Hirdetés

Intel Developer Forum - Érdekességek



|

Idén ősszel is megrendezésre került az IDF, ahol rengeteg feljesztésről és megjelenési időpontól szerezhettünk tudomást, mint például az USB 3.0, Nehalem processzor vagy a Quickpath.

Hirdetés

Az első napon a Digital Enterprise Group alelnök-vezérigazgatója, Patrick Gelsinger az Intel és az iparág processzor és platform innovációiról beszélt előadásában. Gelsinger ismertette a cég ambiciózus processzor-fejlesztési ütemtervét, és több részlettel szolgált az új, 45 nanométeres mikroprocesszorok bevezetéséről. Kiemelte továbbá az ipar legutóbbi lépéseit a hatékony energiafelhasználású informatika és virtualizáció területén, valamint beszélt a legújabb rendszerarchitektúrákról és a népszerű USB csatlakozásról, valamint az Intel vPro asztali PC-khez hamarosan érkező ólommentes termékekről.

„Az Intel fejlesztési modellje prediktív, és hatékonyan szolgálja folyamatos célunkat, a Moore-törvény folyamatos teljesítését” – mondta Patrick Gelsinger. „Processzoraink mellett nagy hangsúlyt fektetünk az energiafelhasználás még hatékonyabbá tételére a hafnium alapú, magas K együtthatójú tranzisztoraink és a teljes rendszer szintű architektúra továbbfejlesztésével, így minimalizálva a komputerek energia felhasználási igényét”.


Gelsinger a beszéde alatt bemutatta a világ első Intel, 45 nanométeres csíkszélességű, legújabb generációs mikroarchitektúrán (Nehalem) alapuló kétprocesszoros szerverét, ahol a szilíciumot hafnium helyettesíti, így nagyjából egy postai bélyegnek megfelelő méretű lapkán több, mint 700 millió tranzisztor fér el. A Nehalem a 2008-ban érkező, új processzor mikroarchitektúra kódneve, ami elődjeinél több mint háromszoros maximális memóriasávszélességet lesz képes biztosítani. Az Intel QuickPath architektúrát övező támogatottságáról is beszámolt Gelsinger. A QuickPath Interconnect nagysebességű adatátviteli útvonalat biztosít a Nehalem processzor magjaihoz.

 

 

 

moore_k.jpg

 

A rendezvényen Gordon Moore is ott volt

 

Sor került az USB 3.0 Promoter Group megalakulásának bejelentésére is. Ez a forradalmi architektúra egy kábellel és csatlakozóval az USB 2.0 szabvány teljesítményének több mint a tízszeresét biztosítja, úgy, hogy közben megőrzi a kompatibilitását a kétmilliárdnál is több létező USB-s eszközzel.



Az USB 3.0 Promoter Group az Intel mellett a HP, az NEC Corporation, az NXP Semiconductors, a Microsoft, és a Texas Instruments Incorporated részvételével alakult. Az USB 3.0 lesz az első I/O interfész, ami teljes mértékben támogatja az optikai és réz összeköttetést is, a skálázható protokollt, az optimális energiagazdálkodást a PC, a szórakoztató elektronikai, és a mobil eszközök szegmensében egyaránt.



Gelsinger beszámolt az SSD meghajtó technológiáról is, részletezve, hogy az miképp jelent előrehaladást a vállalati szerver és adattárolási technológiában, az IA platformok terén. Ezenkívül bejelentette, hogy a nem-felejtő memória technológiát alkalmazó, az olvasási teljesítményben és energia megtakarításban jelentős fejlődést nyújtó, új Intel termékek a következő évtől válnak elérhetővé.



Az Ethernet és I/O konszolidáció kérdésével kapcsolatos terveit, az Ethernet alapú száloptikát (Fibre Channel over Ethernet, FCoE) és a helyi hálózatokat (LAN) egyaránt támogató konvergált, többszolgáltatásos hálózat kialakításának lépéseit is felvázolta Gelsinger. Ezeket a terveket alátámasztandó, bejelentette a teljes FCoE támogatással bíró, 2008-ban érkező Intel 82598 10 Gigabit Ethernet Controller nevű terméket.

