Hirdetés

Már itt is van az új Windows Live Essentials



|

A mai napon megjelenik a kliens oldali programcsomag új kiadása, amely többek között a legfrissebb Messenger, Fotótár és Movie Maker klienseket tartalmazza. (Frissítve)

Hirdetés

A Windows 7 Magyarország Facebookos követőit egy érdekes bejelentés fogadta ma reggel, amely szerint még a mai napon megjelenik a Live Essentials legfrissebb (Wave 4) kiadásának a végleges verziója. Azaz a hazai Live felhasználók már a mai napon kipróbálhatják a megújult Messenger, Movie Maker, Mail, Writer, Fotótár, Mesh (a bétában még Sync) és Családbiztonság klienseket. Nézzük, hogy mik a főbb újdonságok!

 

Frissítés: az explore.live.com oldalról már letölthető a programcsomag, magyar nyelven is.



Középpontban a közösség

Talán a haza felhasználók számára a legérdekesebb újdonságok a Live új közösségi funkció lehetnek. A szolgáltatás habár eddig is be tudta gyűjteni a különböző szolgáltatásoktól az információkat, eddig azokat kizárólag csak a tulajdonosánál tudta publikálni, illetve azokat csupán a saját felületén tudta megjeleníteni. Ennél egy fokkal közösségibb volt a Messenger "újdonságok" sávja, ám az csak a Live barátok státusz-frissítéseit vette át, amennyiben azok a fentebb leírt módon megjelenítették webes tevékenységeiket a profiljukban. Összegezve mindez nehézkesen működött és a tapasztalatok szerint csak kevés Live tulajdonos élt ezzel a lehetőséggel.

Ez megváltozott, mivel az azonnali üzenetküldő már nem csupán passzívan átveszi a híreket, hanem képes csatlakozni a közösségi oldalakhoz is, bejelentkeztetve a felhasználóját, hogy az azokon termelődő információt a saját felületén jelenítse meg (átvéve például az ismerősök státusz-frissítéseit). A szolgáltatáson így áttekinthetjük ismerőseink Facebook, MySpace, myVip, YouTube és Twitter tevékenységei mellett Pandora és last.fm frissítéseiket, valamint friss blog-bejegyzéseiket. A csatlakoztatható webhelyek listája meglehetősen hosszú, ám a szolgáltatás igazi ereje azon közösségi oldalaknál van, ahol a Live képes a kétoldalú szinkronizációra, azaz a párhuzamos frissítésre.

 

 

 



Ez például a Facebook esetén érhető el, amely csatolásával megjeleníthetjük a közösségi oldal összes hírét a Live felületén. E mellett a megoldás a megjegyzéseket is frissíti, így akár a Live oldalunkon is hozzászólhatunk egy bejegyzéshez, amely utána a Facebook oldalán is megjelenik majd. Ugyanez a Messenger kliensre is igaz, amely képes a felületén megjeleníteni a Live profilunkhoz csatlakoztatott szolgáltatások híreit egy meglehetősen tetszetős, a Windows Phone 7-nél látott formában. Sőt ugyanitt cseveghetünk is a Facebookra bejelentkezett ismerőseinkkel is, ami alaposan kiterjesztheti a csevegő programban megtalálható ismerőseink számát.

 

 

 

 


A Messenger betördeli a csatlakoztatott szolgáltatások adatait, ahova automatikusa a legközelebbi, számunkra legfontosabb barátok frissítései kerülnek. Erre szükség van, mivel a felmérések szerint mindenkinek maximum 50 olyan ismerőse van, akinek minden rezdüléséről szeretne tudni. Az azonnali üzenetküldő így e logika értelmében szűri a redundáns információkat, hogy a legfontosabbak kerüljenek előtérbe.

A Microsoft fejlesztői az adatvédelmi anomáliákat pedig a finomra hangolható jogosultságokkal igyekszenek meggátolni, hogy főnökünk, netán családtagjaink ne lássanak semmi olyat, amit nem kéne. A felhasználók három könnyen kezelhető adatvédelmi profil segítségével határozhatják meg, hogy melyek a nyilvános, illetve a bizalmas dokumentumaik, személyes adataik. Így remélhetőleg a Messenger egy könnyen kordában tartható közösségi központtá válhat, már ha a felhasználók aktívan elkezdik csatlakoztatni a közösségi oldalakat és egyéb szolgáltatásokat. A jelenlegi Messenger generáció ugyanis habár rendelkezik hasonló funkciókkal, a tapasztalatok szerint a felhasználók a puszta csevegésen kívül nem nagyon használják az azonnali üzenetküldő plusz képességeit.

