Hirdetés

3 egyszerű út a PC-s adatok mentéséhez|

Mindig fontos, hogy legyen valahol mentés az adatainkról.

Hirdetés

Egy PC-nél mindig kiemelten fontos, hogy legyen mentésünk a fontos adatainkról. Miért? Gondoljunk csak a hardveres hibákra, a merevlemez vagy az SSD esetleges meghibásodására, a ransomware jellegű kártevőkre, a tűzesetekre vagy éppen a leggyakoribb történetre, a felhasználói bakira. 

Hirdetés

Biztonsági másolatokat készíteni manapság nem túl nehéz feladat, azonban a mentés formáját mindenképp ki kell választani. Ha ezt nem felejtjük el, akkor adatvesztés esetén sem kell majd kétségbeesetten kutatni a módját, hogy vajon hogyan lehetne visszahozni az eltűnt fájlokat. A dokumentumok mellett pedig nem árt gondolni a fotókra, zenékre és videókra is. 

 

Külső HDD és felhő

A mentések két legegyszerűbb módja a külső merevlemez vagy a felhő használata. Egy USB-s HDD ma már olcsónak számít, és gyors módja az adatok mentésének. Nem árt ugyanakkor mérlegelni a hasznosságát abban az esetben, ha fennállhat tűzeset vagy áradás veszélye, elvégre a nagyobb fizikai károktól ez a módszer nem védi az adatokat, ha ugyanabban a szobában tároljuk az eszközt. 

 

Elengedhetetlen

 

Ugyancsak figyelni kell rá, hogy amennyiben a külső HDD folyamatosan csatlakoztatva van egy géphez, akkor a feszültségingadozások és a kártevők is hatással lehetnek rá adott esetben. Ezek ellen persze könnyű védekezni úgy, hogy a mentések után lehúzzuk a HDD-t a gépről. 

A felhőnél ilyen dolgoktól nem kell tartani, elvégre az adatok egy távoli szerveren vannak elhelyezve, sokszor többszörösen biztosítva. A folyamat itt azonban az internetes átvitel miatt általában jóval lassabb, akár napokat is igénybe vesz egy teljes mentés. A havi és éves előfizetések miatt drágább megoldás is egy HDD-nél, és persze nem árt gondolni a biztonságra, kényes adatoknál pedig titkosítást alkalmazó szolgáltatót választani, esetleg a kódolást magunknak intézni. 

 

Célszoftver

Egy jó, mentésre szakosodott programban könnyen be lehet állítani, hogy milyen mappákat és milyen típusú fájlokat akarunk rendszeresen menteni. A szabályok beállítása után elindul a teljes mentés, ezután pedig csak mindig a legutóbbi óta bekövetkezett változásokat kell szinkronizálja az alkalmazás. Ilyen célprogramból rengeteg kiváló létezik, így például az  EaseUS Todo Backup vagy az AOMEI Backupper, amelyek ingyenes kiadásban is léteznek. Felhőfronton a kifejezetten mentésre szakosodott szolgáltatók asztali klienseket kínálnak - az ismertebbek közül bárkinek beválhat mondjuk a közkedvelt a Carbonite

 

Az EaseUS programja

 

Teljes képfájl

A dokumentumok mentését napi szinten érdemes végezni, a Windowsról ugyanakkor bőven elég mondjuk negyedévente. Aki indokoltnak tartja az operációs rendszer bebiztosítását, annak az egész OS-ről ajánlott képfájlt készíteni. Ennél a forgatókönyvnél mindenképp külső HDD-re lesz szükség, a képfájl kiírását viszont a Windows 7 és a Windows 8 gyárilag is hatékonyan oldja meg. 

 

Ti mire szoktatok menteni? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.