Hirdetés

Alig használnak majd adatot a 4K-s videók



|

A Google gőzerővel dolgozik a VP10-es kodeken.

Hirdetés

A 4K-s tartalmak vitathatatlanul is a gyerekkorukban vannak, elvégre a nagy népszerűségük még csak a következő években köszönthet be. A YouTube és a Netflix ugyan már most támogatja, azonban az ilyen tartalmak eljuttatása a felhasználókhoz igen nagy sávszélesség igényel. 

Hirdetés

A Google a problémát úgy próbálja megoldani, hogy egy sokkal hatékonyabb videotömörítést alkalmazó kodeken dolgozik. Ez a VP10. 

Az új kodeken már egy éve munkálkodnak, és azt mondják, hogy miközben a VP9 eleve feleakkora sávszélesség igényel ugyanolyan minőségnél, mint a H.264-es formátum, addig a VP10 ezt az értéket megint megfelezi majd. 

A kisebb sávszélesség mellett az élesebb kép, a jobb színek és a dinamikusabb kontraszt is az előnye lesz a VP10-nek. Sajnos viszont még nem holnap, főleg úgy, hogy egyelőre kedvezőbb jövő elé néz a HEVC / H.265. 

A csata ugyan nem holnap kezdődik - a VP10 befejezését a Google a jövő év végére várja -, de nincs lefutva: a VP10 a költséges HEVC kodekkel szemben nyílt forráskódú. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.