Hirdetés

Minden, amit az e-bookokról tudnod kell



|

Rengeteg vonzó tulajdonsága van az e-könyvnek, de laikusként nem könnyű eligazodni az eszközök, formátumok és technológiák útvesztőjében.

Hirdetés

Az elmúlt két évtizedben a digitális forradalom gyakorlatilag minden, korábban analóg formát modernizált, amely folyamat elkerülhetetlen következménye az adott médiumot körülvevő infrastruktúra és ökoszisztéma átalakulása. Változás zajlott a könyvek piacán is: napjainkban már eszközök, applikációk és könyvesboltok százai kínálnak kényelmes és modern digitális alternatívát az olvasni vágyóknak.

Az e-könyvek egy rakás, a nyomtatott forma által évszázadok óta képviselt korlátot legyőznek: óriási könyvtárakat tárolhatsz a zsebedben, miközben a lényegi tartalomból (és az általa kínált élményből) egy betűnyi sem veszik el. A filmek és a hangfájlok analóg-digitális konverziójával és ennek veszteségeivel szemben egy regénynél tényleg száz százalékban megőrizhető a hagyományos forma teljes tartalma.

Nem kell a logisztikával számolni: az elektronikus könyvek bárhol és bármikor rendelkezésre állnak, a vásárlást követő másodpercben pedig már fogyasztható is a tartalom. Az elektronikus szöveg méretezhető és formázható, így egy könyv olvashatósága nem függ a kiadó és a nyomda által hozott döntésektől.

Hirdetés

Elmaradt hatalomátvétel

Hiába azonban a számtalan előny, a könyvek digitalizálásával nem köszöntött be az e-könyvek egyértelmű uralma. Kettészakadt az olvasótábor: vannak, akik nem tudnak vagy nem akarnak lemondani a nyomtatott könyv fizikai minőségéről - a papír tapintásáról és illatáról, a lapozás és a kézbevehetőség élményéről. Másokat az tántorít el, hogy a digitálisan vásárolt tartalmat nem birtokolják ténylegesen, a termékek nem tehetők fel a könyvespolcra, és kölcsönadni vagy elajándékozni sem annyira egyszerű őket.

Valójában mindkét oldalnak igaza van, emiatt aztán nem is érdemes szembeállítani a két világot: mi magunk, a szerkesztőségben is rendületlenül hiszünk a nyomtatott könyvek - és nem meglepő módon a nyomtatott sajtó - varázsában, de semmiképpen sem szeretnénk elmenni az e-könyv nyújtotta élmény és kényelem mellett, hiszen ennek előnyét is nap mint nap kihasználjuk.

Olvasni mindig öröm, a digitális szövegek világába vezető kaput pedig jelen cikkel nem a nyomtatott könyvek ellenében, hanem azok mellett szeretnénk minél szélesebbre tárni.

Olvasni bárhol lehet

E-könyvet szinte minden elektronikus megjelenítőn olvashatsz, de a különböző eszközök teljesen más közeget teremtenek: a monitorodon is legyűrheted ugyan a Háború és békét, ám a folyamat vélhetően nagyon messze lesz a hagyományos könyvek által nyújtott élmenytől. A másik végletet a kizárólag olvasásra fejlesztett, nyomtatott könyvet imitáló eszközök jelentik. Ilyen dedikált könyvolvasó az Amazon Kindle, a Kobo vagy az itthon méltán népszerű Pocketbook. Ezek ma már termékcsaládokat alkotnak, belépő- és prémium szintű funkciókkal, minőséggel és árazással.

Közös bennük, hogy egyetlen dologra alkalmasak: könyvek olvasására applikációk, böngészés és értesítések nélkül. A két világ találkozását képezik a már egyébként is a kezünkben lévő okostelefonok és tabletek, amelyek hordozhatóságuk és modern kijelzőik okán szintén jó megoldást jelenthetnek az olvasásra vágyó közönségnek.

