Hirdetés

Előre a web(b) jövőért!



|

A Mozilla meghívja a világ összes felhasználóját, hogy vegyen részt tevékenyen a világháló jövőjének megtervezésében. Minden egyben, egyetlen kezelőfelületen: ez az Aurora.

Hirdetés

A Mozilla Labs. feltett szándéka, hogy a jövőben olyan szoftvereket készítsen, amelyek pontosan azt adják a felhasználóknak, amit ők szeretnének. Ennek érdekében egy új programot indított útjára, amelyben bárki részt vehet. A cég karöltve az Adaptive Path nevű, elsősorban arculati tanácsadó vállalattal, megalkotta az Aurora böngésző koncepcióját. Az Adaptive Path legutoljára a MySpace teljes átalakításánál segédkezett, tehát nem nevezhetők kezdőnek a szakmában. Egy többrészes bemutató első részeként egy video látott napvilágot az Aurora-ról, amelyben azt láthatjuk miként alkalmas a böngésző a felhasználó életét megkönnyíteni, együttműködve az operációs rendszerrel valamint számos más programmal.


A koncepció egyébként teljesen logikus, és azon alapul, hogy ma mire használjuk a böngészőinket, és mik azok az egyéb funkciók, amiket mind-mind valamilyen más alkalmazás segítségével tudunk elérni. Az ötlet szerint a jövő böngészője egyfajta integrált alkalmazás-központ lenne, ahol a felhasználónak épp nem is kell tudnia, pontosan melyik al-funkciót használja. Megnéz egy weboldalt, melynek tartalmát egy mozdulattal megoszthatja elérhető partnereivel, üzenetet, videót küldhet, vagy akár a letöltött állományt a böngészőben kezelheti - mindezt úgy, hogy egyetlen ablakon belül, mozog a kurzorral egy logikus, összefüggő kezelőfelületen.


Az azonnali üzenetküldés mindenképpen szériatartozék lenne, azaz akár egyfajta Messengerként is használhatjuk majd az új böngészőt, de a fájlküldés, vagy akár azok kezelése is direkt módon történik majd két böngésző között: a felhasználó a kapott fájlokat a böngészőben tudja majd megnyitni, nem kell más alkalmazást elindítani például egy kép vagy video miatt. A Mozilla reményei szerint a programban résztvevők még sok sok ilyen, vagy ehhez hasonló forradalmi ötlettel járulnak hozzá a fejlesztéshez.

 


Az első koncept-videó a böngésző egyik lehetséges felhasználási módjáról


A két cég három területen várja a lelkes felhasználók javaslatait: ötletek a szolgáltatások terén, grafikus vázlatok készítése a böngésző kinézetét illetően, valamint ügyesebbek akár alkalmazások működő prototípusait is elkészíthetik a számukra fontosnak tartott területen.

 
Chris Beard, a Mozilla alelnöke blogjában azt írja, hogy nem elsősorban profi programozókat várnak – ám természetesen őket is örömmel látják – hanem a mindennapi felhasználóknak szeretnének egy esélyt biztosítani arra, hogy ötleteikkel és elgondolásaikkal olyan szoftvert tudjanak készíteni amely valóban az ő igényeiket elégíti ki. Az ötletek integrálása a végleges böngészőbe természetesen nem garantált, ám arra bízton számíthat bárki akinek például forradalmi elképzelése van egy új felhasználói felületet illetően, hogy elgondolását megfontolás tárgyává teszik a programozók. A további videók,leírások, ötletek és fejlesztési naplók természetesen folyamatosan felkerülnek majd a projekt weboldalára is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.