Hirdetés

Megérkezett az Adobe CS6|

Megjelent az Adobe Creative Suite 6 termékcsalád, amely a Creative Cloud megjelenésével egy új, olcsó havidíjas fizetési konstrukciót is kínál.

Hirdetés

Persze a programokon belül is történtek jelentős változások. A PC Worldnek nyilatkozó vezető Adobe fejlesztők majd minden alkalmazás esetén mérföldkőről beszéltek, amely egy kissé túlzás. Fontos változás például a Mercury Engine-nel felvértezett Photoshop, a 25 év után újraírt Illustrator, a post-Flash korszakra készített Flash Professional, vagy a 3D kamera trackeléssel megtámogatott After Effects.

Illetve a szoftverek szintjén közös újdonság a megújult felhasználói felület (Photoshop, Illustrator, Premier Pro), a több képernyőre való publikálás miatt az adaptív elrendezések használata (InDesign, Dreamweaver), a content collector megjelenése (InDesign) a HTML5 és CSS3 világ jobb kiszolgálása (Flash Professional és Dreamweaver), valamint a 64 bites támogatás kiszélesítése és a teljesítménynövekedés (Photoshop, Illustrator, Premier Pro és After Effects). Az Adobe egyébként majd minden szoftvernél Mercury Performance Engine-ről beszél, ám természetesen nem arról van szó, hogy ugyanaz a motor dolgozna mindenhol, pusztán egy általános optimalizálásról beszélhetünk, amelyet - talán marketing szempontból - próbálnak egységesen elnevezni.

 Az alacsony havi előfizetési díjért kínált Creative Cloud felhőmegoldás mellett az Adobe 14 különálló CS6 terméket és négy Creative Suite programcsomagot is értékesít, amelyek a következők: Adobe Creative Suite 6 Design & Web Premium; Adobe Creative Suite 6 Design Standard; Adobe Creative Suite 6 Production Premium és Adobe Creative Suite 6 Master Collection.

Megújult alkalmazások

A Photoshop CS6, az InDesign CS6 és az Illustrator CS6 által a teljesítmény és a munkafolyamatok terén kínált fejlesztések jelentős időmegtakarítást biztosítanak a nyomtatási, webes és mobil projektek esetében. A legfontosabb szolgáltatások közé tartozik a tartalomérzékeny eszközök családja: A tartalomérzékeny javítás lehetővé teszi egy kép adott területének kijelölését, amelynek másolata a kép egy másik területének kitöltésére vagy „javítására” használható, a tartalomérzékeny mozgatás révén pedig a felhasználók kijelölhetnek és áthelyezhetnek egy adott objektumot a kép egy másik részére.

Az új Adobe Mercury Graphics Engine gyors teljesítményt biztosít a rendkívül népszerű szerkesztési eszközök, például a Liquify, a Puppet Warp, a Transform és a Lighting Effects használata során. A tervezők elmerülhetnek a 3D alkotómunkában a vászonra és a környezetbe ágyazott intuitív jelenetszerkesztésnek köszönhetően, az új eszközökkel pedig videókat integrálhatnak a videoklippek létrehozása és javítása érdekében. Mindezeken felül a továbbfejlesztett, modern felhasználói felület, amely világos vagy sötét felületmegjelenítési lehetőséget biztosít, emeli ki a képeket a környezetből, a csomag egyik legfontosabb elemévé téve a Photoshop alkalmazást.

 Az Illustrator CS6, amely idén a rajzolási és tervezési innováció terén betöltött negyed évszázados vezető szerepét ünnepli, új, modern felülettel jelentkezik, emellett jelentős teljesítményjavulást, valamint számos egyéb új szolgáltatást és továbbfejlesztett eszközt tartalmaz. Többek között egy új képkövetési alrendszert, minta-létrehozási képességet és átmenetképző szolgáltatást foglalnak magukban.

Az InDesign CS6 biztosítja a többszörös elrendezések egyetlen tartalomkészletből történő létrehozásának folyamatát az új adaptív tervezési eszközökkel, ilyenek például az alternatív elrendezést, a megjelenítő eszközhöz alkalmazkodó elrendezést, a tartalomgyűjtést és a hivatkozott tartalmat biztosító eszközök.

 

 

A megjelenítőeszközhöz alkalmazkodó elrendezést biztosító szolgáltatás az oldalelrendezés automatikus módosítására szolgáló szabályok alkalmazására használható mobileszközök esetén az oldalak tájolásának és méretének igazításához, ami nagy előnyt jelent az alternatív elrendezések tervezésekor. Legyen szó akár nyomtatásra szánt dokumentumok, táblagépes alkalmazások, interaktív PDF-fájlok tervezéséről, vagy ezek együttes használatáról, az InDesign CS6 új szolgáltatásai minden eddiginél hatékonyabb segítséget nyújtanak a tervezőknek.

A Dreamweaver CS6 folyamatos rácselrendezések készítését biztosítja, így nincs többé szükség a különböző CSS-alapú felületek létrehozására és beállítására a telefonok, táblagépes és asztali gépek képernyőjének felbontásához. A webes szakemberek így gyorsan fejleszthetnek olyan tartalmakat, amelyek természetesen alkalmazkodnak számos különböző típusú eszközhöz és képernyőhöz.

