Hirdetés

DVB-T: átállás helyett leállás?



|

A digitális átállás elindítása úgy jött el, mint annak idején az ezredforduló. Nagyon vártuk, sokat reméltünk, de közben tartottunk is tőle. A DVB-T is ilyesmi lesz...

Hirdetés

Évek óta beszéltek róla, tervezgették, külföldön már a legtöbb országban elindították és élvezték is. Jön a digitális földfelszíni sugárzás, a DVB-T! Hurrá, lelkesen olvastam a cikkeket, híreket, beszámolókat: nem lesz végre gond a műsorújság, vége a szellemképnek és havazásnak, zajnak, sistergésnek, ami gyermekkorom tetőantennás tévézéseit annyiszor elrontotta. Sőt, lehetséges a mobil vétel is, hisz az új technológiával megoldható, hogy utazás közben vegyük az adásokat. A tévétunergyártók kínálatában megjelentek a hibrid, analóg és digitális vételre egyaránt alkalmas modellek, videós bemutatókon csodálhattam, hogy bizony külföldön egy aprócska botantennával kapnak tökéletes képet, akár egy vásárcsarnok belsejében is. Hannoverben erről magam is meggyőződhettem, több CeBIT alkalmával is, egy USB-stick méretű vevővel vidéki szállásunkon vagy harminc adót érhettünk el.

 

0119dvbt2.jpg
 


Mindenben szebbet és jobbat ígért tehát a DVB-T, sőt, másutt már erősen bizonyított. Több adó lesz fogható, közel DVD-minőségben, sőt, a HDTV felé is ez nyitja meg az utat. Hát, az út megnyílt, de nálunk csak építtetője jár rajta.


Évekig folyt korlátozott területen, de sikeresen az állami adók sugárzása. Sikeresen lefoglalta magának az ország a szükséges frekvenciasávokat és technikailag felkészülten várta a műsorszóró társaság, hogy induljon a banzáj. A kereskedelmi DVB-T törvényi alapjaira érthetetlen okokból várni kellett ugyan, de jó egy év halasztás után végül 2008. december elsejével eljött a pillanat és elindult a rendszer. Lám, azelőtt csak az MTV1-et, MTV2-t, DunaTV-t és az Autonómiát foghattuk, no de majd a kereskedelmi indítás után! Most végre elégedetten dőlhetünk hátra, hiszen már az MTV1, MTV2, DunaTV és az Autonómia is bejön, ami ugye számottevő változás. Na jó, ne legyünk igazságtalanok, mert az országos lefedettség 60 százalékra nőtt és a négyből három adó nagy felbontásban fogható – ha nem zavar senkit, hogy javarészt SD-s anyagokat láthat, HD-re átméretezve. Mobilitásról szó sincs, a jel paramétereit és erősségét alapvetően tetőantennás vételhez méretezték, így menet közben egyáltalán nem, álló helyzetben pedig csak kivételesen jó pozícióból fogható bot- vagy szobaantennával.


Nyilván nem várhatunk egy ilyen kis piacon annyi adót, mint mondjuk Németországban, de azért arra számítottunk, hogy legalább néhány televíziós műsorcsatorna csatlakozik majd a programhoz, ehhez képest egyelőre szinte semmi. A műsorszóró társaság becsülettel elindította MinDigTV nevű szolgáltatását, hogy az a mintegy 800 ezer háztartás, ahol jelenleg csak a tetőantennás analóg vételi lehetőség adott, áttérhessen DVB-T-re. Bármely tévékészülékhez csatlakoztatható ugyan a MinDigTV dekódere, de az említett négy közszolgálati adón túl szabadon semmi sem vehető. Csak Terra+ előfizetői kártyával, fizetősen lehet még nézni az ATV-t és a HírTV-t. Az utóbbi két adó reverendája alól jócskán kilóg a politika lólába, így érthető a jelenlétük, de hol vannak a többiek: a két nagy és a színes kicsik? Nem is meglepő, de valószínűleg épp a „nagyok”, a reklámbevételek oroszlánrészén osztozó RTL Klub és TV2 azok, akiknek semmi szükségük arra, hogy még a digitális sugárzásért is fizessenek. Eddig is szinte kizárólagosan voltak jelen ebben a 800 ezer vidéki háztartásban, ami jó alapul szolgált dominanciájuknak és ez így marad a jövőben is, minek költenének még erre pénzt? A kisebb csatornák pedig úgy látszik, egyelőre nem tudják megfizetni a belépőt a digitális Kánaánba.

 

0119dvbt1.jpg
 


Tehát a jól kitalált kezdeményezés, ami a 800 000, tetőantennára korlátozott nézőhöz hozná el a nagyobb választékot, egyelőre mit sem ér, a haladás ezúttal – legalábbis átmenetileg – nem szolgálja a legnagyobb műsorszolgáltatók érdekeit. A nézők magukra maradtak. Hiába kezdjük MPEG-4-ben a sugárzást, hogy több műsort foghassunk ugyanazon a sávon, ha a minimumra sincsen szolgáltatói kereslet. Mi, számítógép előtt tévézők pedig abszolút kimaradunk a buliból, még ha beindul is. Egyre nő a noteszgép-tulajdonosok azaz a legvalószínűbb DVB-T tunert vevők köre, de attól tartunk, hogy itthon nem sok DVB-T sticket fognak eladni, hiszen a vételhez nem elég a mellékelt botantenna. Ha a jelerősséget és paramétereket mobilhasználathoz igazítanák, az minden bizonnyal a hazánkban mobiltelefonhoz kötött DVB-H mobiltévé-szolgáltatásban érdekeltek körét sértené.


Annak idején egy iparág épült a 2000-es év jelentette informatikai fenyegetés elhárítására, rengeteg adatbázist kellett felülvizsgálni, ami extra IT-bevételek formájában jelentkezett. Most, a DVB-T átállás bizonyosan nem képes hasonló mutatványra, talán majd ha egyszer igazán beindul, de erre csak a végleges, kötelező átállással, azaz 2012-ben lesz remény. Addig is: jó analóg vételt mindenkinek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.