Hirdetés

Itt a Firefox 3.6 - töltse le tőlünk!



|

A Mozilla hivatalosan letölthetővé tette a Firefox 3.6-os verzióját, mely felzárkózik a HTML5 támogatóihoz, de leginkább felhasználóbarátabb funkciókkal kedveskedik.

Hirdetés

Az új Firefox megjelenésével a Mozilla gyorsan hozzáidomul a legújabb trendekhez, jelesül a HTML5 specifikáció támogatásához, melyet a legújabb Chrome és Safari böngészők már tudtak egy ideje. A YouTube pont a napokban indította el új, kísérleti szolgáltatását, ahol Flash lejátszó használata nélkül, kizárólag a HTML5 natív lejátszója jeleníti meg a videókat.

2010012-firefox-3-6-html5.jpg

YouTube videó natív HTML5 módban - semmi vész, a logo csak a betöltés alatt látható


A YouTube kísérleti HTML5 oldala egyelőre csak Chrome és Safari böngészőkkel látogatható, még a 3.6-os Firefoxot is csak egy figyelmeztető oldal fogadja, de valószínű, hogy a videómegosztó fejlesztői, látván az új Róka képességeit, hamarosan a Firefoxot is felveszik a támogatott browserek listájára. Mindenesetre, akit érdekelnek a YouTube filmek natív lejátszóval, és nem fontos számukra, hogy a béta változat nem használható teljes képernyős módban (és a hirdetéseket sem jeleníti meg, de ez talán kevésbé nagy probléma), a Google vagy az Apple böngészőjével felvértezve látogassanak el a kísérleti oldalra.

De most vissza a Firefox 3.6-os változatához. A két legfontosabb "belbecs", miszerint stabilabb lett a külső gyártók által okozott összeomlásokkal szemben, és gyorsult a böngészőmotor is. Főleg a JavaScript kezelés lett pörgősebb, és csökken a program indítási ideje (persze ha telepakoljuk bővítményekkel, akkor azért ne számítsunk csodára).

Apropó, bővítmények: Kiváló kényelmi funkció az új bővítménykezelő, amely figyelmeztet az elavult add-onokra, és automatikusan felajánlja a legfrissebb változatot. Szintén a kényelmet szolgálja az új űrlapkitöltő modul, ahol a korábban kitöltött hasonló értékek alapján a böngésző javaslatot tehet a webes űrlapok egyes mezőinek tartalmára.

2010012-firefox-3-6-persona.jpg

Firefox Persona - akár Hello Kittys böngészőnk is lehet(ne)


Hogy a szépségről is essen pár szó, itt a Persona funkció, amely tulajdonképpen a Firefox skinezésére szolgál, ráadásul azonnal, a böngésző újraindítása nélkül. Új kinézeteket legkönnyebben a Firefox Persona galériája kínálhat, lehet megtekinteni és felöltöztetni kedvenc Tűzrókánkat.

Már csak pár újdonság, amit főleg fejlesztők értékelnek majd: Az Firefox 3.6 támogatja a lineáris és sugaras CSS színátmeneteket, valamint az OpenType és TrueType betűkészletek mellett már a nyílt WOFF (Web Open Format) szabványú fontokat is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.