Hirdetés

Megfizethető hálózati adattárolók|

Saját felhőre vágyunk, vagy csak biztonságban szeretnénk tudni az adatainkat? A NAS-ok tudása meglehetősen szerteágazó, megnéztük, mire képesek a 100 ezer forint alatti modellek.

Hirdetés

Egyre inkább körvonalazódni látszik egy trend: a robusztus fájlkiszolgálókat, a nehézkes, drága rendszerekkel ellátott PC-szerver-képződményeket vagy az ingyenes Linux alapot futtató használt gépeket felváltja egy kifinomult, adott célra tervezett, „kulcsrakész” eszköz, a NAS. A mélyebb informatikai ismeretekkel nem rendelkező felhasználó nem akar bajlódni a rendszertelepítéssel, a beállításokkal, és vállalati környezetben is egyre nagyobb az igény az olcsó, megbízható és gazdaságos üzemeltetésű központi háttértár iránt, köszönhetően a mind elterjedtebb és jobb teljesítménnyel felvértezett, kedvező árú modelleknek.

Hirdetés


Mindezt természetesen az adott feladatara méretezhető módon. Egy cég két telephelyén elhelyezett NAS-pár teljes redundanciát kínál, ráadásul katasztrófa esetén is 100 százalékos adatbiztonságot garantál a kritikus információk számára, teljesen automatikus módon. A vállalatoknak manapság azt is mérlegelniük kell, hogy felhőben, ismeretlen helyen vagy inkább lokálisan tárolják-e adataikat. Mindez felmerülhet akár egy kiöregedett fájlkiszolgáló cseréje alkalmával is.


Otthoni környezetben sincs szükség régi PC-ből barkácsolt fájlmegosztóra, elegáns, biztonságos és még hozzá nem értőként is szakszerű módon tárolhatjuk családi albumainkat, videóinkat egy NAS segítségével, amiket aztán néhány kattintással megoszthatunk. A legtöbb esetben a számítógépét sem kell bekapcsolva tartani annak, aki különböző letöltőszoftvereket használ. A hálózati adattárolók ráadásul együttműködnek a felhőtárhelyekkel is, így nem fordulhat elő, hogy netkimaradás vagy a felhőszolgáltató esetleges hibája miatt fájljaink nélkül maradunk.


Akár 24 órában, a hét minden napján

Kellően „zöldek”, csendesek és méretezhetők, és egyre kevésbé kívánnak szakmai hozzáértést. A különböző gyártók termékei mind alkalmasak (akár internetes fórumokon, bemutatókon vagy inicializálási varázsló, esetleg külső szoftver segítségével) arra, hogy kézen fogva végigvezessenek a megosztás és a biztonsági beállítások lépésein.


Zyxel NSA325 V2


A biztonság – mint kiemelkedő szempont – minden eszközön megoldott; a különböző backupmegoldások külső egységre vagy a lemezen egy adott helyre mentenek, két ugyanolyan eszköz pedig a legtöbb esetben szinkronizációra is képes, de természetesen erre is alkalmas egy külső meghajtó. A biztonsághoz hozzájárulna a rendszer védelme az elektromos hálózatban keletkező hibákkal szemben, ezt önmagában egyik kipróbált eszköz sem volt képes kezelni, de mindegyik gond nélkül felismerte és a beállításoknak megfelelően használta a teszt során használt szünetmentes egységet.


Az utóbbi évek dinamikusan fejlődő technológiája, az adatok felhőben tárolása ezeket a készülékeket is elérte, így valamilyen módon minden alany képes volt menteni, szinkronizálni vagy akár médiatartalmat posztolni valamilyen külső tárhelyre, tehát a gépünkről rámásolt képeink és videóink akár teljesen önműködő módon kerülhetnek nyilvánosságra. A leggyakoribb Googe Drive- vagy Dropbox-kliensek már elérhetők egyes modelleken, de az Amazon S3-at használóknak sem kell aggódniuk: a Onedrive egyiken sem érhető el (egyelőre).


Kezdjük el használni

Méréseink alapján a másoláshoz használt ISO-fájlok és a képeket tartalmazó mappák szinte pont ugyanannyi idő alatt értek át az azonos processzorokat tartalmazó modellekre, sőt a gyengébb központi egységgel rendelkező termékeknél sem volt érdemi eltérés a gyorsabbakhoz képest az átlag 100 megabites hálózaton. Egyik alanynál sem okozott gondot a hálózaton keresztüli videonézés sem HD, sem SD minőségben. A tévére csatlakoztatott médialejátszó gond nélkül beolvasta a különböző tartalmakat. Felmásolt képeinket minden eszköz képes volt valamilyen rendezett formában egy böngészőben galériaként kezelni, zenéinket meghallgatásra bocsátani. E téren tehát nincs eltérés tesztünk szereplői között. Nagyon hasznos lehet egy beépített fájlkezelő-alkalmazás, amivel a NAS-on levő fájlokat tudjuk rendezni anélkül, hogy azok a hálózaton és a gépünkön keresztül haladnának, ezt viszont nem kapjuk meg minden gyártótól.


