Hirdetés

A Google lebuktatta, hogy rengetegen estek Petőfi hibájába a napfogyatkozás kapcsán



|

Hiába okozhat súlyos látásproblémákat a csupasz bámészkodás napfogyatkozás közben, nem mindenki ügyelt a veszélyekre.

Hirdetés

Az elmúlt napokban Napfogyatkozás-lázban égett a tengerentúl, magyar idő szerint április 8-án 20 óra 7 perctől kezdődően ugyanis teljes napfogyatkozás volt megfigyelhető az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó bizonyos területein, egy mintegy 4000 kilométer hosszú és 200 kilométer széles sávban.

E ritka természeti tünemény kapcsán a legtöbb ember valószínűleg betéve fújja az aranyszabályt, hogy tilos megfelelő védőszemüveg nélkül nézni, mivel már egy rövid, csupasz pillantás is komoly látáskárosodást okozhat, a Google szerint viszont még mindig sokan nem tudnak erről, vagy egyszerűen csak fittyet hánytak rá.

Hirdetés

A különböző keresési kifejezések utáni érdeklődést regisztráló Google Trends kimutatása alapján ugyanis a teljes napfogyatkozás ideje alatt és azt követően látványosan megugrott a szemfájással kapcsolatos keresések (fájnak a szemeim, miért fájnak a szemeim) mennyisége a platformon.

A fenti grafikon ugyan az egész világra kivetített trendet mutatja, a 9to5Google szerint viszont főként a napfogyatkozással érintett amerikai államokban (pl. New Hampshire, Indiana, Arkansas) jelentős az ugrás. Érdekesség, hogy ugyanez a Google-hatás már 2017 augusztusában is kimutatható volt, amikor utoljára következett be teljes napfogyatkozás az USA felett. Magyarán az emberek nem sokat tanultak a korábbról ismert hibákból, de ezen persze kár is meglepődni.

Hazánkban Petőfi Sándor a napfogyatkozások leghíresebb "áldozata", aki az 1842-es esemény alkalmából, Jókai Mór és Orlay Petrich Soma társaságában szemlélte a jelenséget. Az utóbbi visszaemlékezése alapján a költő elhatározta, hogy a már akkoriban is ajánlott óvintézkedések nélkül nézi végig a napfogyatkozást, s habár végül már az első éles sugarak hatására elkapta a tekintetét, ennyi is elég volt ahhoz, hogy a bal szemére maradandó látáskárosodást szenvedjen.

S hogy pontosan mi történhet azokkal, akik nem gondoskodnak a megfelelő védelemről? Erről szintén a 2017-es napfogyatkozás szolgált látványos tanulsággal. Egy nő akkor néhány másodpercig szemüveg nélkül követte a jelenséget, majd nagyon rövid időn belül látászavarokra (homályos látás, színlátás elvesztése, egyenes vonalak hullámosként érzékelése) kezdett panaszkodni. A szeméről készült felvételek bejárták az internetet, mivel a retináira a Hold által kitakart Napnak megfelelő alakú sérüléseket égetett a látványosság.

Aki inkább biztonságosan élné át a teljes napfogyatkozást, de nem szeretne 2081. szeptemberéig várni, míg hazánkban is újra bekövetkezik, az alábbi videón visszanézheti a tegnapi eseményt, amit a NASA élőben közvetített.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.