Hirdetés

Samsung QN800A teszt - ott vagyunk már?|

Ahogy a Samsung látja a jövőt: az új, mini LED-ekkel szerelt Neo QLED sorozat egyik 8K-s csúcsmodelljét próbáltuk ki.

Hirdetés

A televíziók világában minden év hasonlóan indul: a gyártók bejelentik új modelljeiket, bemutatják a mögöttes technológiákat, majd adnak néhány hónapot barátkozni az új betűszavakkal és rövidítésekkel.

Közben persze szállingóznak a részletek, termékjellemzők, árak, mi pedig fejben már elkezdjük az új tévé vásárlását, illetve a velünk vagyonközösségben élő személy(ek) felkészítését a hamarosan esedékes nagyobb kiadásra, annak okvetlen szükségességére.

Izgalmasak ezek a felvezető hónapok, de most már folyamatosan érkeznek, és testközelből is megcsodálhatók a 2021-es modellek, testközelből is megcsodálhatjuk de legalábbis egyet-egyet az óriási felhozatalból.

Hirdetés

A Samsung 2021-es csúcskategóriája a Neo QLED: 2020 még a kvantumpontos és LED technológiát ötvöző QLED éve volt, a Neo QLED azonban már Mini-LED háttérvilágításra cserélte a tavalyi QLED tévék Q90T-től Q950T-ig számított elitjének idei örököseit.

A Neo QLED kategória csúcsán két 8K (7680 x 4320) felbontásra kigyúrt modell trónol, a QN900A és a QN800A, őket követi további három 4K (3840 x 2160) versenyző. Mi a 65, 75 és 85 hüvelykes méretben elérhető QN800A legkisebb változatát próbáltuk ki - akármilyen furcsán hangozzék is a "legkisebb" szó 163 centiméteres képátló esetén.

A legdrágább dísztárgy a szobában

Ami a külsőt illeti, a QN800A lenyűgözően elegáns, azonnal érzékelhető a prémium kategóriás anyaghasználat és kidolgozottság. Markáns élek, mindössze 16.9 mm vastag képernyő, és - ami a leghatásosabb - csupán néhány milliméternyi káva. Ennél már csak a "gyakorlatilag észrevehetetlen káva" lenne jobb, vagyis az Infinity Screen, ami a tavalyi csúcsmodell Q950T-vel debütált, de azt idén is csak a főni, vagyis a QN900A kapta meg.

A dizájn kapcsán érdemes lehet itt megemlíteni, hogy a Samsung továbbra is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy főképp prémium kategóriás modelljei miképp festenek gondosan megtervezett szobabelsők falán.

Ezzel nem csak a QLED megjelenésével bevezetett háttér, vagy ambient módra gondolok, mellyel csökkentett, kb. negyven százalékos energiafelvétel mellett előre telepített vagy saját képekkel-animációkkal, információkkal, gyakorlatilag okos képernyővédőként üzemel a tévé, dekorációs tárgyként (nem akarok álszent lenni, úgyhogy hagyjuk is, ez hány kWh és szénmonoxid havonta), hanem hogy hézag nélkül simulhat a falra a felrögzített készülék, illetve hogy a QN800 is az "észrevétlen csatlakozás rendszerként" hivatkozott egycsatlakozós külső egységet használja.

Amellett, hogy a külön dobozba költöztetett csatlakozók (és azok elektronikája) a képernyő karcsúságát és fali használhatóságát is segít megőrizni, nagyon hasznos és kényelmes, ha esetleg rendszeresen csereberéljük a tévére csatlakoztatott eszközöket. A dobozt akár a láb hátsó részére is rögzíthetjük, de gyakorlatilag bárhová letehetjük, ezért is jár két hosszúságú kábel hozzá. Az egyébként remek elgondolás egyetlen gyenge pontja azonban épp az egység és a tévé közti "egy-kábel", ami különösen érzékeny a sérülésre, ezért érdemes óvatosan bánni vele.

QLED + mini LED = Neo QLED

A Neo QLED számos technológiai újdonságot ígért. A legfontosabb nyilván a mini LED, vagyis a hagyományoshoz képest negyvened részére zsugorított, mikrorétegű LED-ek használata, mely nagyobb száma, illetve több, külön vezérelhető csoportokba rendezése a kvantumpontos megoldásokkal párosítva (amit a Samsung kvantum mátrix technológiának hív) pontosabb, fókuszáltabb megvilágítást tesz lehetővé, a QLED már ismert előnyei mellett, mint a hosszabb távon is fehérebb fehérek, a pontos tónusok vagy a nagyobb fényerő.

A QN800A részben valóban remekül demonstrálja az új megoldást, különösen az optimális használathoz képest erősebb megvilágításban, mert a kép akkor is gyönyörű marad, a filmeknél és játékoknál egyaránt hibátlanul érvényesül a HDR és a színgazdagság is, hiteles tónusokkal. Lehengerlő fényerejével szemben holmi becsillanásoknak esélye sincs - de nem meglepő, ez korábban is jól ismert fegyvertény volt a QLED számára a rivális OLED technológiával szemben, melynek épp csúcsfényessége a gyenge pontja.