 

 

otellini_megnyito_k.jpg

 

 

Gelsinger beszélt még az Intel QuickAssist technológájáról és annak az iparban, a termékfejlesztés területén való elterjedéséről. Az először, a Pekingben rendezett tavaszi IDF-en bemutatott QuickAssist technológia az Intel a vállalati platformok gyorsítására vonatkozó egyedi igények kielégítését célzó hardver- és szoftvergarnitúrája. Áttekintette az első Intel QuickAssist Integrated Accelerator-t tartalmazó Intel eszközt, a kriptográfiához kifejlesztett Tolapai-t.



A 2008-ban várhatóan elérhető Tolapai (a rendszer a chipen) jelentős fejlesztéseket tesz lehetővé az energiahatékony teljesítmény és kialakítás terén, ami nyolcszoros IP biztonsági átmenő teljesítményt, 20%-os energia-csökkenést és akár 45 százalékkal kisebb méretet jelent majd a korábbi, többkomponensű biztonsági megoldásokkal szemben – a beágyazott és kommunikációs piaci szegmensben.



Az Intel vPro processzor-technológia legújabb verziójának bejelentését követően, Gelsinger a 2008-as McCreary kódnevű terméken keresztül beszámolt a biztonságot és a PC használat előnyeit fokozó terveiről. A McCreary név új, halogén- és ólommentes, 45 nanométeres, két- és négymagos processzorokat, egy Eaglelake kódnevű új lapkakészletet, egy integrált Trusted Platform Module (TPM)-t, és egy Danbury kódnevű, sokkal biztonságosabb, jobban kezelhető adattitkosítási megoldást tartalmaz majd.

 

 

pat_gelsinger_k.jpg

 

Pat Gelsinger és az extrám teljesítményű négymagos Skulltrail játékgép

 

 

A Danbury technológia egy hardveres adattitkosítást (kódolást) és dekódolást jelent. A titkosítási kulcsok így sokkal nagyobb biztonságot élveznek, a rendszer kezelése és az elveszett kulcs visszaállítása is sokkal egyszerűbbé válik. Az Intel Management Technology ezen műveletek elvégzését is még olyan, esetekben is lehetővé teszi, mint amikor a számítógép operációs rendszere leáll vagy működésképtelenné válik. Bob Heard, a CREDANT Technologies alapítója és ügyvezető igazgatója azt fejtegette, hogy az ő biztonsági-szoftver megoldásaik miképpen fejleszthetőek a jövőben a Danbury és vPro technológiák közreműködésével.

 

John Frowlerm, a Sun Microsystems alelnöke és Dr. Mendel Rosenblum, a VMware alapítója és vezető kutatója Gelsingerrel közösen rámutattak arra a virtualizációs „trendre”, amit az Intel és más technológiai vezetők indítottak az iparágban. A Parallels (virtualizációs szoftver) megmutatta, hogy kovácsolnak előnyt az olyan innovatív megoldásokból, mint például az Intel Virtualization Technology és az Intel Trusted Execution Technology, hogy a jövő munkaállomásaiban és asztali PC-iben is szolgálhassák a virtuális környezetek védelmét.

Gelsinger egy sor számítógéprendszert is bemutatott, amelyeket az Intel a legtöbb felhasználó számítási teljesítmény- és költségigényének figyelembevételével fog piacra dobni. Bemutatta, hogy a felhasználók hogyan használják majd az új, 1600MHz-es FSB-s Intel Xeon alapú munkaállomásaikat a tudományos problémák megoldására használni. Például az Intel következő generációs (nagy teljesítményű) platformja az olyan nagy számítási igényű alkalmazásoknál nyújt vezető teljesítményt, mint az olaj és földgáz kutatása.



Alistair Downie, a Western Hemisphere R&D for Paradigm képviselője lefuttatott egy új „Paradigm Benchmark 1” nevű teljesítményvizsgáló szoftvert, amiből kiderült, hogy azonos órajelen a 45nm csíkszélességű négymagos Xeon rendszer akár kétszer akkora teljesítményt is nyújthat az Intel jelenlegi kétmagos ajánlatánál.