A választást az adott termék elérhetőségén és árán kívül a megjelenítő típusa határozza meg. A telefonok és tabletek LCD/OLED-kijelzői óriási felbontásban, tűélesen jelenítik meg az apróbb szöveget is, nem kell kompromisszumot kötni a vizuális elemek kirajzolásánál (képregényrajongók előnyben), adaptív fényerejükkel és színhőmérsékletükkel pedig kényelmessé teszik az olvasást minden helyzetben.

Ám a technológia korlátai gyakran borsot törnek a könyvmolyok orra alá: napsütéses időben a kijelző rettenetesen tükröződik, ami bizonyos fényviszonyok között nehézkessé, fárasztóvá teszi a hosszú távú fókuszálást. A folyamatos képfrissítés okozta vibrálás pedig kellemetlen lehet az arra érzékenyek számára. Ha alkalmanként akár több órán keresztül olvasol, hosszú távon érdemes lehet megfontolnod egy e-ink-kijelzővel szerelt, dedikált eszköz beszerzését.

Az e-ink lenyűgözően adja vissza a papírról olvasás érzését, mivel a megjelenítés a nyomtatott laphoz hasonlóan történik: a technológia ugyanis valódi festékpigmentekkel dolgozik. A mikrokapszulákba zárt fekete és fehér részecskék a feszültségtől függően rendeződnek át, így jelenítve meg a kívánt tartalmat. A pigmentek a következő elektromos jelig a helyükön maradnak, így csak a képernyő átrendezésekor (például lapozáskor) van szükség energiára. Ráadásul a háttérvilágítással sem kell bajlódni: az e-ink-kijelző tökéletesen olvasható napsütésben vagy lámpafénynél (akár egy valódi könyv), így a technológiát használó dedikált olvasók nagyon kevés áramot fogyasztanak, akár hetekig is bírják egyetlen töltéssel.

A megoldás hátránya az alacsony reszponzivitás - a pigmentek átrendezése az LCD képfrissítéséhez képest rengeteg időt vesz igénybe, így a statikus tartalmak megjelenítésén kívül az e-ink egyelőre nem alkalmazható másra. A színkezelés szintén fájó pont, a jelenlegi eszközök többsége csak fekete-fehér megjelenítésre képes. 

Nem minden szöveg egyforma

Bár az e-könyvek első ránézésre csak szöveget tartalmaznak, valójában rengetegféle formában készítik és tárolják őket. A könyv szerkezetét és adatait valahol definiálni és tárolni kell, erre pedig számos szabvány van érvényben. A leggyakoribb az EPUB: nyílt formátum lévén a legtöbb e-könyvesbolt és -eszköz is támogatja, a Kindle olvasókat leszámítva gyakorlatilag mindenhol probléma nélkül használhatod. Az Amazon ehelyett a saját gondozású MOBI, illetve az ebből fejlődött AZW3 mellett tette le a voksát.

A neten gyakran találhatsz még HTML és PDF formátumú könyveket - előbbi ugyan szinte az összes elterjedt típus építőeleme, de önmagában jellemzően szerényebb megjelenítési lehetőségeket támogat - cserébe mindenhol gond nélkül olvasható. A .pdf kiterjesztés viszont rendszerint fix elrendezésű dokumentumot jelent, amelyen semmilyen szövegbeállítás nem lehetséges. Tableteken vagy az egyre népszerűbb, 10 colosnál is nagyobb e-note készülékeken (pl. Onyx Boox széria) jól használható, tankönyvekben való jegyzetelésre, munkafüzetek kitöltésére talán mind közül a legalkalmasabb formátum. A kisebb, dedikált olvasók zömével viszont érdemes inkább kerülni. Az egyes típusok között - amennyiben nincs másolásvédelem az adott terméken - konvertálni is tudsz, így viszonylag kis erőfeszítéssel hozzájuthatsz a neked megfelelő formátumhoz.

Online könyvesbolt

A digitális olvasás egyik nagy vívmánya a könyvek beszerzésének varázslatos kényelme. Egy-két érintés, és kezedbe is veheted a kiszemelt művet. Már ha épp a "nagyok" által üzemeltetett boltban vásárolsz, mint amilyen a Kindle Store, a Google Play Books, az Apple Books vagy a Kobo Store. Ezekkel viszont azonnal be is vásárolod magad az ökoszisztémába: a kifizetett könyvek csak az adott platformon és applikációban lesznek elérhetőek.

