Hirdetés

PC takarítás mesterfokon - így tartsd tisztán a géped!|

Ne csak a lakást takarítsd rendszeresen; az alaplap és a merevlemezek sem szeretnek ám koszos helyen élni!

Hirdetés

A számítógép belseje nem látszik, de ez nem jelenti azt, hogy a PC-t ne kellene takarítani; pollenek, macskaszőr, szöszök, dohányzás melléktermékei mind-mind olyan szennyeződések, amelyek idővel a számítógép belső részében is megjelennek.

Ez a látvány miatt általában nem problémás (kivéve persze, ha moddolt, direkt a látványra kihegyezett gépházat használunk, üveg oldallappal). Azonban a kosz a ventilátorokat idővel tönkreteszi, ha pedig a hűtőbordák vagy a ventilátorok előtt lévő légszűrők is eltömődnek, akkor a processzor vagy akár a teljes gép könnyen túlmelegedhet, végső soron pedig veszíthet a teljesítményéből.

Bizony-bizony; a szűrők egy darabig hasznosak, hiszen valamilyen szintű védelmet nyújtanak a por ellen, de ha letömődnek, akkor barátból gyorsan ellenséggé válnak. Tökéletes szűrő ráadásul nincs, így a takarítás feladatát velük is csak elodázni lehet, megúszni nem.

A számítógép és a perifériák takarítása azonban nem olyan triviális feladat, mint amilyennek elsőre látszik: a porszívót például részben el kell felejteni, már ha a cél a gép megtisztítása és nem az, hogy kivégezzük - mondjuk - az alaplapot.

Hirdetés

Milyen gyakran?

Kezdjük azzal a triviális kérdéssel, hogy mégis milyen gyakran kellene nekiesni a számítógépház kitakarításának. Az évi két alkalom biztosan nem túlzás, azonban ha a lakásban egyébként is sok a por, akkor nyugodtan rá lehet nézni a PC-re 2-3 havonta is. Veszélyességi tényező a háziállat valamint az is, ha a lakásban dohányoznak.

Járt már nálunk olyan notebook, amelynek belső részét pár év alatt teljesen kitöltötte a cigarettából származó kosz és hamu - a masina épp azért került hozzánk, mert tulajdonosa szerint időnként lefagyott, látható ok nélkül.

Elektrosztatikus feszültség - a nagy ellenség

Fentebb már említettük, hogy a porszívót részben el kell felejteni. A gond az, hogy használat közben elektrosztatikus feszültség keletkezhet a porszívóban és/vagy a használójában (főleg alacsony páratartalom mellett); ha így érintjük meg a számítógép bármely alkatrészét, akkor az meghibásodáshoz vezethet.

Úsztunk már meg bakit, de tényleg jobb óvatosnak lenni, mint kockáztatni, aztán új gépet vásárolni. Az ördög egyébként nem alszik, így az elektrosztatikus feszültségre akkor is figyelni kell, ha nem porszívóval, hanem ruhával takarítunk. Két megoldás van: vásárolhatunk egy pár ezer forintért beszerezhető antisztatikus csuklópántot, vagy fokozottan figyelhetünk arra, hogy folyamatosan megérintsünk egy fémfelületet (mondjuk a gépházat, ha már úgyis kéz alatt van) az esetlegesen felhalmozódott feszültség elvezetésére.

De ne csak a gépre, hanem saját egészségünkre is vigyázzunk; viseljünk maszkot, hogy a porból a lehető legkevesebbet lélegezzük be. Ugyanebből az okból kifolyólag érdemes a gépet olyan helyen tisztítani, ahol tudunk kereszthuzatot csinálni!

Megrázó élmény helyett

Kezdjük a tisztítást a gép áramtalanításával. Ne csak kikapcsoljuk a PC-t, hanem húzzuk is ki a tápkábelt, nehogy menet közben véletlenül visszakapcsoljuk! Próbáljuk elindítani a gépet párszor így, feszültségmentesítés után is, hogy biztosan ne maradjon "áram" az alaplapok vagy a bővítőkártyák kondenzátoraiban! Ha megvagyunk, akkor vegyük le az oldallapot és az előlapot is. Ez utóbbi nem minden gépház esetében jön le könnyen (sőt, egyes típusoknál egyáltalán nem lehet eltávolítani), de ha már nekikezdünk a tisztításnak, nem érdemes félúton megállni.

A számítógép belsejéből a port nem kiszívni, hanem kifújni ajánlott. De semmi esetre se álljunk neki szájjal, ez csak egyenes út ahhoz, hogy a por nagy része a tüdőnkben kössön ki. Erre való a sűrített levegő - amely ugyan nem olcsó, de hatékony és biztonságos. Egy flakon ára 1-2 ezer forint között mozog, kapacitástól függően. Egy flakon a kosz mennyiségétől és a gépház méretétől függően akár három tisztításra is elég lehet, de ha a gépet régen vettük, és most először takarítjuk ki, akkor az is lehetséges, hogy egy flakon nem is lesz elég.

