Hirdetés

Így lehet neked is gondtalan otthoni Wi-Fi-d



|

Ne hagyd, hogy szakadozó, lassú otthoni neted elrontsa az ünnepeket, inkább válts sebességet egy vagány Wi-Fi 6-routerrel és csapj mellé néhány Tapo okoskütyüt is.

Hirdetés

A család minden tagjának hatalmas örömet szerezhetsz mindössze egyetlen készülék megvásárlásával: igen, ezt hívják routernek. Bár az internetszolgáltatók manapság ezeket biztosítják, de nagy hibát követsz el, ha azt hiszed, mindenre alkalmas, topkategóriás készüléket vágnak hozzád "ingyen".

Hirdetés

Jó hírünk van azonban, mert végtelenül egyszerűen ugorhatsz generációt és minden új technológiát bevetve teljesen új élményben lehet részed. A két kulcsszó a Wi-Fi 6 és a mesh, de mutatunk néhány okostrükköt is, hogy otthonod egycsapásra kényelmesebb és biztonságosabb legyen.

 

Wi-Fi 6: Az otthoni net újragondolva

Ha zsinórnélküli internetelérésről van szól, mindenki rávágja, hogy Wi-Fi, mint egy ma már teljesen természetes közmű minden otthonban. Ha megszakad, vagy "elmegy" a Wi-Fi, az legalább akkora gond, mint egy áramszünet, egyszerűen

mindennapjaink részévé vált a kényelmes internetelérés.

Azonban, ha mégis van Wi-Fi, jön a panaszáradat, hogy a "Wi-Fi" milyen rossz és kiforratlan, mert lassú, szakadozik és ha valaki streamingelt videót néz a nappaliban, a másik szobában már játszhatatlanul lassú az online játék. Pedig a Wi-Fi nem rossz technológia, csak lehet, hogy elavult hálózattal van dolgod. A Wi-Fi a/b/g és n szabványoknál még nem kellett túl sok eszközzel számolni, egy többfelhasználós hálózaton is mindössze néhány adatfolyamot kellett kezelni. Ez ma már nem így van, a sok mobilkészülék, játékkonzolok, tévé és a tengernyi okoseszköz is a Wi-Fi-t terheli, amit a régi szabványok egyszerűen nem képesek kiszolgálni. Különösen az "ingyenes" routereknél nagy a gond, mert ezekben rendre lassú a központi egység, gyenge az antenna stb.

A nagyon jó hírünk az, hogy ezen az áldatlan állapoton egészen egyszerűen változtathatsz, sőt, mindezekért nem kell csillagászati összegeket fizetned. A kulcsszó a Wi-Fi 6, amit már nagyon sok eszköz támogat, legyen szó konzolról, tévéről, laptopról vagy mobilról.

Az elődeivel tökéletesen kompatibilis Wi-Fi 6 technológiát - más nevén 802.11ax szabványt - kifejezetten annak szellemében készítették, hogy több, nagyteljesítményű eszköz kapcsolódhasson egyetlen otthoni hálózatra. Éppen ezért jó néhány, mostanáig nem létező, vagy éppenséggel prémium technológiát alapszolgáltatásként beleépítettek minden Wi-Fi 6-os routerbe. A dual band mód azt jelenti, hogy 2,4, illetve 5 GHz-en is működik párhuzamosan a hálózati központ és automatikusan mindig az ideálisat választja ki mindegyik kliensnek. Az adatkapcsolatnál az OFDMA technológia biztosítja, hogy az egyszerre kapcsolódó eszközök minél kevesebbet várakozzanak kényszerűen. Szintén fontos a kétirányú MU-MIMO, így dedikált adatcsatornát is kaphatnak az egyes készülékek. A szabvány emellett még számos, igen hasznos technológiát bevezet (például a fogyasztáscsökkentő TWT-t (Target Wake Time) és az SFR-t (Spatial Frequency Reuse), ami abban segít, hogy a különálló hálózatok ne zavarják egymást), ám talán a legfontosabb, hogy az adatátviteli sebesség nem csupán egyetlen eszköz esetén nőtt óriásit, hanem ezt a kiváló teljesítményt akkor is megtartja a router, ha éppenséggel 10-20, 50 vagy 100 klienst kell kiszolgálnia.

