Hirdetés

Újratelepítgetés helyett



|

Ha hordozható alkalmazásokat használunk, akkor sok bosszúságtól megkímélhetjük magunkat és szó szerint elfér zsebben, a kulcstartónkon az egész irodánk.

Hirdetés

A hagyományos felépítésű Windows programok sok ponton kapcsolódnak abba a rendszerbe, amire feltelepítették őket, így más gépre átültetve nem működőképesek. Léteznek azonban olyan körültekintően programozott, hordozható alkalmazások, melyek azonban tetszőleges helyre másolva azonnal működőképesek. Nem használják a regisztrációs adatbázist, csak a saját meghajtójukra írnak, nem hoznak létre átmeneti állományokat a Windows rendszermeghajtón. Egyáltalán, illedelmes vendégként viselkednek, letörlik a lábukat, lehajtják a vécéülőkét maguk után és nem esznek ki semmit a hűtőből.

 

 

portable_apps_suite.jpg

 

 

John Haller munkássága nyomán számos ingyenes szoftver hordozhatóvá alakított változata elérhető a PoratbleApps weboldalon. Az alkalmazásokat egyetlen csokorrá foghatjuk össze az erre a célra fejlesztett indítópulttal, amivel komponensek hozzáadása és eltávolítása is könnyen elvégezhető. Tovább fokozva a kényelmet már több egységcsomag is letölthető a honlapról, melyek az indítópult mellett a leglényegesebbeket tartalmazzák, flash meghajtónk méretétől függően kínálnak megoldást alkalmazás-ínségünkre.

 

standard.jpg

 

A PortableApps Suite Standard egy komplett, gépről-gépre hordozható, telepítést nem igénylő ingyenes szoftvercsomag. Közel 90 megabájt, de van benne minden: ClamWin Portable (antivirus), Firefox Portable (webböngésző), Gaim Portable (többplatformos messenger klón), OpenOffice.org Portable (komplett irodai csomag), Sudoku Portable (kirakójáték), Sunbird Portable (digitális filofax) és a Thunderbird Portable (e-mail kliens). A telepítőnek csak meg kell adnunk, hogy hova bontsa ki az alkalmazásokat, egy 512 megabájtos flash meghajtón már bőven jól érzi magát az igényes ajándékcsokor.

 

Ha van egy üres kisebb meghajtónk, azon is tehetünk egy próbát. A csomag Lite változata a OpenOffice helyett csak AbiWord-öt tartalmaz, viszont már egy 256 megabájtos flash meghajtón is jól érzi magát.

 

Mivel a PortableApps csomagokkal biztosan nem szemetelhetjük össze a rendszert, érdemes egy kirándulást tenni ebb a világba, hogy a legtöbbek által megszokott Microsoft termékek helyett mennyire válnak be számunkra az ingyenes versenytársak. Tudásban nem igazán maradnak el a szoftverpiac öregjének termékeitől és ingyenesek. Az OpenOffice egykor sokat szidott állomány kompatibilitása a 2.0-ás változat óta a legtöbb felhasználónak már valóban tökéletesen megfelelő. Kezelésük viszont eltérő és a flash meghajtón kicsit lassabban futnak, mint egy gyors merevlemezen.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.