Hirdetés

Cserélj Wi-Fi kártyát egyszerűen|

Idegesítő, hogy szuper routerünknek és netkapcsolatunknak csak a töredékét használjuk ki notebookunkkal. Üssük ki a gyenge láncszemet!

Hirdetés

Legyen akármilyen fejlett és gyors gépünk, lassú vagy szakadozó netkapcsolattal csak idegeskedés és kényszerű várakozás lesz a munkából vagy szórakozásból. Ez különösen komoly gond a notebookoknál, amelyeket szinte kizárólag Wi-Fi kapcsolattal használunk, márpedig a kábeles LAN-nal szemben a Wi-Fi könnyedén belassulhat, szakadozhat.
 

Hirdetés


Nagyobb hatótávolság és sebesség, stabilabb kapcsolat

Nem szeretnénk külön notebook gyártót kiemelni, mert sajnos nem nagyon van, aki ne spórolna néha éppen a WLAN kártyával. Sajnos még a 200 ezer forint körüli gépeknél is találkozhatunk egy-két generációval régebbi, elavult Wi-Fi kártyával, pedig igazán nem olyan nagy kiadás egy fejlett, megbízható és gyors vezérlő. Ha néhány éves gépünk van, biztos, hogy a 802.11n szabványt kapjuk, bár az igazán olcsó PC-kbe akkor még simán beszerelték a 802.11g-s kártyákat is. Még ha az előbbi, elvileg gyorsabb kártya is került notebookunkba, általános, hogy a dual band-re nem figyelt oda a gyártó, pedig ez is rengeteget számít a sávszélesség tekintetében. Amennyiben N-es, dual band-támogatású, esetleg már 802.11ac szabványú routerünk van otthon, mindenképpen érdemes lecserélni a WLAN kártyát.
 


Hol a WLAN-kártya?

Jó hír, hogy WLAN kártyát nem integrálnak notebookok alaplapjára – ez külön mini PCIe vagy újabban M.2 kártyaként kerül a számítógépbe, és mint ilyen, könnyedén cserélhető. Az első és legfontosabb teendőnk meghatározni, hogy pontosan milyen típusú a gyári kártya, illetve a notebook gyártó oldalán annak is nézzünk utána, milyen WLAN vezérlőkkel szerelték még ezt a modellt. Néhány esetben sajnos gyári hardverzárra kell számítanunk, ami annyit tesz, hogy csakis a PC-t készítő cég által hitelesített WLAN kártya kerülhet a gépbe, máskülönben a BIOS hibaüzenettel leállítja az indulást.


A bontott kártya filléres

A WLAN vezérlő cseréjéhez nem árt tudni azt sem, hogy hány darab antenna került a gépünkbe. Ez az esetek 90-95 százalékában két darab, amely akár már a 802.11ac szabványú kártyákhoz is elegendő. A következő lépésben válasszuk ki új az új Wi-Fi vevőt. Érdemes a használtpiacon is szétnézni, notebook-bontásból 2-3 ezer forintért szerezhetünk akár dual band (2,4 és 5 GHz) vezérlőkártyát és mivel nincsen mozgó alkatrész, egy kipróbálási garancia elegendő. Ha mégis újat vásárolunk, az Intel Wireless-AC 7260 kártyáját ajánljuk. Ehhez 8-10 ezer forintért lehet hozzájutni a szaküzletekben, és ha nem is a legnagyobb sebességeket támogatja, beéri két antennával és fejlett szabványra épül.
 


A 2×2 802.11ac kártya maximálisan 867 Mbit/s adatátviteli sebességre képes, dual bandben dolgozik, támogatja a 80 MHz-es channel bonding technológiát, visszafelé kompatibilis minden régebbi szabvánnyal és még keveset is fogyaszt. Sok felhasználónak kulcsfontosságú a Bluetooth is: nos, a 7260-as kártya BT4.0 modult is tartalmaz, támogatja az Intel Wireless Display-t (WiDi), a Smart Connectet és a hálózatmegosztást Wi-Fi-n.


A csere

A WLAN kártya cseréje roppant egyszerű, de a lépések sorrendjére figyeljünk. Elsőként töltsük le az új vezérlőhöz tartozó legfrissebb drivert, távolítsuk el a régi kártya driverét és áramtalanítsuk a gépet. Szereljük le a hátlapot, és addig a pontig bontsuk a notebookot, amíg hozzá nem férünk a WLAN kártyához. Néha ezt nem rejtik el és külön eltávolítható takarólemez mögött találjuk, de olyan géppel is volt már dolgunk, ahol az alaplapig ki kellett bontanunk mindent. A cserénél óvatosan távolítsuk el az antennacsatlakozókat, majd cseréljük ki a két kártyát, rögzítsük az újat a csavarokkal, erőltetés nélkül csatlakoztassuk az antennákat és szereljük össze a gépet. Indítás után telepítsük a drivert és máris használatba vehetjük jobb, gyorsabb notebookunkat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.