttérben futó appokat letiltja a mikrofonról, a kameráról és a szenzorokról. 

Az androidos mentések kliensoldali titkosítást kapnak, vagyis a helyreállításkor meg kell adnunk egy PIN-t, mintát vagy jelszót. Ebben a verzióban ez még nincs benne. 

A továbbiak

A képernyőképek ezentúl szerkeszthetőek lesznek (vágás, írás, rajzolás), a gyorsbeállítások lefelé és felfelé görgetve további menüelemeket mutatnak. A HDR-videók lejátszásához itt a HDR VP9 Profile 2, illetve a HEIF képkódolás is támogatott. Itt a Neural Networks API 1.1, az Autofill keretrendszer fejlődik, van Open Mobile API az NFC-s fizetésekhez. Az appok elvileg gyorsabban indulnak majd, és kevesebb memóriát használnak. Értelemszerűen az üzemidők is emelkednek majd. 

Az Android P megjelenéséig a Google további funkciókat adhat a rendszerhez. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.