Hirdetés

Ezért kell odafigyelni az NVMe SSD-kre|

A SATA6G már a múlté, az SSD új korszaka jön el hamarosan. A következő generációval érkezik a 2 GB/s és ez még csak a kezdet.

Hirdetés

Akinek sok, nagyon-nagyon sok pénze van, megteheti, hogy belepillant a jövőbe, sőt, nemcsak, hogy belepillant, de bele is kóstolhat és használhat olyan eszközöket, amelyek majd csak pár év múlva lesznek megfizethetők. Az adattárolók piacán éppen erre van most lehetősége annak, aki otthoni számítógépébe nem holmi SSD-t, esetleg SSD RAID-et szeretne beépíteni, hanem a jövő generációját, az NVMe-t használná ki.
 

Hirdetés


NVMe a házban

Az Intel piacra dobta SSD 750-es szériáját, amely olyannyira különbözik a mai SSD-ktől, hogy nem 2,5 colos és nem is M.2-es formátumú. Ehelyett egy HHHL kártya, ami annyit tesz, hogy félmagasságú, félhosszú PCIe kártya, amely PCIe 3.0 ×4 kapcsolaton kommunikál egyenesen a processzor Uncore részébe integrált PCIe vezérlővel. Ez eleve óriási, 4 GBájt/s elméleti sávszélességet biztosít, ám az Intel ezen is tovább lépett és az adatkapcsolati réteget is leváltotta. A legtöbb, ma kapható M.2 SSD már simán átlépi szekvenciális sebességben az 1 GB/s adatátvitelt, ám még mindegyik (beleértve a legújabb Samsung SM951-et is) modell AHCI módban kommunikál. Ez kifejezetten a HDD-khez és a SATA-csatlakozáshoz lett kifejlesztve, ám a sokkal gyorsabb, PCIe SSD-khez már nem alkalmas. A megoldás az NVMe, azaz Non-Volatile Memory Express, amelyet kifejezetten az SSD-k viselkedéséhez szabtak. Itt a szűkös korlátokat bővítették ki, különös tekintettel a parancsok maximális sorhosszára, így az AHCI 1 sor/32 parancs/sor határát „kissé” kitolták 65535 sor/65535 parancs/sor értékre. A változtatások hatása a szekvenciális sebességekben kevésbé látszik meg, azonban a véletlenszerű olvasás és az IOPS látványosan megugorhat, amely a valós használat során is érezhető gyorsulást hoz.
 


Ez nem is igazán egy-egy fájl másolásakor lesz látványos (bár ilyenkor is lélegzetelállító a mai SSD-knél többszörösen gyorsabb adatátvitel), hanem olyankor, amikor egyszerre sok-sok programot kell a tárolónak kiszolgálnia – ez a mai SSD-ket is sokszor térdre kényszeríti.


Rendszermeghajtó-gondok

Az NVMe papíron nem, de a valós használatban nagyon új technológia, így a megfelelő támogatásra is nagyon oda kell figyelnünk. Az alaplapnak először is támogatnia kell az NVMe tárolókat – ez ma a legtöbb H97/Z97 alaplapra igaz, de az esetek döntő többségében egy BIOS-frissítésre mindenképpen szükségünk lesz. A PCIe vonalak felosztására is oda kell figyelnünk – ez különösen H97-nél lehet problémás. Amennyiben a PCH-által vezérelt PCIe foglalatba helyezzük az SSD-kártyát, a sebesség csökken, hiszen itt PCIe 2.0 szabványú a kapcsolat és a PCH még külön kapcsolódik a CPU-ba, amely tovább csökkenti a sebességet.
 


Operációs rendszerek közül jelenleg a Windows 8.1 és a Windows Server 2012 R2 támogatják natívan az NVMe-t, és szerencsére márciusban a Microsoft a Windows 7/Windows Server 2008-hoz is kiadta a szükséges frissítést. Ez kritikusan fontos ahhoz, hogy rendszerünket NVMe-s PCIe tárolóra telepíthessük és a gép el is induljon erről.


És az ára…

A tesztlaborunkba meg is érkezett az Intel SSD 750, amelyből rögvest egy 1,2 TB-os modellt sikerült beszerezni. A teszt folyik (CrystalDiskMark: 1422/1275 MB/s olvasás/írás), hamarosan a tesztjét is olvashatjátok. Ez szédítő, mind sebesség, mint tárkapacitás oldalról, ahogy az ára is hasonlóan sokkoló lesz: jelenleg 400 ezer forintba kerül egy ilyen tároló, amely igen sok: más ennyiért vásárol egy számítógépet, egy TV-t, tabletet és még egy okostelefont is, ez pedig csak egy tároló. Azonban ez az összeg hamarosan zuhanórepülésbe kezd, egyre több gyártó készül saját NVMe SSD-jével és a mostantól megjelenő platformoknál és OS-eknél mind alapértelmezett a natív támogatás.


Aki addig is szeretne egy hagyományos SSD sebességénél sokkal gyorsabb tárolót, annak a továbbra is vonzóan olcsó, mégis kiváló sebességet biztosító SSD RAID kiépítést javasoljuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.