Hirdetés

Bankok a .safe-ben



|

Az F-Secure új domainnel tenné biztonságossá a pénzügyi weblapokat.

Hirdetés

Az APACS, az angol pénzügyi szervezeteket összefogó szakmai szervezet szerint immár 17 millió ember intézi banki ügyleteit az interneten keresztül az Egyesült Királyságban, és ez a szám a következő években valószínűleg tovább fog nőni és a trend a többi országban is hasonló. Az internetes banki felhasználók számával viszont a csalók száma is nő. Ezt bizonyítja, hogy 2005 első hat hónapjához képest az online banki ügyintézéssel kapcsolatos csalások száma 2006-ban 55 %-kal nőtt.

 

Az F-Secure szakemberei úgy vélik, ha az ICANN bevezetné a .safe (esetleg .sure vagy .bank) domainnevet, amelyet csak bejegyzett pénzintézetek használhatnának, az-IT biztonsági megoldásokat szolgáltató vállalatok hatékonyabb szoftvereket tudnának fejleszteni a felhasználók védelmére. Az új domain a többi felsőszintű (top level) domainnévhez, például a .uk vagy a .gov nevekhez hasonlóan működne.

 

Bár a .safe domainnév nem állítja meg az adathalászatot, segít a bankoknak és az IT biztonsági szolgáltatóknak, hogy ügyfeleik biztonságát garantálják. A bankoknak felelősséget kell vállalniuk ügyfeleik védelméért, és egy biztonságos domainnév (például .safe) megnyugvást nyújtana az ügyfeleknek az online banki ügyintézés során. Igaz, hogy a bankoknak költségesebb lenne a domainnév fenntartása, de ezzel csökkenthető a sikeres adathalász weblapok száma is, amelyek rengeteg embertől csalják ki nehezen megkeresett pénzüket és okoznak kárt a bankoknak” – nyilatkozta Hyppönen, az F-Secure kutatási igazgatója.

 

Jelenleg nem létezik olyan automatikus rendszer, amely segítene az ügyfeleknek ellenőrizni, hogy egy banki weboldal tényleg az adott bankhoz tartozik-e. Így akár egy kisebb jelentőségű banki vagy hitelintézeti adathalász weblap is csak komoly vizsgálat árán deríthető fel. A .safe vagy a .sure domainnevek lefoglalásával azonban az IT-biztonsági vállalatoknak sokkal könnyebb dolga lenne az e-mail üzenetek és a webforgalom szűrésekor, így jobb biztonsági terméket fejleszthetnének, és a felhasználók nagyobb biztonságban érezhetnék magukat az interneten.

 

Az ICANN biztonságosabbá teheti az online banki ügyintézést, ha a bankok és más pénzintézetek számára létrehoz egy felsőszintű domainnevet. Az ötlet már korábban is felmerült ugyan, de az online csalások jelenlegi magas számát tekintve elérkezett a cselekvés ideje. A .safe több millió online ügyfél számára teremtené meg az interneten keresztül történő banki ügyintézés biztonságát” – tette hozzá Hyppönen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.