Hirdetés

Miniatűr PC-kbe tervezett RTX 4060-nal bővít az ASUS



|

Megmaradt a három ventilátoros léghűtés, csak épp nem úgy, ahogy azt már megszokhattuk. Új gaming kategória van születőben?

Hirdetés

Az év első napjai az új Super kiadású GeForce RTX kártyákról szólnak, a frissített modellek közül az RTX 4070-es típus tesztpadunkat is megjárta, és bizony hozta azokat a számokat, amit beígért az Nvidia. Várhatóan a Ti-modell esetén sem kell csalódnunk, az RTX 4080 szintjén pedig egyszer talán végre normalizálódnak az árak, és többen érhetik el a csúcskategória "alsó" lépcsőfokát.

Természetesen a partnergyártók számtalan változatot bejelentettek az újdonságokra építve, javarészt a korábbi verziók frissítései érkeznek a boltok polcaira, egyes márkák azonban kihasználják a lehetőséget, és új hűtőmodulokkal és dizájnokkal kísérleteznek. Ebbe a körből kimaradnak az alsóbb kategóriákban versenyző típusok, de itt-ott azért mégis megjelenik egy-egy érdekesség, mint ahogy hírünk tárgya radar alatt maradva egyszer csak a semmiből bukkant elő. Az RTX 4060-as kínálatot nem ez az ASUS újdonság fogja felrázni, de egy bizonyos felhasználói réteg számára fontos lépés a gaming élmények útján.

Hirdetés

A félmagas nyomtatott áramkörre épülő dedikált videokártyák igen ritkák, pontosabban az abszolút belépőszinten megszokott a jelenlétük, ám az itt vadászó felhasználók pontosan tudják, hogy játékra csak korlátozottan ajánlhatók az olykor passzív hűtéssel szerelt vezérlők. Erre cáfol rá a három ventilátorral szerelt, "low-profile" formát öltő ASUS kártya, amire teljes értékű RTX 4060-as GPU került (kódnevén: AD107), és a normál méretű testvérmodellek paramétereit nézve úgy tűnik, a gyártó az órajelekhez sem nyúlt hozzá.

Minden egyes adat követi az alapkivitelekre vonatkozó értékeket, a lapkában 3072 CUDA-mag található, alapértelmezett beállításon 2460 MHz-ig emelkedhet az órajel. Fedélzeti memóriából 8 GB-ot kapunk, a memória busz szélessége és sebessége sem tér el a szokott RTX 4060-értékektől. Hol van akkor a trükk? Nos, nem nagyon van, a 115 W maximális teljesítményfelvételre hangolt kártyára háromventilátoros, hatásfokát tekintve megfelelő hűtő került, a normál kiadásokhoz mérten egyedül az üresjáratban is működő légkavarók jelentenek különbséget. Persze a méret mellett, a félmagas NYÁK miatt a teljes borda kisebb helyen terpeszkedik, a körülbelül 60 mm átmérőjű ventilátorok csendességéről pedig hallgat a termék weboldala, azért reméljük, hogy nem generálnak orkánszerű légáramlatokat. A tápellátást egy 6-tűs hagyományos PCIe-tápcsatlakozóval oldották meg.

Mivel a legújabb Ada Lovelace architektúrára épül, ezért az összes, ezzel járó tudás és technológia elérhető rá, a DLSS3 használatával egészen komoly játékélményekre lehet képes; miközben kisméretű PC-be is beszerelhető. Nem az ASUS az első, aki ezzel a formával próbálkozik, a Gigabyte tavaly indította hódító útjára az alacsony-profilú RTX 4060-as verzióját. Nem lesz belőle tömegtermék, de örömteli, hogy a GTX 16-os szériát követően újra van értelmes opció a HTPC-gépeket előnyben részesítők számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.