Thecus N2310


Így értékeltünk

A százezer forintos kategóriában elég változatos képet mutatnak a készülékek, hiszen akinek alapvető fájlszolgáltatásokra van szüksége nagy tárkapacitással, az is megtalálja a megfelelő eszközt, de akinek inkább a szolgáltatások a fontosak, és beéri kevesebb tárhellyel, annak is akad megfelelő választás. Közel azonos hardverteljesítményt, azonos portokat és még szinte ugyanazt a kinézetet is kapjuk. Sem hálózati sebesség, sem memória tekintetében nincs nagy eltérés, teljesítmény szempontjából szinte csak a hálózatunk sebessége és az eszközbe tett lemezek lesznek mérvadóak. Éppen ezért értékelésünkben a hangsúlyt a könnyű kezelhetőségre, a beállításokra és az alapvető szolgáltatások beüzemelésére, az árra (egy 3 TB-os lemezzel együtt számolva), valamint a szolgáltatások tárházára helyeztük. A teljesítmény már kevésbé számított, míg az okosmegoldások, a felhőtárhely-szolgáltatókkal történő kapcsolódási lehetőségek és az innováció együttesen 30 százalékot hasítottak ki az értékelésből.


D-Link Sharecenter 320L

Kis méretével és álló kialakításával tűnik ki a sorból a mezőny legolcsóbb darabja, a D-Link Sharecenter 320L. Minimalista dizájn jellemzi belül fém kerettel, a lehető legkevesebb villogó visszajelzővel; a lemezek függőleges helyzetben állnak, egy piros szilikonszíjjal tudjuk kihúzni őket a fémvázból. Gondolhatnánk, hogy ezt a megoldást a spórolás hívta életre, de valószínűleg tévednénk; ez a kialakítás egyrészt nagyon jó a hűtés szempontjából, hiszen a lemez fémfelülete a lehető legnagyobb részen tud hőt átadni, másrészt a szilikonszíjat biztosan nehezebb eltörni, mint egy merev, vékony, műanyag keretet.


A rendszerszoftver nagyon egyszerűen kezelhető annak ellenére, hogy magyarul nem szól hozzánk, az alapfunkciók könnyen beállíthatók. Otthoni használatra és az alapvető funkciók ellátására tökéletes választás, és videomegfigyelésre is alkalmas a gyári szoftver, de aki jobban ki szeretné használni a hardver adta lehetőségeket, annak nem lesz könnyű dolga (külső fejlesztéseket, például a Fun Plugot kell bevetnie a tuninghoz). Képeinket, videóinkat nagyon egyszerűen megoszthatjuk médiaeszközeinkkel vagy az interneten keresztül bárkivel, érezhetően fájlkiszolgálási és megosztási célokra és inkább otthoni, mint céges környezetbe tervezték az eszközt; vállalati felhasználás közben sem vall szégyent, csak alkalmazkodni kell korlátaihoz. Másolási sebessége gigabites környezetben alulmarad társaiétól (30-37 Mb/s), száz megabiten viszont gond nélkül hozza a hálózat maximumát (10 Mb/s).


Nem akar olyan szolgáltatásokat ránk erőszakolni a Sharecenter, amelyekre nincs szükségünk, és a gyártó mydlink cloud szolgáltatásával teljesen jól alkalmazkodik napjaink felhőben történő adattárolási és elérhetőségi igényeihez.

Előny: olcsó, kis fogyasztás, olcsó felhőalternatíva
Hátrány: kevés USB és csak 2.0, hűtéskor hangos ventilátor


Netgear Ready NAS RN10200

Már kicsomagoláskor „gyanús” volt a mezőny legpuritánabb tagja: a mezőny egyetlen teljesen fémvázas szerkezete annak ellenére volt a legnehezebb eszköz, hogy nála már csak a D-Link NAS volt kisebb. Az első kellemes meglepetés a lemez behelyezésekor ért minket, ennyire kifinomult és kulturált megoldást egyetlen másik gyártó sem produkált. Miközben a kihúzható műanyagkeret meglehetősen gyengécskének tűnt, a lemez a keretbe, majd a helyére kattant, ami egyértelműen a legjobb, legbiztosabb érzetet keltette még a csavarmentes megoldások (3,5 hüvelyk) között is.


