Hirdetés

Rengeteg PC válhat szemétté a Windows 10-es rendszerek támogatásának a megszűnésével



|

Sokkal rosszabb a helyzet, mint azt gondolnánk.

Hirdetés

Mint ahogy arra már a korábbiakban is fény derült, nem örvend különösebben nagy népszerűségnek a Windows 11: a felhasználok mintegy 70%-a továbbra is a Windows 10-es operációs rendszerek mellett tette le a voksát, még úgyis, hogy azoknak a terméktámogatása 2025. október 14-én megszűnik. Ez persze első ránézésre nem tűnik különösebben problémásnak, viszont a háttérben meghúzódik egy sokkal komolyabb következmény is.

A kevesebb mint két éven belül esedékes leállás ugyanis a Canalys Research legutóbbi kutatásai szerint azt jelenti, hogy a használatban lévő személyi számítógépek ötöde válhat teljesen haszontalanná, pusztán azért, amiért nem telepíthető rájuk a Windows 11. Ez az előzetes becsléseik alapján

nagyjából 240 millió gépet jelent,

beleértve a PC-ket, az asztali számítógépeket és a notebookokat is.

Hirdetés

Megoldásként ott lehet a használtpiac, de tekintve, hogy még a jobb állapotban lévő gépek értéke is nagy mértékben csökkeni fog, így elég jó esély van arra, hogy ezek az eszközök is elektronikai hulladékként végezzék majd. Nem kérdés, hogy ez hatalmas terhet ró majd a környezetre, de még a vevők pénztárcájának sem lesz a legkedvezőbb, akiket ezzel lényegében a váltásra kényszerítenek majd.

A gyártócégek is hasonlóan látják a dolgokat. A Canalyssal kapcsolatban álló vállalatok 57%-a vélekedett úgy, hogy a jövő évben esedékes gépcserék egyik legfőbb oka a Windows 10 termékfrissítésének a hiánya lesz.

A Microsoft egyébként időközben már beszámolt arról, hogy egy olyan előfizetéses modellen dolgozik, ami a lejáraton túlmutatóan is szállítaná a korábbi rendszerekhez érkező frissítéseket, de hogy ezek pontosan mennyibe kerülnek majd, arra vélhetően csak 2024-ben derül majd fény.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.