Hirdetés

Egy csomó celeb is elhitte az Instagram-álhírt



|

Emberek még mindig komolyan képesek elhinni a fizetős Facebookról és hasonlókról szóló marhaságokat. Most épp egy Instagram-álhír tombol, ráadásul másodszor: hét éve már lefutott egyszer.

Hirdetés

Szeptember elsejétől fizetős lesz a Facebook, ráadásul Zuckerberg (aki gyíkember) amerikai óvodásoknak szeretné elszavalni a titkosra állított posztjainkat, és mindezt csak úgy lehet megakadályoznunk, ha kiteszünk az üzenőfalra egy 8 napnál nem régebbi fotót a bal térdhajlatunkról, amire nyomtatott betűkkel ráírjuk, hogy NEM JÁRULOK HOZZÁ. Ismerősek az efféle őrültségek? Gyaníthatólag mindenki látott már valami hasonlót, és azt is reméljük, hogy senki nem dől be az ilyen álhíreknek, mert azért ennél csak okosabbak vagyunk, vagy nem? Nos, a jelek szerint egy csomó amerikai zenész, színész és politikus simán nem.

Hirdetés

Van ugyanis egy olyan álhír, amely Instagramon terjed, és igazából amellett, hogy teljesen légből kapott az egész, még csak nem is mostanában indult útnak: 2012-ben már egyszer körbejárta a világ hiszékeny felhasználóit, és a jelek szerint eltelt annyi idő azóta, hogy most még egyszer elhiszi mindenki.

"Senki ne feledje, holnaptól életbe lép az Instagram új szabályzata" - kezdi az álhír, amely így zárul: "Ahogy eddig sem, úgy ezek után sem járulok hozzá ahhoz, hogy az Instagram és partnerei az engedélyem nélkül megoszthassák a képeimet, üzeneteimet, bejegyzéseimet és egyéb hozzám kapcsolódó információkat."

Természetesen az Instagramot birtokló Facebook most is (ahogy egyébként 2012-ben is) közölte, hogy semmi ilyen jellegű változtatást nem tervez a szolgáltatási szerződésben és az adatkezelési szabályzatban, szóval az egész megosztogatósdi és nemhozzájárulósdi nem csak alaptalan, de teljesen felesleges is.

Ja, és mindehhez még annyit, hogy mindezt nem az internethez kissé óvatosan és félművelten hozzáálló Micike néni osztogatja Taktahorvány felsőről, hanem olyan, gyakran százezres vagy még nagyobb követőbázissal rendelkező hírességek, mint Julia Roberts, Adriana Lima, Usher, Tom Holland, Josh Brolin, egy csomó "instaceleb" (oké, influencer), valamint az amerikai kormányzat egyes tagjai, például Rick Perry energiaügyi miniszter. Szóval nem csoda, hogy a hoax ismét úgy terjed, mintha fizetnének érte.

Az Instagram felhasználási feltételei között eleve szerepel, hogy a szolgáltatás nem birtokolja a feltöltött képeket, videókat és adatokat, csupán annak közléséhez van joguk, méghozzá olyan formában, amit a felhasználó megszab (tehát publikusan vagy csak a visszaigazolt követők számára). Külső felek számára csak olyan esetben adhatnak ki információt, ha azt valamilyen hatóság jogerős végzés alapján kéri.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.