Gelsinger a szintén megemlítette a Rackable's ICE Cube Modular Data Center on Wheels nevű új terméket, ami 1400 négymagos Intel Xeon szervert tartalmaz egy 40 láb (kb 12,192 méter) hosszúságú konténerben.

 

 

A Penryn novemberi indulásával, a világ első 45 nanométeres processzorának tömeggyártása veszi kezdetét. A Penryn, éppúgy, mint a 45 nanométeres (a következő évtől kapható) Silverthorne processzor család, kisméretű lesz, alacsony energia felvételi követelményekkel, így képes lesz kielégíteni a számítástechnikai igényeket egészen a kis kézi eszközöktől a nagykapacitású szerverekig. Az Intel tervei szerint csaknem 15 új 45 nanométeres processzort mutat be év végéig, és további 20 ilyen processzorral bővíti termékskáláját 2008 első negyedévében.

 

"Elvárásaink szerint a Penryn processzorok 20%-os teljesítménynövekedést nyújtanak, hatékony energia felhasználás mellett" – mondta Paul Otellini. "Az Intel áttörést jelentő, 45 nm-es csíkszélességre épülő technológiái lehetővé teszik költséghatékony, nagyon alacsony fogyasztású processzorok tervezését innovatív, kisméretű eszközökben való használatra, és nagyteljesítményű, többmagos, sokoldalú processzorok bevezetését a legnagyobb számítási kapacitást igénylő rendszerekhez."

 

 

otellini_penryn_k.jpg

 

Paul S. Otellini és a Penrny

 

 

Otellini kiemelte beszédében, hogy 2008-tól kezdődően az Intel 45 nanométeres processzorainál és 65 nanométeres lapkakészleteinél halogénmentes tokozást alkalmaznak. Ennek az újításnak köszönhetően a processzorok nemcsak hatékonyabb energia felhasználásúak, hanem sokkal környezetkímélőbbek is lesznek.



A 2008-as tervekhez kapcsolódóan, Otellini most először mutatta be a közönségnek a Nehalem processzort és megerősítette, hogy a stratégiának megfelelően a 2008-as év második felében lesz elérhető. A Nehalem lesz az első olyan Intel processzor, amely a QuickPath Interconnect rendszer szintű architektúrát használja. A Quickpath integrált memória vezérlő technológiát és jobb kommunikációs képességeket biztosít a rendszer elemei között, így javítva a rendszer egészének teljesítményét.

 

gelsinger_nehalem_k.jpg

Gelsinger és a Nehalem

 

 

"A Nehalem egy teljesen új architektúra, mely továbbviszi Intel Core mikro-architektúra minden előnyét, egyedülálló teljesítményt, hatékony energia felhasználást, továbbá olyan új szerver sajátosságokat hoz a piacra, pont egy évvel azután, hogy az Intel bevezeti az iparágat a 45 nanométeres gyártástechnológiába" – hangsúlyozta Otellini.

 

 

Az előadáson sor került az első 32 nanométeres processzor bemutatására, mely 300 mm-es szilícium ostyák (waferek) használatával készül. Ez az új chip kritikus mérföldkő a vállalat 32 nanométeres processzorainak későbbi tömegtermelése felé vezető úton.


Otellini az IDF fejlesztőkből és az iparág képviselőiből álló közönségének bemutatta az első működő, 32 nanométeres csíkszélességgel gyártott processzorát, mely olyan apró tranzisztorokból áll, hogy a mondat végén szereplő ponton több mint 4 milliót lehetne belőlük elhelyezni. A 32 nanométeres gyártási technológia bevezetése a terveknek megfelelően halad, így 2009-ben veszi kezdetét.



Az Intel 32 nanométeres teszt processzorai egyesítik a logikai és memória egységeket (Static Random Access Memory - SRAM), így a chipek 1.9 milliárd tranzisztort foglalnak magukba. A 32 nanométeres gyártási technológia a vállalat második generációs magas K együtthatós és fémkapus tranzisztor technológiáját használják.



A hozzáadott teljesítmény a számítástechnikában betöltött funkciója mellett élethűbb szórakoztatást és valószerűbb grafikus képességeket is nyújt. A jövőben a vállalat még jobban kiaknázza a processzoraiban rejlő erőt, így nagyobb hangsúlyt kap a megjelenítés és a grafika.



