Hirdetés

ATI RS700, a jövő integrált megoldása



|

Erősít az ATI a lapkakészletek piacán. Egyesített 4.0 Shaderek, DirectX 10 támogatás...

Hirdetés

Az idei Computex kiállításon bemutatott RS600 lapkakészlet még csak az ATI Radeon X700 grafikus magra épül, kiegészítve AVIVO videofeldolgozóval és HDCP (másolásvédelmi eljárás) kompatibilitással.
Az RS600 további érdekessége a déli hídba integrált, HD kompatibilis többcsatornás hangvezérlő, valamint a HDMI kimenet. Utóbbinak hála, az audió és videó jel egyetlen közös kábelen digitális formában jut el a megjelenítőig és az erősítőig.


Az RS600 nagy hátránya azonban, hogy az X700-as grafikus mag nem felel meg DirectX 9.0c által felállított követelményeknek, ugyanis nem rendelkezik 3.0-ás shader támogatással - ettől függetlenül Vista Ready jelzést kap, hiszen a Windows Vista Aero Glass felületéhez csak a 2.0 szükségeltetik.

A most beharangozott RS700 viszont könnyedén túllép ezen a problémán, sőt, egyből a DirectX 10 támogatásához szükséges képességekkel ruházzák fel. Várhatóan még idei év őszén megjelenő csúcskategóriás asztali grafikus lapkához - az R600-hoz - hasonlóan az RS700 integrált grafikus magot is egyesített 4.0 shader egységekkel látják el, és emellett képes lesz a HD DVD és Blu-Ray anyagok hardveres dekódolására.

Előzetes tervek szerint a kisebb fogyasztás érdekében a lapka 65 nanométeres gyártástechnológiával készül majd, és teljes mértékben lábkompatibilis lesz az idén ősszel megjelenő RS600-al. Ez utóbbi fontos tényező, hiszen az alaplapgyártóknak nem kell új nyomtatott áramkört tervezniük, csupán az RS600 lapka helyére az újabb RS700-ast forrasztani.

Sajnos azonban az RS700 megjelenéséig várnunk kell a jövő év közepéig, hiszen az RS600 még csak idén ősszel indul csatába a többi gyártó lapkája ellen.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.