A webes felület elsőre nem érhető el, a készülékhez adott lemezről kell a RAIDar nevű programot telepíteni. Kifejezetten bosszantó, hogy a szoftver elfoglal 100 megabájtot, ami ugyan ma már nem sok, de gyakorlatilag szükségtelen az alkalmazás a gépen. A behelyezett lemezzel nem tudott mit kezdeni sem a rendszer, sem a feltelepített program; frissítés után az új verzióban előkerült egy [Format] gomb, majd az inicializálás után már minden működött. A lehető legtöbb, kötelezően elvégzendő beállításon átjutva értünk el a kezelőfelülethez, ami spártaian egyszerű, ám, mint maga az eszköz háza, robusztus, ugyanakkor teljesen átlátható; ellenben magyarul ez sem tud, és a rendszer nem mutat sok információt önmagáról.


Programozható az előlapon lévő Backup gomb, nagyon hasznos, hogy nem csak egyirányú a másolási művelet. Külön említést érdemel a piros eSATA-csatlakozó, amivel a lehető leggyorsabban csatlakoztathatunk rá egy külső lemezt. Az erős középkategóriás Netgear Ready NAS RN10200 alapvetően otthonra szánt termék; tudását nem feltétlenül, de kiváló adatmentési lehetőségeit kihasználhatjuk, ha pénztárcánk megengedi.

Előny: növekvő appkínálat, fémház, csendes ventilátor
Hátrány: kevés információ az eszközállapotról


Synology DS214

A Synology eszközeit nem a hardver, hanem a rajta lévő DSM nevű alkalmazás teszi mindenre használható svájci bicskává. Az alapvető fájlszerverfunkciók mellett számos extra közül válogathatunk akár otthoni, akár kisirodai felhasználás esetén – bár otthonra ez az eszköz igencsak drága. A DS214 háza a divatnak megfelelően fekete, a visszajelző fények színe kék és zöld. Noha nem ő a leggyorsabb processzorral szerelt egység, de így is megállja a helyét irodai környezetben, hiszen szoftvere rendelkezik LDAP-, iSCSI-, Active Directory-, valamint VPN-támogatással.


Adataink távoli elérését számtalan módon megoldhatjuk, akár külső DDNS-szolgáltatóval is, de a legegyszerűbben a QuickConnect, MyDS account használható. Mondják, hogy aki mindenhez ért, az nem ért semmihez. A Synology rendszere kivétel ez alól, hiszen támogatottságának köszönhetően valóban nagyon széles skálán használhatjuk az eszköz erőforrásait, szükség esetén elfuthat rajta akár cégünk egyszerűbb weboldala és levelezése is (persze csak bizonyos keretek közé szorítva, hiszen ez nem alapvető funkció, és bizonyos esetekben gátat szabhat a hardver).


Az eszköz alkalmas USB-n keresztüli Wi-Fi-adapter használatára, így olyan helyen is használhatjuk, ahol nehézkes lenne a kábelek kiépítése. Médiafájlok feltöltésekor beállítható az automatikus konverzió, ami a képeket és a videókat alakítja át hordozható eszközön megtekintésre optimalizálva. Rendszergazdáknak hasznos funkció a gyártó által fejlesztett CMS csomag, amivel több Synology terméket kezelhetünk egy felületen; akár úgy, hogy a feladatokat és a jogosultságokat többfelé osztjuk (mentés, felhasználók kezelése).


Előny: Wi-Fi, szinte mindenre használható
Hátrány: nem indokot a magas ár, külön program a beüzemeléshez


Thecus N2310

Nagyon kicsi és könnyű a Thecus N2310 doboza, éppen csak három HDD széles (két rekesz plusz szegély), kivitele tetszetős, csupa műanyag. A „szokásos” zöld LED-eket ennél a típusnál fehérre cserélték. Ventilátora kicsi a doboz méretéhez igazítva, ám csendes működésű. Hardveresen is a „legkisebb” készülékről van szó, hiszen volt olyan NAS is a mezőnyben, amelyben kétszer gyorsabb processzor működött, meglepő módon azonban másolások alkalmával ezt nem éreztük.


Ennek a modellnek is fejtörést okozott a használt lemez, a webes felület a hozzá adott programmal történő inicializálásig nem volt elérhető. A szoftver telepítése után viszont meglepően gyorsan mondhattuk neki, hogy formázhatja a lemezt, gond nélkül elvégezte. A webes felület nem tud magyarul, és logikailag is van benne némi csavar: néhány információt több külön csoportból kell összeszedni, és ezen a felületen érezhető igazán a linuxos alap, ám parancssoron edződött guruknak nem jelenthet gondot eligazodni a beállításokban. A lényegi funkciók, úgymint a kötetmenedzsment és a megosztás, kiemelt helyet kaptak a belépőképernyőn, azonban az igazán érdekes dolgok eldugva találhatók. Tényleg bőséges beállítás áll rendelkezésünkre, és ez bizony a kezdőket elriaszthatja. Kiemelnénk a Data Burn funkciót, amivel egyszerűen készíthetünk adott helyről ISO-lemezképet. Nagyon elegáns megoldás.