"A folyamatosan növekvő igény az egyre nagyobb teljesítményre csak egyet jelenthet, hogy minél gyorsabban át kell állnunk az új gyártástechnológiára" - mondta Otellini. Az Intel mérnökeinek és kutatóinak igazán kijár a dicséret, amiért ilyen tempót diktálnak az iparágnak. Ahogy a fejlett technológiánk elér a felhasználókhoz és a vállalatokhoz az elkövetkezendő években az általuk hasznosítható számítási teljesítmény még nagyobb produktivitáshoz, kreativitáshoz és innovációs készséghez segíti őket.”



Otellini egy 25 wattos, kétmagos Penryn processzort is bejelentett, amely Montevina platform részeként lesz elérhető. Az új platform az Intel mobil WiMAX áramkörét is magában foglalja. Jó néhány gyártó már most jelezte, hogy Montevinára épülő notebookokkal jelentkezik, amint a platform elérhető lesz. 2012-re az Intel tervei szerint egy milliárd ember élvezi a WiMAX előnyeit.

 

 

 


Az Intel és további iparági résztvevők megalakították az USB 3.0 Promoter Group-ot, hogy létrehozhassák a szupergyors harmadik generációs USB "csatlakozást", amely 5 Gbps sebességre képes – ez több mint tízszerese a mai csatlakozási képességeknek. A technológia, amelyet a HP, NEC Corporation, NXP Semiconductors és a Texas Instruments Incorporated vállalatokkal együtt dolgoztak ki, elsősorban a gyors szinkronizációt lehetővé tévő alkalmazásokat (sync-and-go) célozza meg a személyi számítógép, a felhasználói, illetve a mobil szegmensekben. E képesség a digitális média terjedésével egyre fontosabbá válik, mivel az állományok mérete lassan a 25 gigabájtot is elérheti.

 

Az USB (Universal Serial Bus) 3.0 egy olyan kompatibilitási szabványt jelent majd, amely ugyanolyan egyszerűen használható plug-and-play megoldás, mint a jelenlegi vagy korábbi USB technológiák. Az 5Gbps sávszélesség megcélzásával a technológia a vezetékes USB architektúrájához hasonlít majd, emellett alacsonyabb energiafelhasználásra és a nagyobb hatékonyságra optimalizálták.

 

"Az USB 3.0 a következő logikus lépés a PC-k népszerű vezetékes csatlakozási lehetőségei terén" – mondta Jeff Ravencraft, az Intel technológiai stratégája és az USB Developer Forum elnöke. "A digitális korban szükség van a nagy teljesítményre, a megbízható kapcsolódási lehetőségekre, hogy a mindennapok során képesek legyünk a hatalmas digitális tartalmakat mozgatni. Az USB 3.0 választ ad erre a kihívásra, miközben megtartja az egyszerű kezelhetőségi élményt, amit a felhasználók már szeretnek és el is várnak az USB technológiától."

 

Az Intel azért alakította meg az USB 3.0 Promoter Group-ot, hogy az USB Implementers Fórum (USB-IF) az USB 3.0 specifikáció szakmai szövetségeként működhessen. A kiegészített USB 3.0 specifikáció 2008 első félévében várható. Az USB 3.0 először különálló eszköz formájában jelenik majd meg.

 

 

Az Intel jövőre vonatkozó tervei között szerepel a WiMAX bemutatása. Az Intel vezetőinek ígérete szerint a jövő a megbízható, szélessávú, vezeték nélküli számítástechnika korszakát jelentik majd. A felhasználók kisebb, gyorsabb és hatékonyabb energiafelhasználású eszközökkel lépnek tovább az internetes szórakoztatás, üzleti élet és a személyre szabott tartalmakat előtérbe helyező úton, akármerre járnak.

 

"Ma az Intel kétségtelenül a piac vezetője annak köszönhetően, hogy a hordozható személyi számítógépekben a felhasználók által kívánt teljesítményt, akkumulátoridőt és a teljes értékű Internet-élményt nyújtja," – mondta David (Dadi) Perlmutter, az Intel szenior alelnöke, és a Mobility Group ügyvezetője.