De kontraszt tekintetében, ahol tökéletes feketéjével az OLED van hazai pályán, már nem ilyen rózsás a helyzet. Bár a VA panelek itt eleve hátrányból indulnak, egyrészt a mini LED-ek használatával nyert több megvilágítási zóna, másrészt a háttérvilágítás célzott energiaelosztása miatt látványos előrelépést vártunk tavalyhoz képest.

Tény, hogy még a Trónok harca hírhedten sötét epizódjának ("A hosszú éjszaka") feketéi is mélyek voltak, jól kivehető részletekkel, de a sötét háttérből kiugró világos elemek, például a feliratok körül rendszeresen jelent meg az a rendkívül zavaró, holdudvarszerű ragyogás, ami a FALD technológiát használó készülékeknél ugyan nem ismeretlen anomália, de a Neo QLED egyik fő ígérete volt, hogy ilyesmi nem fordul elő. 

A betekintési szöggel kapcsolatban vegyes érzéseink voltak, mert a QN800 is két külön fénykezelő réteggel igyekszik minél jobban kiterjeszteni, de a VA panelekre egyébként is jellemző módon inkább átlagosnak mondható.

A speciális rétegek ugyanakkor hajlamosak szivárványos fényhatásokat okozni a kijelzőn, leginkább közvetlenül beeső természetes fények esetén, ami kár, mert különben a tükröződéskezelés nagyszerű, a képernyő alig enged vissza fényt.

Készen állunk a 8K-ra?

Mivel a 8K tartalmak javarészt kimerülnek a youtube-os drónvideókban, a Samsung érthetően nagy figyelmet fordított a felskálázásért felelős processzorra (Neo Quantum Processor 8K), hiszen ma még csak ez indokolhatja egy 8K felbontásra képes tévé létjogosultságát.

Tavaly a részletesség javításán dolgozó neurális háló volt a hívószó, idén a multi-intelligencia, mely 16 különböző neurális háló között válogatva irányítja a felskálázás minden aspektusát és még egy régi DVD film vagy Xbox 360-as játék esetén is meglepő hatékonysággal működik. Ha pedig már szóba került a játék, a Samsung tudja, hogy épp az új csúcskategóriára leginkább fogékony közönség soraiban bőven akadnak játékosok, akik természetesen már HDMI 2.1 csatlakozót kapnak, így kihasználhatják a PlayStation 5 vagy az Xbox Series X 4K/120Hz lehetőségeit.

Fontos szempont lehet a FreeSync és az ALLM támogatása, illetve a VRR, amivel tavaly még meggyűlt a baja azoknak a bátor gyártóknak, akik nem odázták el a bevezetését, de teszt során hibátlanul működött. Az input lag kellőképp alacsony, és remek kényelmi funkció a játékosokat érdeklő információkat összegyűjtő GameBar is.

Rengeteg apró extra

A részben újrahasznosított anyagokból készült távirányítón első pillantásra nem tűnik fel semmi szokatlan: kecses, és letisztult formavilágú, csupán a leggyakrabban használt funkciógombok vannak rajta. A meglepetés a hátoldalon található napelem, mely már átlagos beltéri fényviszonyok mellett is képes biztosítani a folyamatos töltöttséget - ehhez csupán azt kell megszokni, hogy néha hasra fordítva tegyük le a távirányítót.

Nem nagy ár azért, hogy cserébe elbúcsúzhatunk az elemektől (és egy kicsit környezettudatosabb felhasználónak érezhetjük magunkat), de ha nem akarjuk médiafogyasztási rituálénk részévé tenni a távirányító hátának napoztatását, vagy túl sötét a helység, akkor az alján található USB-C csatlakozón keresztül is feltölthetjük. A tévé egyébként időben jelzi, ha szükség lenne erre, úgyhogy váratlan kellemetlenséggel nem kell számolnunk.

A filmek, játékok hangjai ha nem is túl erősen, de tisztán szólnak a 70 wattos hangrendszeren, különös tekintettel például a beszédsáv tisztaságára, melyet a készülék a környezeti zajok tekintetében fel is erősít.

Összességében kicsit csalódtunk a QN800A-ban, mert ilyen szintű dimming-problémára nem számítottunk a Neo QLED-től. Közvetlen elődje, a Q800T jobban teljesített ezen a fronton - ugyanakkor az is igaz, hogy nagyobb lett a fényerő és megkaptuk a HDMI 2.1 csatlakozóknak köszönhető új lehetőségeket.

Ha főképp nappali használatra szánjuk a tévét, nem esti-éjszakai filmezéshez vagy játékhoz, illetve vonzanak előremutató lehetőségei, mint a 8K, az okos funkciók vagy a WiFi 6E, akkor érdemes lehet megfontolni, bár ezen az árszinten jóval nehezebb kompromisszumot kötni, lássuk be.

