Hirdetés

Hogyan védjük meg a merevlemezünket?



|

Az átlagfelhasználók többsége nem is tudja, hogy a gép merevlemeze néhány kattintással jelszóval védhető.

Hirdetés

A Windows jelszó csak addig védi adatainkat, ameddig a gép egyben van - amennyiben ellopják a laptopunkat, a merevlemezt kiszerelik és egy másik gépre installálják, hozzáférhetővé válik minden fájl. De nem akkor, ha a HDD-re - azaz a merevlemezre - is beállítunk egy jelszót. Sok nagyvállalatnál ez az eljárás bevett gyakorlat, és ezt pár kattintással mi is megtehetjük, nem kellenek szoftverek, telepíteni sem szükséges semmit, hiszen ez a funkció a gépünkben van. Fontos tudni, hogy csak a mostanában vásárolt laptopoknál azonos a HDD-jelszó a BIOS-jelszóval, mi most ezt a módozatot mutatjuk be, azonban régebbi gépeknél a kettőt külön kezelték, és a BIOS-jelszó feltörésére bizony jó néhány módozatot kitaláltak, azonban a HDD-jelszót majdhogynem lehetetlen feltörni. A merevlemezek védelmére külön programok is rendelkezésünkre állnak, ezeket a későbbiekben szintén ezen rovatban bemutatjuk.

 



A HDD-jelszó beállításához első lépésben be kell kapcsolni, vagy ha már bekapcsoltuk, akkor újra kell indítani a gépet, majd még a Windows betöltése előtt DEL-t vagy Esc-et kell nyomni (a bal alsó sarokban ki is írja, nálam például azt, hogy "Press DEL to run setup"). Amit ez után látunk, az a BIOS menü, ami operációs rendszerenként részleteiben eltérő lehet, de a felépítése alapvetően ugyanaz. Ebben a menüben találni fogunk egy security menüt vagy fület, ahol beállíthatjuk a user password-öt. Végül az F10 gomb megnyomásával mentsük a beállításokat és lépjünk ki.

 

 

A számítógépünk ezután minden alkalommal, még az operációs rendszer elindítása előtt el fogja kérni ezt a jelszót - így adataink akkor is védve maradnak, ha valaki a merevlemezt egy másik gépen próbálja megnyitni. Nagyon fontos, hogy ne felejtsük el, mit adtunk meg, különben a tárolt fájlokat olyan jól sikerül levédenünk, hogy azt csak adatmentéssel foglalkozó cégek tudják majd visszanyerni nekünk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.