Hirdetés

Szoftveres katasztrófavédelem: a PC-k megmentői|

Kritikus meghibásodás, krónikus vírusfertőzés vagy tömeges diagnosztika esetén is nagy hasznát vehetjük a helyreállító lemezeknek. Bemutatjuk a legjobbakat.

Hirdetés

Most még lehet, hogy minden szép, nyugodt és sebes, de bármikor megtörténhet a baj, az idilli állapot véget érhet egy nem várt fertőzéssel vagy egy végzetesnek tűnő hibával. Számítógépünk bármikor használhatatlanná válhat, érdemes előre felkészülni a nehéz pillanatokra egy helyreállító lemezzel, amellyel nem csak a makacs vírusokat pucolhatjuk ki, hanem többek között adatmentésre is lehetőségünk lesz a Windows operációs rendszer megkerülésével. Az említett megoldások „békeidőben” is segítségünkre lehetnek, hiszen esetükben gyakorlatilag egy speciális szoftvergyűjteményről beszélhetünk; a karbantartáshoz, diagnosztikához és helyreállításhoz szükséges eszközöket egy helyen teszik elérhetővé, rendszerint ingyen. Így egy PC szerelésekor vagy egy nagyobb géppark átvizsgálásakor nem kell külön-külön letöltögetnünk és keresgélnünk a segédprogramokat; a minden az egyben megoldásokkal egyetlen pendrive-ra vagy optikai lemezre menthetjük ki ezermester-kollekciónkat, ami nélkül a rendszergazdák nehezen tudnának létezni.


Hirdetés


A szoftverek másik előnye, hogy parancssorból futtathatók, minimális gépeléssel, ami szintén a gyors kezelést segíti, hiszen így nem kell várnunk a grafikus felület betöltődésére. A Windows-mentesség másik előnye vírusirtáskor jelentkezik, mivel a külön induló – rendszerint Linux-alapú – helyreállítók mellett a kártevők nem tudnak betöltődni, így nem képesek megbénítani a keresőket. Fertőzésgyanú esetén is jól jöhet tehát egy helyreállító lemez, amit néhány perc alatt elkészíthetünk, így mindenkinek javasoljuk, hogy készítsen be a gépe mellé egyet.


Gyári mentőöv

Kézenfekvő a Windows beépített megoldását használni, ám véleményünk szerint nem célszerű, mivel funkcionalitásban nem tudja felvenni a versenyt a többi ingyenes, nyílt forráskódú megoldással. Ettől függetlenül érdemes rápillantani, legalább lesz összehasonlítási alapunk. Elkészítéséhez Windows 7 alatt írjuk be a Start menübe a „helyre” kifejezést, majd kattintsunk a megjelenő [Rendszer-helyreállító lemez készítése] utasításra. A felugró ablakban ezt követően adjuk meg a DVD helyét, és már indíthatjuk is a pörkölést. Windows 8/10 mellett hasonló az eljárás. Ugyanígy keressünk rá a helyreállítás (vagy recovery) kifejezésre, utána pedig válasszuk a [Helyreállítási meghajtó létrehozása] vagy a [Create a recovery drive] lehetőséget. A felugró panelen ezek után pipáljuk be [A helyreállítási partíció másolása a számítógépről a helyreállítási meghajtóra] jelölőnégyzetet, amivel engedélyezzük a szükséges adatok átmásolását, majd adjuk meg azt az USB-s meghajtót, amire a kollekciónkat ki akarjuk írni.

Ultimate Boot CD: problémás hardverelemek alapján csoportosít a helyreállító lemez, ami nemcsak diagnosztika, hanem karbantartás esetén is jó szolgálatot tehet. Érdekessége a FreeDOS rendszere és particionáló megoldása.


A létrehozási eljárás tehát nem túl bonyolult, cserébe viszont csupán minimális funkcionalitást kapunk. A lista tényleg rövid: rendszerindítás-javítás, rendszer- és image-visszaállítás, memóriadiagnosztika és parancssor van rajta. Összehasonlításképpen az Ultimate Boot CD cikkünk írásakor 154 különböző segédprogramot ötvözött egyetlen egy lemezképben, ezzel teljesen más ligában játszik.


