Hirdetés

Ha azt látod Facebookon, hogy borzalmas baleset történt egy ismerősöddel, ne kattints rá!



|

Autóbalesettel riogat a közösségi oldal legújabb átverése, sajnos sokan bedőlnek neki.

Hirdetés

Habár a végtelen számú reklám és algoritmus-alapú ajánlott tartalom mögött ez már nagyon ritkán tűnik fel, de a Facebookot eredetileg arra hozták létre, hogy értesüljünk a hús-vér ismerőseinkkel kapcsolatos hírekről, már amennyiben azok megosztanak ilyeneket.

Ezt használja ki a kb. 3 milliárd felhasználóval bíró közösségi oldal magyar szegletében terjedő új vírus, ami a szeretteinkkel történt autóbaleset hírével riogat, s az utóbbi hetek során egyre több ember esik áldozatul neki. Természetesen átverésről van szó, ne kattints!

A vírus különböző, súlyos autóbalesetekről készült fotókra épül, amelyek mellett minden esetben a "Sajnos most történt egy baleset. Szerintem ismered őt. Sajnálom...????" üzenet virít.

Hirdetés

A Google Fordító ügyetlenebb éveit idéző magyarsággal megfogalmazott szöveget olvasva ugyan egyértelműnek kellene lennie, hogy kamuval állunk szemben, illetve a cím feletti kilométeres link is rettenetesen árulkodó, mégis rengetegen kattintanak a posztra, ami aztán többnyire automatikusan megosztja magát az átvert felhasználók ismerőseivel.

A HVG beszámolója szerint a trükköt mobil nézetre optimalizálták, ezért az asztali felületről megnyitva csak egy üres weboldal jön elő. Telefonon megnyitva a posztot viszont átirányítások sorozata indul, ami olykor csak egy ártatlan lapon végződik, de számos esetben egy fertőző honlapra navigál, melynek segítségével új emberekhez jut el vírus.

Aki bedőlt a riogatásnak, az jobban teszi, ha jelszót változtat, mivel a fiókhoz való illetéktelen hozzáférés súlyosabb problémákhoz is vezethet a pánikkeltő bejegyzés megosztásánál.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.