Hirdetés

Mennyire biztonságos az online társkeresés?



|

A férfiakat vagy a nőket találják meg inkább a csalók? Mire kell a legjobban ügyelni, mik a legáltalánosabb trükkök? Többek között ezekről is szó esik a Minden Kiberül podcast új adásában.

Hirdetés

Az online társkereső oldalak a gyors, kényelmes pártalálás ígéretével csábítanak, azonban jó, ha tudjuk, hogy az online térben sok az olyan csaló, aki romantikus kapcsolat látszatával igyekszik visszaélni a bizalmunkkal. Itt sosem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy kivel is beszélgetünk valójában, épp ezért csak alapos mérlegelést követően javasolt a kapcsolat elmélyítése, és bensőségesebb témák megtárgyalása.

A Bálint-nap, avagy Valentin-nap közeledtével (és azon a napon pláne!) megszaporodtak az online csalások. Meglepő, vagy kevésbé meglepő módon: ezen csalási formák fő célpontjai a férfiak. Őket például jobban érinti az ún. Catfishing jelenség, de persze a romantikus csalások során inkább a hölgyek kerülnek fókuszba, amikor is a támadók - a legtöbb esetben - veterán, özvegy katonának adják ki magukat. Adódik is a kérdés: vajon mennyire vagyunk biztonságban a neten és mennyire vagyunk biztonságtudatosak az online párkeresés terén? A Minden Kiberül ötödik adásában éppen ezeket a témákat beszélték át a podcast szereplői.

Hirdetés

A koronavírus járvány óta az emberek még több időt töltenek az interneten, és nagyobb mértékben vannak jelen az online térben. Az online tevékenységek ily mértékű bővülésével viszont exponenciálisan nőtt a kibertámadások, csalások veszélye is. Ez főleg azért is érdekes, mert szinte minden évben újabb és újabb közösségi média hálózatok és randi applikációk bukkannak fel, az emberek egy jó nagy csoportja pedig előszeretettel fordul ezen online platformok felé. Ez a megnövekedett digitális idő hozzájárult ahhoz, hogy új kiberfenyegetések szülessenek, amelyek tovább növelik az online veszélyek tárházát. Így jelentek meg nemrégiben az ún. romantikus csalások, amerikai katonás csalások: sőt, egyre jelentősebb mértéket ölt az a csalási módszer, amikor valaki úgy tesz, mintha nyitott lenne egy új párkapcsolatra, ismerkedésre vagy egyéjszakás kalandra, miközben csak a kiszemelt áldozat pénzére pályázik. Az elmúlt évben globálisan 15-20%-kal nőtt az ilyen és ehhez hasonló jellegű átverések száma, a kár értéke pedig meghaladja az 500 millió dollárt.

Vírusos üdvözlőkártyák, kamu ajánlatok, hamis alkalmazások, adathalász tevékenység, rosszindulatú szoftverek, I LOVE YOU és a FluBot nevű káros kódok, valamint reklámprogramok. Ezekről mind-mind szó esett a Minden Kiberül legújabb adásában, de előkerült a Tinder csaló címet viselő film története is, illetve tisztáztuk a közösségi média fogalmát is. Az adásból - többek között - még azt is megtudtuk, hogy a meghívott vendégek közül kik tartják a Valentin-napot, hallhattunk a Messengeren keresztüli masszírozásról, kamu ámde annál lelkesebb ál veterán katonákról, Adonisznak kinéző trollokról. A beszélgető felek egyetértettek abban, hogy az emberek ismerkedési szokásai megváltoztak, személyesen már nem beszélgetnek sokat egymással, és ebből kifolyólag az online töltött idő során, amíg az udvarlási szakasz tart, teljesen máshogy érzékelik az időt. Tehát ha valaki sokszor rövideket ír, akkor úgy érezhetjük, hogy az időtényező meghosszabbodik, és az lehet a benyomásunk, hogy már jól ismerjük a másikat, hiszen "mennyiszer beszéltünk már virtuálisan". Pedig a valóság más, és ez jelentheti az igazi veszélyt, főleg, ha a kötődés is elkezdett kialakulni.

Mindezek megvitatására Pordán Petrát, a Sláger FM műsorvezetőjét, Klausz Melindát, közösségi média szakértőt és dr. Bencsik Balázst, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának kiberbiztonsági tanúsítási igazgatóját hívta segítségül a podcast műsorvezetője, Bor Olivér, az SZTFH kiberbiztonsági és kommunikációs szakértője.

A Minden Kiberül címet viselő podcastet december 6-án indította az SZTFH azzal a céllal, hogy bemutassa az aktuális kiberbiztonsági trendeket, fenyegetéseket és csalásokat, valamint meghívott ismert vendégek megtörtént esetein keresztül vesézzék ki az adott szituációkat és trükköket. A podcast a nagy lejátszókon és itt is elérhető, szóval ott és akkor hallgatod, ahol és amikor csak akarod!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.