 

 

Az új CSS Transitions panel ezenfelül azt is lehetővé teszi a Dreamweaver CS6-felhasználók számára, hogy a CSS3 használatával interaktívvá tegyék webhelyeiket és alkalmazásaikat. A Dreamweaver CS6 az Adobe nemrégiben bejelentett PhoneGap Build szolgáltatásával való közvetlen integrációnak köszönhetően kiegészíti a webes szakemberek ismereteit, és lehetővé teszi számukra, hogy összetett helyi szoftverfejlesztői készletek és különböző natív mobil fejlesztőeszközök beállítása és kezelése nélkül, meglévő HTML-, CSS- és JavaScript-ismereteikkel készítsenek natív mobilalkalmazásokat iOS, Android, RIM, Symbian és WebOS rendszerű eszközökre.

A Flash Professional CS6 felhasználói a Flash Professional Toolkit for CreateJS használatával egyszerűen átalakíthatják és alkalmazhatják ismereteiket a HTML5 szabványnak megfelelően. A Flash Professional CS6 termék ingyenes bővítményeként elérhető új eszköz használatával a Flash tartalmak érthető, szerkeszthető kóddal exportálhatók a HTML5-vászonelembe, így hozzájárulhat az ActionScript fejlesztésből a JavaScript világába való zökkenőmentes átmenethez.

 

 

A Flash Professional CS6 azt is lehetővé teszi, hogy a tervezők élvezetes játékélményt hozzanak létre olyan fejlesztésekkel, mint például a sprite-lapok előállítása, amelyek javítják a munkafolyamatokat és a teljesítményt. A beépített natív bővítmények és az új csomagolási lehetőségek, amelyek a legújabb Adobe Flash Player és AIR futásidejű környezeteket használják, kibővítik és megkönnyítik az alkalmazások Android és iOS rendszerű eszközökön való terjesztését.

A videoszerkesztőknek szánt Premiere Pro CS6 új, kifinomult szerkesztési környezetével a professzionális videokészítési munkafolyamat központjaként működik. A hatékony Mercury Playback Engine bővítése immár az OpenCL számára is támogatást nyújt a MacBook Pro számítógépeken. A korszerű felhasználói felület, az idővonal dinamikus vágása és megszakítás nélküli lejátszás gördülékenyebb szerkesztést tesz lehetővé a felhasználók számára.

 

 

Az idővonal dinamikus vágása lehetővé teszi, hogy a felhasználó közvetlenül az idővonalon hajtsa végre a vágást a billentyűzet használatával, vagy dinamikusan a Programmonitorban JKL-vágás segítségével. Az új, külső féltől származó, hardverintegrálásra szolgáló alkalmazásprogramozási felület – az Adobe Mercury Transmit – biztosítja a műsorszóróknak szánt videók megfigyelésének közvetlen csatlakoztatását a Mercury Playback Engine alrendszerhez olyan külső gyártóktól származó kártyák segítségével, mint az AJA, a Blackmagic Design és a Matrox. Az Adobe Premiere Pro CS6 tucatnyi egyéb új szolgáltatással rendelkezik, ilyen például a GPU által gyorsított Warp Stabilizer, a hanghatások keverésének és megfigyelésének számos fejlesztése, további kamerák (például ARRI ALEXA) natív támogatása, illetve az egyszerre több kamera támogatása, ami gyakorlatilag korlátlan számú kameraállást biztosít.

 Creative Cloud

Az Adobe Creative Cloud szolgáltatás használatával az előfizetők letölthetik a CS6 bármelyik, vagy akár az összes asztali alkalmazását Mac vagy személyi számítógépre, és zökkenőmentesen dolgozhatnak azokkal. A Creative Cloud-tagok hozzáférést kapnak az Adobe Muse termékhez is, és érintőképernyős készülékekre szánt, integrált megoldásokat használhatnak, amelyek külön tölthetők le a különféle internetes alkalmazás-áruházakból. A Photoshop Touch és az Adobe Ideas már nagy népszerűségre tett szert, és jelenleg három további eszköz használható Android rendszert futtató eszközökön, amelyek hamarosan iPad készüléken is elérhetők lesznek: a Collage, a Debut és a Proto. Az Creative Suite által inspirált lenyűgöző új alkalmazások több millió iPad-felhasználó számára biztosítják a professzionális szintű kreativitást. A Proto használatával a felhasználók interaktív elrendezési vázlatokat készíthetnek a táblaszámítógépükön a webhelyen elérhető és mobilalkalmazásokról.   

 A Creative Cloud integrált webes üzemeltetési szolgáltatásainak segítségével a webes fejlesztők és tervezők bármit létrehozhatnak a lenyűgöző webhelyektől a vevőcsalogató minioldalakig. Ezenkívül a webalapú Typekit betűtípustár, amely áttörést jelentett a valódi betűtípusok webhelyeken történő használatában, olyan vezető műhelyek több mint 700 betűtípusához biztosít hozzáférést, mint az Adobe Type, a Darden Studio, az exljbris, a FontFont, a Mark Simonson Studio, a Process Type Foundry, a TypeTogether és az Underware.

A PC World májusi számában egy részletes teszt olvasható a kreatív alkalmazásokról, amelyben az Adobe vezető fejlesztői is megszólaltattuk. Ezen kívül két Adobe szakember jóvoltából megismerkedhet a programok fontos újdonságaival is. Jakab Zsolt, a Fontolo.hu képviselője a Photoshopot mutatja be részletesen, míg Meichl Mátyás videón ismerteti a Premier Pro és az After Effects új képességeit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.