Apróság, de kellemetlen, hogy az USB-csatlakozók a gép hátulján kaptak helyet, így minden egyes használatkor forgatnunk kell az egységet, pedig lett volna hely a doboz elején; ez más készülékeken is előfordult, azoknál azonban nincs USB-másolási funkció.
Annak ellenére, hogy teljesítménye alapján inkább az otthoni kategóriában versenyez, néhány fős irodában is megállná a helyét, beállítófelülete viszont nem az otthoni felhasználóknak készült.


Előny: ISO-fájlok készítése, kedvező árfekvés
Hátrány: hátsó USB-csatlakozók, kevés rendszerinformáció


Zyxel NSA325 v2

Csendes működése teszi láthatatlanná és hallhatatlanná a Zyxel tetszetős, kék-zöld jelzőfényekkel ellátott fekete műanyag dobozát, akár irodában akár nappaliban helyezzük el. A gigabites (minden készüléken ez volt) hálózati csatlakozó alkalmassá teszi minden formájú médiafolyam akadásmentes közvetítésére, amit teljes nevében a Media Server jelez.
A médiatár, a HD stream és a DLNA funkciók előtérbe helyezése, a böngészőből nézhető tartalom lehetősége, valamint a kezelőfelület azt az érzést kelti, hogy ez a NAS sokkal inkább médiatár, mint a hagyományos értelemben vett hálózati fájl- és nyomtatókiszolgáló. Természetesen a megfelelő jogosultságokkal ellátott megosztások is beállíthatók, de például az LDAP vagy a tartománykezelés nem megoldott, és az NFS használatához is külön csomagra van szükségünk.


Közösségi és felhőalapú szolgáltatások közül lehetőséget kínál YouTube- és Flickr-fiókkal rendelkezők számára videók és képek automatikus megosztására, feltöltésére, valamint Dropbox-fájljainkat is szinkronizálhatjuk felhőben tárolt adatainkkal. Külső csomagból elérhető még a Google Drive, valamint az ownCloud eléréséhez szükséges eszközök és a gyártó által adott zClud applikációval is elérhetjük a tárolt tartalmat mobileszközeinkens is.
A doboz elején egy megszokott gomb található az USB-csatlakozó felett, ezzel tudjuk egy gombnyomással átmásolni a csatlakoztatott médián tárolt fájljainkat. Mindezt állítható módon, oda-vissza, azaz nemcsak az USB-ről egy adott helyre, hanem a NAS-ról az USB-re is beállítható a másolás iránya, sőt akár szinkronizálni is tudjuk a két könyvtárat; ez nagyon nagy pozitívum külső eszköz mentésekor, ráadásul könnyen beállíthatjuk, hiszen a felület teljesen magyar.


Előny: előlapi USB 3.0, Twonky médiaszerver, YouTube-feltöltés
Hátrány: SMART csak külső csomagból


Összegzés

Ha jól meg tudjuk határozni, mire szeretnénk használni az eszközt, akkor ideális lehet a legolcsóbb, és egyben a PC World ajánlata díjat elnyert, legdrágább (győztes) tesztalanyunk is, viszont jó árú „mindenest” a többi modellből is választhatunk, hiszen tudásban nagyon fej-fej mellett haladnak a többiek; érdemes megnézni, mit takar a köztük levő árkülönbség. Tesztgyőztesünk, a Synology egyértelműen valóban mindentudó szoftveres képességeivel vitte el a pálmát, irodába tökéletes választás. Néhány kattintással kiszolgál egy teljes irodát levelezéssel, fájlmegosztással, egy alap weboldallal együtt, és akár biztonsági megfigyelőrendszerként is működhet. A D-Link pedig árával előzött egy nagyot, otthoni adattárolásra (akár 12 GB) nem kell nála drágább termék.


Jól látszik, hogy 100 megabites hálózati környezetben semmit nem jelentett az eszközökben levő processzor és memória mennyisége; gigabites hálózaton nem tudtuk kihasználni az elvi maximumot, de itt már látszottak a különbségek. Mindezek ellenére alacsonyabb sebességen is nézhető volt tesztfilmünk, a képek és zenék kérdésében pedig eleve biztosak voltunk a problémamentességben. Ne felejtsük el, ezek az eszközök nem lesznek nappalink díszei, így fontos lehet az elhelyezés szempontjából a jó szellőzés, a hűtés; ebben segíthet egy fémház vagy egy nagy ventilátor.


Ezek az eszközök jól használva és beállítva sokat segíthetnek személyes dolgaink, akár pótolhatatlan fényképeink, irodai munkánk vagy videogyűjteményünk biztonságos, kellően nagy kapacitású tárolására.

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.