Hirdetés

A Firefox további király trükkjei|

Mutatunk még néhány remek tippet a Mozilla böngészőjéhez.

Hirdetés

Hirdetés

A Mozilla által fejlesztett Firefox egy nagyszerű böngésző, és mint azt már többször említettük, az emberek okkal szeretik. Ezek közé tartozik az is, hogy a szoftver nagy mértékben testre szabható, és, hogy rengeteg hozzá a kiegészítő. 

A múltban már mutattunk trükköket a Firefoxhoz, majd összegyűjtöttünk még néhányat. Folytatjuk a sort öt újabb tippel hozzá. 

 

A címsor elemeinek törlése

A Firefox is képes automatikusan megjeleníteni a korábban meglátogatott URL-eket a címsorban, miközben gépelünk. A legördülő ajánlatok sokszor hasznosak, egyes esetekben viszont kínosak is lehetnek. A funkció kikapcsolható a beállításokban, illetve ha csak bizonyos elemeket szeretnénk levenni a listából, arra is van mód. Ehhez menjünk a címsorba, kezdjünk el gépelni egy webcímet, majd a legördülő menüben a kurzorgombokkal navigáljunk lejjebb egészen addig az elemig, amit kivennénk a listából. Ha odaértünk, nyomjuk meg a Delete billentyűt. 

 

Kulcsszavas kedvencek

Az idők során összegyűjtött könyvjelzőket néha nem árt rendszerezni a könnyebb felfedezhetőségért. Egy másik trükk, hogy kulcsszavakat rendelünk a fontosabb elemekhez. Ehhez mindössze jobb egérgombot kell nyomni egy adott könyvjelzőn, majd a Tulajdonságok feliratot választani. A kulcsszó mezőben beírhatjuk a nekünk tetsző szót, amit begépelve a címsorba a Firefox már tudja, hogy melyik oldalt akarjuk megnyitni. 

 

Kulcsszó

 

A memóriahasználat korlátozása

Amennyiben a Firefox túl sok RAM-ot foglalt le magának, akkor ennek a használata korlátozható. A címsorba írjuk be, hogy "about:config", majd lépjünk tovább a megjelenő képernyőt, és szűrőnek adjuk meg, hogy "browser.cache". A találatok közül a "browser.cache.disk.capacity" találatra lesz szükségünk, aminél értéknek állítsunk valami alacsonyabbat. 512 MB és 1 GB RAM között például 15000-et. 

 

Ha sok RAM-ot eszik

 

További takarékosság a RAM-mal

A RAM használata akkor is csökkenthető, amikor a böngészőt lekicsinyítjük a Tálcára. Ilyenkor a Firefox a merevlemezünkre költözik átmenetileg, és kevesebb memóriát foglal. Mivel nincs észrevehető lassulás a helyreállításkor, ezért érdemes kipróbálni a funkciót. Az "about:config" menüben nyomjunk bárhol jobb gombot, majd az Új, Boolean paranccsal hozzunk létre egy "config.trim_on_minimize" elemet, és az értékét állítsuk igazra. A változtatások érvénybe lépéséhez indítsuk újra a böngészőt. 

 

Átmenetileg a merevlemezre is rakható

 

A bezárás gomb áthelyezése

Vannak, akik véletlenül időnként rányomnak a fülek szélein található bezárás gombra. Számukra jó ötlet lehet ezeknek a gomboknak az eltávolítása vagy az áthelyezése. Ez is megoldható, az "about:config"-ban a "broswer.tabs.closeButtons" elemet kell kikeresni hozzá. A 0 érték csak az aktív fülön jelenít meg bezárás gombot, az 1 mindegyiket, a 2 semelyiken, a 3 pedig a fülek sorának a legvégén egy darabot. 

 

Ti milyen trükköket ismertek még a Firefoxhoz?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.