Wi-Fi 6 routert már egy éve is lehetett kapni, azonban ezt a sok-sok extrát nagyon borsos áron mérték. Ezen változtat most a TP-Link AX-szériájának több, új tagja is, melyek mindegyike igazán szép lett, így nem kell a szekrény alján rejtegetni. Szintén közös mindegyik modellben, hogy beállításuk végtelenül egyszerű a TP-Link Tether mobilapplikációval, természetesen teljes mértékben kompatibilisek a Wi-Fi 6 szabvánnyal és olyan extrákat is kapsz, mint a vendéghálózat, a teljes programozhatóság, a szülői felügyelet, a legbiztonságosabb WPA3 titkosítás és az oly fontos tűzfal.

Itt van mindjárt a legolcsóbb Archer AX10, amelyet AX1500-ként is megtalálhatsz. Ez a router

a régebbi generáció árszintjén beszerezhető,

ám ezeknél sokkal többre képes. A gigabites WAN és LAN csatlakozások mellett Wi-Fi 6-on az 1,2 Gbit/s sebességet is elérheted és nem gond a sok-sok eszköz használata sem, ugyanis a régi, lassú és elavult központi egységek helyett az AX10 3-magos, 1,5 GHz-es SoC-t használ.

Ha egy kicsit jobb sebességre vágysz, apróbb lépésekben haladva találod meg a TP-Link kínálatában az Archer AX20-at, amely 1,8 Gbit/s összsebességre képes és processzora immáron 4-magos. Ezen a routeren már egy USB portot is kapsz, aminek segítségével megoszthatsz a hálózaton bármilyen fájltárolót, vagy akár nyomtatót is.

Egy lépcsővel feljebb már az Archer AX50-nel találod szemben magadat, ami egy különleges modell. Ebben ugyanis Intel központi egység és rádiós rész található, amely garancia arra, hogy a lehető legjobb teljesítményt és hatótávolságot kapod minden laptoppal és más eszközzel. A 4 darab, nagy méretű antenna szuper hatótávot biztosít és ez a chipkészlet már képes 160 MHz-es szélességű csatornákat is kezelni, ami megduplázott, akár 2,4 Gbit/s Wi-Fi sebességet jelent. Szintén elérheted a TP-Link HomeCare szolgáltatását, amely a szülői felügyelet mellett QoS-t kínál, amellyel beállíthatod, hogy mely netes adatfolyamok élvezzenek előnyt (például játék és videochat). Ráadásként egy integrált vírusirtóval is gazdagodsz, ami a legtöbb online fenyegetést már a routeren képes nyakon csípni.

Még mindig a megfizethető középkategóriában maradva a csúcson ott találod a legújabb Archer AX73-at, amely a 4X4 HT160-as kapcsolatot is támogatja, ezáltal már a 8K-s streamingekre is felkészítheted otthonodat - vagyis jó előre bebiztosíthatod magadat, hogy otthoni hálózatod hosszú évekig nem fog cserben hagyni. Itt már 6 antennán áramlik az adat, A HomeShield integrált szolgáltatás prémium biztonságot ad, az USB pedig 3.0 szabványú. Az egyik legfontosabb képessége az AX73-nak azonban nem is az 5400 Mbit/s-os csúcssebességű Wi-Fi, hanem a TP-Link OneMesh technológia támogatása, vagyis az, hogy bekapcsolható Mesh-rendszerbe.

 

Mesh-routerek: A mindenhová elérő Wi-Fi

A mesh-rendszerek teljesen új szemszögből közelítik meg az otthoni hálózatokat, ugyanis nem egyetlen router (és néhány jelerősítő) felel otthonod Wi-Fi lefedettségéért, hanem több, kisebb, dizájnos hálózati egység, amelyek egymással kommunikálnak, megosztják egymás között a jelfeldolgozást és közösen alkotnak egyetlen, óriási kiterjedésű hálózatot.

Ezzel a trükkel könnyedén "beszórhatod Wi-Fi-vel" a többszintes, vastag falakkal épített házad, ráadásul a jel mindenhol tökéletes lesz, a sebesség pedig kifogástalan. A Mesh rendszerek, mint például a TP-Link Deco M4, vagy az immáron Wi-Fi 6-kompatibilis Deco X60 több elemből állnak, sőt, igény szerint az alapszettet tetszőlegesen bővítheted is. Mindegyik router "ismeri" a másikat és kommunikálnak is egymással, ezáltal kihasználhatod a Wi-Fi roamingot. Ez azt jelenti, hogy hiába vagy mozgásban, a mesh-hálózat központjai felismerik, éppen melyik pont van hozzád a legközelebb, melyikre érdemes eszközödnek csatlakoznia, így te szakadozásmentes, csúcssebességű Wi-Fi-kapcsolatot élvezhetsz.

