Hirdetés

QupZilla: a maga útját járó böngésző



|

Nevétől eltérően csak a régi Firefox felületét másolja a szoftver.

Hirdetés

A többség számára a webböngészőt a Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari és Opera valamelyike jelenti, ám ettől függetlenül akad a piacon számos figyelemre méltó, a hétköznapokban is tökéletesen használható alternatíva. Legutóbb a Maxthonban csalódtunk kellemesen, nemrég pedig a QupZilla került a látókörünkbe.


Nevéből ítélve a Mozilla Firefox valamilyen módon testre szabott változatának sejtettük a szoftvert, ezen prekoncepcióra pedig rátett egy lapáttal a róka 3.6-os verzióját idéző kezelőfelület is. Ettől függetlenül az állományaira rápillantva gyorsan egyértelművé vált, hogy ez durván téves sejtés volt, ugyanis a multiplatform webböngésző fejlesztői a QT-eszközkészletet használták fel hozzá, így a Safariban – plusz korábban a Chrome-ban – alkalmazott WebKit motor adja a lelkét.


Ugyan határozottan nem a legújabb WebKitről van szó, ám a HTML5 Test weboldal 322 + 2 pontot adott a támogatott szabványokra, azaz koránt sem elavult változatról van szó. Érdekes módon szintetikus JavaScript-tesztek alatt alaposan leszerepel a QupZila, ám praktikus körülmények közt nincsen probléma a JS feldolgozó teljesítményével. A böngésző talán egy kicsit lassabb a népszerű riválisok aktuális verzióinál, de nem vészes mértékben.


Funkcionalitásra a QupZilla képes minden elvárhatót nyújtani, ám egyelőre sajnos erősen limitált a bővítményekkel való felturbózhatósága. Ezért cserébe viszont alapértelmezetten belekerült néhány nagyon ügyes modul: többek közt a böngésző képes teljes magasságú képernyőképet készíteni a weboldalakról, van benne sütikezelő, EasyListet használó reklámszűrő, továbbá egy fapados RSS-olvasó. Szóra érdemes, hogy a böngészőben alapértelmezetten be van kapcsolva a „click-to-play”, így a plugineket igénylő tartalmakat (pl.: Flash-es videó) csak azután tölti be, miután a felhasználó rákattintott a letiltott elem helytartójára.


A szoftver egyik talán legnagyobb hátránya, hogy nem rendelkezik semmiféle szinkronizációs lehetőséggel, így például az operációs rendszer újratelepítése után el kell bíbelődni az újbóli beállítgatásával. A könyvjelzőket és jelszavakat szerencsére manuálian ki lehet menteni, továbbá az előbbieket képes beimportálni Firefoxból, Chrome-ból és Operából is.


A QupZilla készítői piros pontot érdemelnek az alkalmazás remek konfigurációs lehetőségeiért: rengeteg beállítás található az ablakban, ám mindből csak a relatíve fontosnak titulálható kapott helyet a fülek valamelyikén, így a felhasználó minden fontos funkciót kedvére kontrollálhat, de nem veszik el millió apróság közt – jó érzékkel szedték össze a fontos dolgokat. Ide tartozik még, hogy a böngésző felülete valamennyire témázható, így akinek nem tetszik az alapértelmezett firefoxos felület, az átválthat például Chrome-os jellegűre is – bár ettől nem tűnik el a dedikált keresőmező.


Végszóként elmondható, hogy a hordozható (portable) változatban is letölthető QupZilla egy barátságos, régi vágású böngésző; a kipróbálását nyugodt szívvel tudjuk bárkinek ajánlani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.