Hirdetés

Okoskupak kerülhet a tejesdobozokra?



|

Telefonnal ellenőrizhető lenne, hogy romlott-e az ital.

Hirdetés

Lassan már a papírcetlik is okossá válnak. A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem és tajvani Chiao Tung Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új technológiát, amely segítségével a boltban vásárolgatva megállapíthatjuk a kosárba helyezni kívánt folyadékokról, hogy azok romlottak-e.

Hirdetés


Ezt a kupakjaikban elhelyezett érzékelők – és persze azok kiegészítő alkatrészei – teszik lehetővé: a folyadékokkal való érintkezéskor a szenzorok képesek megállapítani egyes baktériumok jelenlétét, vagy éppen azok koncentrációját. A kutatók szerint a tej esetében különösen jól működik a megoldásuk.


A 3D-nyomtatással előállítható kupakok a teszteredményt vezeték nélkül továbbíthatják például egy okostelefonra. Jó kérdés, hogy üzletileg mennyi értelme van ilyen kupakokkal vesződni, továbbá a technológia milyen kihatással lehetne a környezetre.


(Nyitókép: Mike Mozart)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.