Eszközeidre saját magad is tudsz könyveket másolni, amelyek bármilyen forrásból származhatnak. Ilyenkor persze neked kell foglalkoznod a letöltéssel, az esetleges konvertálással és a könyv átjátszásával az adott eszközre. Tableten vagy mobilon ez kevésbé macerás, dedikált olvasó birtokában viszont el lehet vele szórakozni, ha nyomdai minőségű megjelenítésre vágysz. Sok eszköz igyekszik megkönnyíteni a folyamatot, például Dropbox-integrációval, de Kindle-felhasználóként e-mailben is átküldheted a támogatott formátumokat az olvasóhoz tartozó dedikált címre.

Jó hír, hogy nem feltétlenül kell fizetned egy-egy klassz olvasmányért: a Magyar Elektronikus Könyvtárban (mek.oszk.hu) rengeteg publikáció és klasszikus magyar irodalom elérhető teljesen ingyen EPUB vagy HTML formátumban. Egyes kiadványok hangoskönyvként is fent vannak, amely formátum itthon méltatlanul alulreprezentált az online térben.

Csináld magad könyvespolc

Amennyiben olvasód vagy mobileszközöd gyártójának boltjában vásárolsz, a platform gondoskodik virtuális könyvespolcod menedzseléséről. A független áruházakban beszerzett termékekből álló könyvtár karbantartására viszont neked kell figyelned. Ez nem csupán az állományok elhelyezését, hanem a különböző formátumok kezelését, illetve a metaadatok összefésülését is jelenti. Ilyen helyzetben nélkülözhetetlen a PC World Plusról a 2020/11-es szám megvásárlásával beszerezhető Calibre, amely vitán felül a legnépszerűbb és legjobb e-könyv-menedzselő szoftver a piacon. Teljesen ingyenes, olvassa és konvertálja a legfontosabb formátumokat, folyamatosan bővülő illesztőprogram-listája pedig szavatolja a problémamentes összeköttetést lényegében bármilyen könyvolvasóval.

Telepítés után egyszerűen csak dobáld bele a letöltött könyveket. Ha duplán kattintasz, beleolvashatsz az alapértelmezett formátumba, a felső menüsorban pedig a [Metaadatok] gombra kattintva szerkesztheted a könyv adatait, és itt cserélhetsz borítót is. A [Könyvek konvertálása] menüponttal érdemes hamar megbarátkozni, előbb vagy utóbb biztosan szükséged lesz rá. A forrás- és kimeneti formátumok kiválasztása után finomhangolhatod a folyamatot. A Calibre jellemzően jó munkát végez az alapértelmezett beállításokkal, ám ha valamiért mégsem felel meg az eredmény, a [Kinézet és megjelenés] fülön aprólékosan beállíthatod a szövegre és a tördelésre vonatkozó szabályokat. Itt érdemes megjegyeznünk, hogy a MOBI formátum nem mindig veszi figyelembe a megadott beállításokat: a sorkizárás például egyáltalán nem működik Kindle-ön, ehhez mindenképpen AZW3-ba kell konvertálnod (amit viszont nem fogsz tudni e-mailben átküldeni az olvasóra, ilyen esetben csak a manuális átmásolás jöhet szóba).

A szoftver automatikusan felismeri a gépre csatlakoztatott olvasót (néha gondolkodik egy kicsit a felcsatolással, légy türelmes), ilyenkor külön menüpont jelenik meg, ahol átmásolhatod a könyveidet az eszközre. A [Kapcsolat/megosztás] menüben csatlakozhatsz távoli hálózathoz vagy vezeték nélkül az erre alkalmas készülékekhez, illetve innen egy kattintással elküldheted a könyvet az előre beállított e-mail-címre.

Ha szeretnél további részletes teszteket, érdekes cikkeket és alapos elemzéseket olvasni, valamint hasznos szoftvereket és értékes PC-játékot kapni, akkor fizess elő a PC World magazinra!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.