Hirdetés

Ansys HTPC: magyarul beszélő házimozi PC



|

Bár a házimozi PC nem új kategória, idehaza csak szűk körben terjedt el borsos ára és amiatt, hogy magyar nyelvű szoftverrel mindezidáig nem volt elérhető. Az Ansys PC-je mindezt múltidővé teszi.

Hirdetés

Az Ansys HTPC-jének (Home Theatre PC, azaz házimozi-számítógép) alapja egy teljesen hétköznapi PC, amely hardverek szempontjából csupán néhány apróságban tér el szokványos társaitól.

Ansys HTPC C501
Mind közül legszembetűnőbb az igényes kivitelezésű ház: a küllem ez esetben különösen fontos, hiszen a készülék a lakás központi részében, a nappaliban foglal helyet, közvetlenül a tévé mellett. Előlapjára egy folyadékkristályos kijelzőt építettek, amely folyamatosan tájékoztat az éppen folyó műveletről, például mutatja a lejátszott film nevét és hosszát.

A benne lévő hardver nem üt el egy átlagos PC tartalmától, kivéve a hűtést: itt a szokásostól eltérően még a processzornál is passzív egységet alkalmaztak, és a levegő áramoltatását teljes egészében a 8 centiméteres ventilátorokra bízták. Ezzel a megoldással nagymértékben csökkentették a gép zajszintjét, ami az igényes küllem mellett a HTPC-k másik fontos ismérve.

Az általunk tesztelt gép 3 gigahertzes Pentium 4 processzorral és 512 megabájt memóriával érkezett -- ez az alapkiszerelés. Beviteli eszközként billentyűzetet, egeret és távirányítót kínál, utóbbira hárul a feladatok nagyobb része. Ez csak távolról hasonlít szokványos társaihoz, hiszen jóval többre képes: többek között annak köszönhetően, hogy ötvözték egy egérrel, és gombnyomással választhatjuk ki, milyen szerepben kívánjuk használni. Monitor és tévé csatlakoztatásakor be kell érnünk a videokártya VGA-kimenetével. Ha megjelenítőnk esetleg nem lenne kompatibilis vele, egy átalakító közbeiktatásával bármilyen RF-csatlakozóval ellátott tévékészülékkel összeköthetjük.

Ansys HTPC C501
Ansys HTPC C501

A HTPC-ket a szoftver teszi különlegessé, éppen ezért a fejlesztők a legnagyobb hangsúlyt ennek a megtervezésére, kivitelezésére fordították, és a végeredményt látva elmondható, hogy igazán jó munkát végeztek. Az Ansys szoftvere teljes egészében magyar nyelvű, hasonlóan a tartalomszolgáltatáshoz, amely már most, a kezdeti szakaszában is számos lehetőséget kínál a felhasználóknak.

Ansys HTPC C501
Indítás után a narancssárga és fekete színekben pompázó kezdőoldal fogad, ahonnan a későbbiekben kiválaszthatjuk, mit is szeretnénk csinálni. Miközben a menüpontok között bóklászunk, a képernyő alján folyamatosan olvashatjuk az automatikusan megjelenő híreket a nagyvilágban történtekről. Ehhez persze -- és ahhoz is, hogy a készülékben rejlő képességeket teljes mértékben ki tudjuk aknázni -- kábeltévé mellett szélessávú internetre is szükségünk lesz.

A HTPC segítségével nézhetünk televíziót, ám nem a hagyományos módon, mert azzal, hogy mindez számítógéppel van ötvözve, teljesen új távlatok nyílnak meg a felhasználók előtt. A legnagyobb találmány a szeletelt kenyér óta a csúsztatott lejátszás (TimeShift): ha tévénézés közben cseng a telefon, vagy elfogyott a chips, és ki kell menni egy újabb adagért: akkor átváltunk erre a módra, majd visszatértünkkor onnan folytathatjuk a tévénézést, ahol abbahagytuk, anélkül hogy bármiről is lemaradnánk. Ezt természetesen a közben sugárzott adás rögzítésével éri el, amiből az is következik, hogy filmek felvételére is alkalmas.

Ansys HTPC C501
Az elektronikus tévéújság (EPG), mellett a nyomtatott műsorújságok teljesen elvesztik létjogosultságukat. Az EPG nem keveredhet el, és nem fordulhat elő, hogy aktualitását veszti, mivel negyedóránként frissíti magát, és több hétre előre tájékoztat a műsorrendről. Kiválaszthatjuk kedvenc adóinkat, így csak azok jelennek meg a listán, nem kell foglalkoznunk a számunkra érdektelen csatornákkal. Az EPG-t nem kell átböngésznünk, ha konkrét adást szeretnénk megtalálni, mert alkalmas szisztematikus keresésre is. Nemcsak cím szerint, hanem többek között műfaj és tartalom alapján is kutakodhatunk.

Több napig használtuk az Anysys HTPC-jét, és igen mély benyomást tett szerkesztőségünkre: távozása nagy űrt hagyott a tévé mellett. Igényes kialakításának köszönhetően szinte bármilyen modern nappaliba beleillik, az összeválogatott hardverek pedig egytől egyig minőségi termékek, amelyek garanciát jelentenek a problémamentes működésre és a hosszú élettartamra. Keretrendszere kezelését példásan sikerült megvalósítani, minden egyes lehetőség egyértelmű, az esetleg homályosabb dolgokra részletes használati utasításában egészen biztosan megtaláljuk a választ.

A részletes teszt a PC World magazin áprilisi számában olvasható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.