Ezt megelőzendő a Microsoft szinte kiszúrja a szemünket az új közösségi funkciókkal. Immár az „Újdonságok” mező helyett sokkal hangsúlyosabb lesz a Messenger e képessége, sőt a telepítést követően azonnal szembesülni fogunk ezen opcióval. Természetesen e mellett azok is elégedettek lehetnek majd az új klienssel, akik csak csevegni szeretnének. Ezt biztosítja majd a teljes képernyős, nagy felbontású videóchat, az egyszerű fotómegosztás, a Bing integráció és az egy felületre csoportosított beszélgetések. Utóbbinak köszönhetően akármennyi emberrel beszélgetünk éppen, az mindig egy ablakban jelenik majd meg, fülekkel elválasztva, így a jövőben már nem kell keresgélnünk az ablakok között.

Szebb, jobb és újabb

Az új Messengert tehát komolyan kell vennünk, de sajnos utóbbi kijelentés nem igaz az Essentials többi programjára. Úgy tűnik ugyanis, hogy a Microsoft fejlesztői energiájuk jelentős részét az azonnali üzenetküldő fejlesztésére fordították, s a többi program készítésénél már elfogyott a szufla. Persze ez nem jelenti egyúttal azt, hogy ne lenne érdemes a Wave 3 alkalmazásait az újakra cserélni, mivel azért akadnak új funkciók.

A Live új Fotótáránál például egyszerűbbé vált a keresés a képeink között. A kliens oldali megoldás ugyanis a név, és a helyszín mellett képes arckép alapján is szűrni a találatokat. Ezt az új arcfelismerési technológia biztosítja, amely a fényképek alapján fel tudja ismerni a személyeket, s a szerint rendezni a találatokat. Utóbbi egyébként a képjavításánál is jelentkezik. A debütáló Photo Fuse használatával ugyanis kicserélhetjük a képeken lévő arcokat egy megfelelőbbre, így ha egy egyébként tökéletes családi fotón valaki ásítani merészel, akkor azt helyettesíthetjük egy másik fényképből lopott arccal. E mellett természetesen egy klikkes Flickr, Facebook, YouTube és Live Skydrive megosztás sem maradhatott ki a repertoárból.

 

 



Hasonlóan a megújult Movie Maker videó-szerkesztőhöz, amely egy beszédes AutoMovie megoldással gazdagodott. Utóbbi segítségével a felhasználóknak finoman szólva nem kell Spielberges vénával rendelkezniük a mozgóképek elkészítéséhez. Egyszerűen csak fel kell dobálniuk a képeket és videókat a szerkesztő felületére, amely utána a beépített témák alapján pár perc alatt összerak egy tetszetős videót akár 1080p felbontásban is. Újdonság még az előnézet, amely segítségével a különböző effekteket a beillesztéskor nézhetjük meg, nem kell a videó lejátszást elindítanunk. S természetesen mivel videó szerkesztőről van szó, ezért pár áttűnést és új effektust is kapunk, hogy változatosabb mozgóképeket tudjunk összeállítani.

Az említett Essentials programok mellett még az új Live Mail klienssel érdemes számolni, amely rendelkezni fog a Hotmail több újdonságával is. Immár lehetővé válik például az azonnali üzenetküldés a levelezőkliens felületén, a levelek párbeszédként való megjelenítése (az Outlook 2010-hez hasonlóan), valamint a Skydrive közreműködésével a felhasználók akár 10 gigabájtnyi fényképet is elküldhetnek egyetlen üzenetben. Érkezik még a Live Mesh (korábbi nevén Sync), amely adataink kliensek közötti átvitelére, valamint az Office és az Internet Explorer beállítások szinkronizálására is képes. Míg utolsóként a Live Writer és a Családbiztonság kapcsán nincs sok fontos említésre méltó újdonság. Talán csak annyi, hogy a Writer immár alapesetben nem a Live Spaces blog-szolgáltatására fog menteni, hanem a Wordpress.com oldalára.

XP: behajtani tilos!

A fenti újdonságokat az XP tulajdonosok csak távolról figyelhetik, a Live Essentials kliens oldali alkalmazásai ugyanis csak Vista és Windows 7 operációs rendszereken lesznek futtathatóak, míg a 2001-es platformon nem. Ám nem érdemes összeesküvés elméleteket gyártani, mivel ez a szoftverek WPF ablakai miatt van, amelyet az XP még nem képes kezelni. Így a Microsoft oldala, ha érzékelni fogja, hogy a letöltő oldalát XP-vel látogatták meg, akkor nem az Essentials új programjait fogja felajánlani, hanem a jelenleg érvényben lévőket.  Nincs mit tenni, úgy tűnik, hogy a Microsoft lassan teljesen túllép az elavult, ámde még mindig népszerű rendszerén.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.