Samsung QN800A

Ár: 1250000 Ft
 • 163 cm (65”) Neo QLED televízió, Quantum Mátrix technológia „Pro”
 • 8K 7680 x 4320
 • Neo Quantum Processzor 8K, Quantum HDR 32x, Motion Xcelerator Turbo+, FreeSync Premium Pro, HDR+, HDMI ARC, eARC, VRR
 • 4 x HDMI 2.1, 3 x USB, digitális optikai, WiFi 6E, Bluetooth 5.2, CI, DVB-T2 (H.264), DVB-C, DVB-S2
 • Mozgáskövető Hangzás+ (OTS+), Q-Symphony
 • Dolby Digital Plus, Dolby 5.1, 4.2.2 csatornás / 70W
 • 1443.7 mm / 897.4 mm / 300.6 mm
PRO
 • brutális fényerő
 • minimális válaszidő
 • jó felskálázás
 • részletgazdag feketék
 • napelemes távirányító
Kontra
 • komoly local dimming-problémák
 • alacsony natív kontraszt
 • beeső természetes fénynél szivárványos effekt a kijelzőn
 • nem túl széles betekintési szög
            Array
(
  [gameinfo_id] => 7484
  [topic] => 1
  [group] => 11
  [gameinfo_name] => Samsung QN800A
  [gameinfo_name_alias] => 
  [gameinfo_platform] => 
  [gameinfo_gamestyle] => 
  [publisher_id] => 0
  [developer_id] => 0
  [manufacturer_id] => 7
  [gameinfo_game_released] => 0
  [gallery_id] => 0
  [gameinfo_description] => 
  [gameinfo_date] => 2021-06-18 14:57:34
  [gameinfo_webpage] => 
  [gameinfo_tags] => Samsung QN800A, Samsung
  [gameinfo_url] => samsung-qn800a
  [gameinfo_pro] => brutális fényerő
minimális válaszidő
jó felskálázás
részletgazdag feketék
napelemes távirányító
  [gameinfo_kontra] => komoly local dimming-problémák
alacsony natív kontraszt
beeső természetes fénynél szivárványos effekt a kijelzőn
nem túl széles betekintési szög
  [gameinfo_data] => 163 cm (65”) Neo QLED televízió, Quantum Mátrix technológia „Pro”
8K 7680 x 4320 
Neo Quantum Processzor 8K, Quantum HDR 32x, Motion Xcelerator Turbo+, FreeSync Premium Pro, HDR+, HDMI ARC, eARC, VRR 
4 x HDMI 2.1, 3 x USB, digitális optikai, WiFi 6E, Bluetooth 5.2, CI, DVB-T2 (H.264), DVB-C, DVB-S2
Mozgáskövető Hangzás+ (OTS+), Q-Symphony
Dolby Digital Plus, Dolby 5.1, 4.2.2 csatornás / 70W
1443.7 mm / 897.4 mm / 300.6 mm
  [gameinfo_gs_rating] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
  [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 6
  [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 10
  [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
  [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_look] => 10
  [gameinfo_pcw_awards] => Array
    (
      [0] => 
    )

  [gameinfo_price] => 1250000
  [gameinfo_forum_url] => 
  [gameinfo_embed] => 
  [gameinfo_quote] => 
  [gameinfo_format] => 
  [gameinfo_pegi] => 
  [gameinfo_pegi_descriptor] => 
  [gameinfo_multiplayer_online] => 
  [gameinfo_multiplayer_offline] => 
  [gameinfo_numofplayers] => 
  [gameinfo_pack] => 
  [gameinfo_language] => 
  [gameinfo_subscription] => 0
  [gameinfo_important] => 0
  [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
  [gameinfo_collectors_edition] => 0
  [gameinfo_need_internet] => 0
  [gameinfo_cover] => 
  [gameinfo_screenshot1] => 
  [gameinfo_screenshot2] => 
  [gameinfo_screenshot3] => 
  [gameinfo_screenshot4] => 
  [manufacturer] => Array
    (
      [manufacturer_id] => 7
      [manufacturer_name] => Samsung
      [manufacturer_url] => samsung
      [manufacturer_link] => http://www.samsung.com
      [link] => /gyarto/samsung
    )

  [link] => /termekinfo/samsung-qn800a-7484.html
  [gameinfo_pro_list] => Array
    (
      [0] => brutális fényerő
      [1] => minimális válaszidő
      [2] => jó felskálázás
      [3] => részletgazdag feketék
      [4] => napelemes távirányító
    )

  [gameinfo_kontra_list] => Array
    (
      [0] => komoly local dimming-problémák
      [1] => alacsony natív kontraszt
      [2] => beeső természetes fénynél szivárványos effekt a kijelzőn
      [3] => nem túl széles betekintési szög
    )

  [gameinfo_pcw_rating] => 8.4
)
1
            
 • Teljesítmény:

  7

 • Ár/Érték:

  6

 • Anyagminőség:

  10

 • Extra funkciók:

  9

 • Szoftver:

  8

 • Kinézet:

  10

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.