A Deco szettek nagy előnye a kis méret és tetszetős dizájn mellett, hogy végtelenül egyszerűen, egyetlen mobillal telepíthetők - ehhez az applikáció minden segítséget megad. Ez nem csupán a telepítésre, a használatra is igaz: mobiloddal egyszerűen kezelheted a beépített vírusirtót, beállíthatod, mely adatfolyamok fontosak és a szülői felügyeletet is aktiválhatod.

 

Otthonokosítás pofonegyszerűen

Ha okosotthonról, okos kiegészítőkről esik szó, sokan megijednek, hogy bonyolult kütyüket kell telepíteni szakszerűen, drága központi egységet kell vásárolni és később havidíjat fizetni a használatért.

Nos, mindhárom tévhitet cáfolja a TP-Link Tapo családja.

Az ebbe tartozó okoseszközök telepítéséhez egyetlen mobilon és a TP-Link Tapo applikáción felül csupán néhány percre van szükség, használatuk pedig pofonegyszerű és fenntartásuk ingyenes.

Az okoseszközök alapvetően kétféle pluszt adnak otthonodhoz: megnövelt biztonságot és nagyobb kényelmet, illetve akár egyszerre mindkettőt. A Smart Wi-Fi izzó abszolút hagyományos E27-es foglalatú körte, amely természetesen LED-es, vagyis keveset fogyaszt. A Tapo L510E egyszínű, míg a Tapo L530E bármely, az RGB-színskálán megjeleníthető színben képes világítani. Mindegyik izzóhoz csupán Wi-Fi hálózat és egy hagyományos E27 foglalatos lámpa szükséges. A vezérlés innentől kezdve történhet mobil applikációval és programozhatod is, például a naplemente és napfelkelte szerint, vagy némileg véletlenszerűen, amely olyan érzetet ad, mintha valaki kapcsolgatná, ezáltal a betörő is inkább elsomfordál. Ha nincs kéznél éppen a mobilod, akár hangvezérléssel is kapcsolgathatod lámpáidat, ugyanis a TP-Link Tapo rendszere nagyszerűen integrálódik az Amazon Alexa és a Google okosrendszereibe is.

Lakásod és saját biztonságodat a háromféle Tapo okoskamerával növelheted jelentősen. A Tapo C100 diszkrét és kicsi, a Tapo C200 képes 360 fokban megfordulni és lefelé-felfelé is mozgatni lencséjét, míg a Tapo C310-et kültéren is felszerelheted, mert ellenáll a zord időjárásnak is, sőt, a sötétben is szuperül lát. Itt sem lesz másra szükséged, mint egy jó Wi-Fi-s routerre (például egy TP-Link Archer vagy Deco modellre), valamint egy mobilra, amelyen a Tapo alkalmazás fut. Mindegyik kamera szuper full HD-s képminőséget biztosít és természetesen a rögzítés mellett távolról is bármikor eléred. Beállíthatsz eseményeket, riasztásokat és ha szükséges, kétirányú audiokapcsolatot is használhatsz: hallod, mi történik otthonodban és "haza is szólhatsz" mobilodról.

A konnektorokat sem szabad kifelejteni. Az apró Tapo P100 dugalj kicsi, így nem takarja le a mellette lévő helyeket és 10 Amperig minden fogyasztóval tökéletesen kompatibilis. Előnye, hogy innentől kezdve akár távolról is egyetlen pöccintéssel az appban kapcsolhatod a rákötött, "nem okos" eszközeidet.

A Tapo eszközöket összefoghatod a mobilalkalmazásban, és előre elkészített, illetve általad kreált helyzeteket is létrehozhatsz, amelyeken belül az okoseszközeid összedolgoznak és komplex feladatokat hajtanak végre. Például egy szcenárió lehet az, amikor elmész otthonról: az okoskonnektorra kötött tévé lekapcsol, a lámpák véletlenszerűen fel- és lekapcsolnak több szobában is néhány percre, a kamerákon pedig aktiválódik a mozgásérzékelés. A lehetőségeknek csak a képzeleted szabhat határt, ráadásul a Tapo rendszer tetszőlegesen bővíthető sok-sok eszközzel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.