Profik ligája

Mázlink van, hiszen ha helyreállító lemezre vágyunk, számtalan lehetőség közül választhatunk. Adódnak például a Live Linux rendszerek, amelyek adatmentésre ideálisak lehetnek, ám ha ennél többre vágyunk – értsd: jelszófeltörés, BIOS-frissítés, partíciókezelés, kémprogram-ellenőrzés stb. –, akkor ne elégedjünk meg egy Live Ubuntu-alapú megoldással, inkább az olyan programokat nézzük meg tüzetesebben, mint a FalconFour’s Ultimate Boot CD, a Knoppix, a SystemRescueCD, az Ultimate Boot CD, a Hiren’s BootCD és a Trinity Rescue Kit.

Hiren’s BootCD: talán a legjobb helyreállító, ami saját beépített mini Windows XP-vel és Linux-alapú környezettel is rendelkezik, többek között BIOS-frissítésre és jelszófeltörésre is alkalmas; igazi ezermester


Kezdjük a trió bemutatását a Hiren’s BootCD-vel, amely rengeteg Windows- és DOS-alapú segédprogramot gyűjt egy helyre, a teljes lista itt tekinthető meg. Különlegessége Windows XP-alapú minirendszere, amelybe bármikor bebootolhatunk, ha nem szeretnénk a karaktergrafikus képernyőn dolgozni. Kapunk majd egy tucat vírusirtót, adatmentőt, BIOS/CMOS-eszközt, fájlkezelőt, rendszertakarítót, driverfrissítőt, szerkesztőt, monitorozót, merevlemez- és MBR-kezelőt, hálózatfelderítő programokat, particionálókat, jelszótörőket, titkosítókat, távfelügyeleti és benchmarkszoftvereket, és még folytathatnánk a sort. Rendkívül népes a Hiren csomagja, ami egyszerre alkalmas diagnosztikára, helyreállításra és tömeges gépmenedzselésre.


Vírusirtásra, mérésre

A Trinity megoldása viszont főként a kritikus hiba vagy fertőzés utáni helyreállításra koncentrál, amelyen túl hálózatkezelési szekciója nevezhető még kiemelkedőnek. Víruskereséshez a Clam AV, az F-Prot, a Bitdefender, a Vexfira és az Avast megoldásait adja át nekünk, amelyen felül jelszótörésre, fájl- és SSH-szerverindításra, klónozásra is lehetőséget kínál, Midnight Commandere pedig a jó öreg Norton Commandert juttatja eszünkbe.

Trinity Rescue Kit: bármely operációs rendszert – legyen az Windows vagy Linux – visszahozhatunk a sírból a teljesen ingyenes megoldással. Vírus- és kémprogramkeresők mellett számos helyreállító eszközzel is rendelkezik


Hasonló kedvezményeket ne reméljenek a grafikus felületek hívei az Ultimate Boot CD-től, a megoldás csak parancssorral dolgozik, ám azon belül rendkívül áttekinthető felületet tár elénk. Alapvetően két külön menüben találjuk programjait, amelyek között a GRUB4DOS és az ISOLINUX üzemmódokat aktiválva válthatunk. Bármelyiknél is járunk, a kezelt terület alapján rendeződnek a programok, a választható palettán a BIOS, CPU, HDD, memória, perifériák, rendszer és mások találhatók meg. A kategóriák számos benckmark- és felügyeleti programot rejtenek, kapunk néhány BIOS-menedzsert, a víruskereső és backupszoftverek viszont kimaradtak az összeállításból. Utóbbit ezért főként rendszergazdáknak tudjuk ajánlani, míg otthoni felhasználóknak a Trinity vagy a Hiren csomagja lehet a jó választás, esetleg a vírusgyilkos pendrive vagy a kettő kombinációja.


(Nyitókép: DVIDSHUB)

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.