Hirdetés

Fujitsu: az SSD még nem elég jó



|

A Fujitsu szerint a világ még nem érett meg az SSD hódítására.

Hirdetés

Sok helyen már divatos a közeljövő háttértár-forradalmaként emlegetni a Solid State Disk vagy Solid State Drive elnevezésű, flash alapú háttértárat, rövid nevén az SSD-t. Első hallásra valóban van a dologban ráció, hiszen a flash technológia miatt az adatok elérésekor nem kell számolnunk a fizikai alkatrészek mozgatásából adódó sebességcsökkenéssel, azok kopásával vagy meghibásodásával, a rázkódás vagy egyéb fizikai behatások által okozott károkkal, nem is beszélve az energiamegtakarítás és a zaj kérdéseiről.

 

 
0709ssd.jpg


A Fujitsu azonban egy interjú során megvilágította, hogy szerintük a kép ennél még jóval árnyaltabb. Joel Hagberg üzletfejlesztési igazgató elmondta, cégük nem véletlenül marad egyelőre távol az SSD-k gyártásától. Szerintük az SSD előnyei közül biztosan csak egyet tudna igazolni, ez pedig a véletlenszerű olvasás sebessége (melynek főleg adatbázisok használatakorlátnánk hasznát). Azonban az egyéb műveletek terén még egyáltalán nem olyan rózsás a helyzet, a random írás, vagy akár a folyamatos írás és olvasás terén még van hová fejlődnie a technológiának.


Hagberg szerint a benchmark programok látványos táblázatai nem feltétlenül tükrözik a valóságot, hiszen valódi környezetben megannyi más tényező is befolyásolja az egyes hardverelemek működését - márpedig a kifogásolt írási és olvasási műveleteket nap mint nap használjuk, akár egy videófájl megnézésekor, hangrögzítéskor vagy megannyi más hétköznapi fájlművelet során.


Az sem teljesen egyértelmű még, vajon valójában mi egy SSD élettartama? Hiszen a technológia még annyira új, hogy valós tesztek még egyáltalán nem igazolják, hány évig vagy írás-olvasási ciklusig bírják az újfajta háttértárak. A hagyományos merevlemezeknél már jó pár évtized tapasztalatai igazolják a várható élettartamot (akár több milliószor írható a mágneses tányér egyetlen fizikai pontja), azonban az SSD-k esetében csupán 10 000 és 100 000 közötti írás lehetséges egyetlen memóriacellába - és ez a mérés is csupán elméleti.


A következő hangosan éljenzett SSD-előny az áramfelvétel redukálása, de Hagberg ennek jelentősségét sem becsüli nagyra.  A processzor, a RAM és az LCD panel áramfelvétele mellett a merevlemezek energiaigénye főleg annak fényében elenyésző, hogy amikor nincs aktív lemezművelet, a háttértár máris "elhallgat" és készenléti módra vált. Az igazgató konklúziója szerint a fenti összes kritériummal kapcsolatban fejlődnie kell még a technológiának ahhoz, hogy a Fujitsu is gyártani kezdje az SSD-ket, így addig kivárnak és "figyelnek", hogy a legmegfelelőbb pillanatban szállhassanak be az üzletbe.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.