A sűrített levegő mellett hasznos lehet egy jó minőségű ecset, fülpálcika, némi izopropil-alkohol valamint egy mikroszálas törlőkendő. Ez utóbbi elsősorban nem azért fontos, hogy ne karcoljunk meg semmit, hanem azért, mert nem szöszöl és jellemzően antisztatikus tulajdonságokkal is rendelkezik.

A kevesebb néha több

A sűrített levegő segítségével óvatosan fújjuk ki a port és a porcicákat a számítógépházból valamint a hűtőbordák bordái közül és a ventilátor lapátokról. Hosszabb fújások helyett ajánlott több rövidebb fújást alkalmazni. Ez hatékonyabb és a sűrített levegőt is jobban be tudjuk osztani. A makacsabb szennyeződéseket a fülpálcika-izopropil alkohol kombóval tudjuk eltávolítani.

A ventilátorok tisztításakor kövessük a fújási irányt; visszafelé semmiképp se fújjunk, mert a sűrített levegő könnyen befújhatja a port a csapágyhoz.

Fújás előtt fogjuk is meg a lapátokat, nehogy a légmozgás túlhajtsa a ventilátort, tönkre téve ezzel a csapágyat. A porszívót a ventilátorok tisztításához sem ajánlott használni, de ha mégis így teszünk, a lapátok rögzítése kiemelten fontos!

Ne feledkezzünk meg a csatlakozókról és magáról a gépházról sem! Előbbit szintén sűrített levegővel, utóbbit nedves kendővel tudjuk a legkényelmesebben megtisztítani. A borítás védelme érdekében erős vegyszert vagy szivacsot ne használjunk; a fényes felületeken semmiképpen se, de jobb kerülni ezeket a matt részeknél is!

Ha az alaplap rég nem látott napfényt, akkor elég nagy az esélye annak, hogy a sima fújkálás nem lesz elegendő. Főleg a ventilátorok környéke és a hűtőbordák azok, amelyek tartósan tudják fogni a port - illetve nem árt ellenőrizni azt sem, hogy a légszűrők milyen állapotban vannak. Az átfogó tisztításnál viszont nem lehet megúszósra venni a figurát, a tisztítandó alkatrészeket ki is kell szerelni. Nemcsak a processzorhűtőt, a ventilátorokat és a szűrőket, hanem a merevlemezeket, kábeleket - és, ha van - akkor a vízhűtést is el kell távolítani. Sőt, nem túlzás akár az sem, ha a bővítőkártyákat kiszedjük, elvégre közöttük vagy rajtuk a kis résekben szintén kiválóan meg tud tapadni a por.

A kiszerelt alkatrészeket antisztatikus ruhára vagy kartonlapra helyezzük; semmiképp se tegyük őket fotelba, kanapéra vagy szőnyegre. Tisztítsuk meg őket a sűrített levegő valamint az alkoholos fülpálcika segítségével. Ha megvagyunk, akkor tegyünk mindent vissza a helyére! Ha már hozzányúltunk a kábelekhez, akkor tegyünk is rendet: a visszaszerelésnél ügyeljünk arra, hogy a vezetékek ne össze-vissza, hanem rendezetten kerüljenek beépítésre.

A processzorhűtő visszaszerelésénél ne feledjük, hogy a régi hőpasztát el kell távolítani (az izopropil alkohol ismét jól jön), és helyette újat kell felhelyezni.

Ez fontos lépés, ha kihagyjuk, akkor a processzor túlmelegedését, és ezzel a gép lassulását kockáztatjuk.

Noha a tápegység is remek gyűjtőhely, ennek szétszerelését nem ajánljuk. Nem mintha bonyolult dologról lenne szó, azonban a legtöbb esetben a borítás megbontásával ugrik a garancia, és ez még csak a kisebbik probléma. A nagyobb gond az, hogy a tápegységet véletlenül hibásan szereljük össze, akkor az veszélyes lehet, könnyen áramütést okozhat.

Ha mindenképpen szeretnénk kipucolni a tápegységet is, akkor egy lámpával világítsunk be, a szellőzőnyílásokon, majd sűrített levegővel óvatosan fújjunk be a szellőzőnyílásokon a megfelelő helyre, helyekre. Ha a fellazított por nem távozik magától, akkor a gép első bekapcsolásakor ez meg fog történni.

A légszűrők tisztításakor a légszűrő gyártójának utasítása szerint járjunk el! Egyes típusoknál elegendő kiporszívózni a szűrőt, de előfordulhat az is, hogy az anyag mosható.

Remélhetőleg ezekkel a tippekkel sikeresen tisztán tudod tartani a géped, meg fogsz döbbenni, mennyivel gyorsabb és tartósabb lehet, ha megkapja azt a törődést, amit egyébként igényel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.