Hirdetés

Az Amerikai Védelmi Minisztérium legnagyobb szuperszámítógépe



|

A Cray XE6-ban 43 712 darab AMD Magny Cours mag és 87,7 terabájt memória dolgozik.

Hirdetés

Az Amerikai Védelmi Minisztérium bemutatta legújabb, és egyben eddigi legnagyobb szuperszámítógépét, a Cray XE6 névre keresztelt rendszert. Másnéven Raptorként hívják, és nem kevesebb mint 43 712 darab AMD Magny Cours mag és 87,7 terabájt memória dolgozik benne.

 

A gép az Air Force Research Laboratory Supercomputing Resource Centerben teljesít szolgálatot, ahol fegyverrendszerek tervezésére, koncepciók kialakításának fejlesztésére és harci rendszerek gyorsabb működése érdekében használják majd. A Raptor 5464 darab nyolcmagos AMD Magny Cours CPU-val dolgozik, egyenként 2,4 GHz-en, ehhez pedig 87,7 terabájt DDR3-mas memória társul, 1,6 petabájt tárhellyel.

 

Az AMD Magny Cours CPU-k egyébként az Opteron-család legfejlettebb tagjai, nyolc- és tizenkétmagos változatban léteznek, 12 MB L3 cache memóriával, 1,7 és 2,6 GHz közötti órajellel. Kompatibilisek a dual- és quadsocketes alaplapokkal és az UDDR3-mas és RDDR3-mas memóriákkal is. A Raptor szuperszámítógépben a CPU-k másodpercenként 16 gigabájt adatot képesek egymással cserélni. A Raptor hűtéséről az úgynevezett ECOphlex folyadékhűtéses technológiával gondoskodnak.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.