 

Perlmutter később arról beszélt, hogy az Intel miként tud folyamatosan fejlett mobil processzorokkal előállni a hosszú, menet közbeni használathoz elengedhetetlen akkumulátoridőt megvalósító, hatékony energiafelhasználást biztosító magas K együtthatós fémkapus (Hi-k) szilícium technológiájának segítségével. Bemutatta, a felhasználók milyen teljesítményre és akkumulátoridőre számíthatnak, ha a következő generációs Centrino Duo technológiát, a 45 nanométeres magas k együtthatójú, kétmagos, Penryn kódnevű mobil processzorral frissítik. Perlmutter a bemutatójában a frissített Centrino Duo alapú laptopok grafika terén elért eredményekre is kitért, amikor is leleplezte a DirectX 10 alapú alkalmazásoknál érvényesülő fejlett grafikai technológiákat.

 

 

wimax_k.jpg

 

 

2008 vége felé esedékes a Montevina megjelenése. Ez egy olyan processzor-technológia, amely szintén a Penrynre épül, és a laptopok méretétől függetlenül alkalmazható. A Montevina integrált HD-DVD/Blu-ray támogatást biztosít az otthoni felhasználóknak, és következő generációs adatkezelési és biztonsági szolgáltatást nyújt a vállalatoknak. A még nagyobb sávszélesség elérése érdekében a Montevina a laptopokhoz kifejlesztett Intel Centrino processzor technológia történetében elsőként kínálja az integrált Wi-Fi és WiMAX vezeték nélküli technológiák lehetőségét.


A mobil WiMAX több megabites sebességet, magasabb adatátviteli teljesítményt és nagyobb hatótávolságot kínál más szélessávú alternatívákhoz képest, és ez kritikus fontosságú akkor, amikor a felhasználók maguk vagy más felhasználók által generált tartalmakhoz, nagyfelbontású (HD) videóhoz, zenéhez, fényképekhez, nagyméretű adatállományokhoz akarnak út közben is hozzáférni. Az Intel Developer Forumon Perlmutter a WiMAX képességeit három különböző járművön – Segway, golfkocsi, robogó –, a közönség sorai közt cirkálva mutatta be.


 


 

Anand Chandrasekher, az Intel alelnöke és az Ultra Mobility csoportjának ügyvezetője beszélt a mobil internetezés fejlődéséről, felvázolta az Intel radikális energiafogyasztás- és méretcsökkenéssel tarkított terveit, később pedig a piac azon vezető szereplőiről, akikkel a MID és az ultra-hordozható PC (UMPC) termékkategóriákat kívánják megalapozni.


„A mobil felhasználók a teljes értékű internet-élményt igénylik, bárhol, bármikor. Lényegében a felhasználók az egész Internetet a zsebükben akarják tudni, vezetékek nélkül” – mondta Chandrasekher. „Az Intel jelentős lépést tesz ezen cél elérése érdekében. 2008 első felében bemutatjuk a MID és UMPC-k számára, teljesen új tulajdonságokkal felvértezett, Menlow kódnevű platformunkat, ami a piac első UMPC-inél tízszer kevesebbet fogyaszt. A Menlow után a Moorestown kódnevű platformunk érkezik, ami nagyságrendekkel jobb akkumulátoridőt biztosít azáltal, hogy a Menlow-éhoz képest tizedére csökkenti a meddő teljesítményt.”

 

 

 

idf_fall_otellini_k.jpg

 

 

A Menlow a 45 nanométeres gyártástechnológiával készült, High-K, alacsony energiafogyasztású mikroarchitektúrán alapuló, Silverthorne nevű processzorra és a Poulsbo kódnevű, következő generációs lapkakészletre épül. Az online élmény fokozása érdekében a Menlow alapú terméknél opcionálisan elérhetőek az olyan kommunikációs szabványok, mint a Wi-Fi, 3G és a WiMAX.

Chandasekher a Mobile Internet Device Innovation Alliance megalakulásának féléves fennállása alkalmából bemutatott néhányat a prototípusokból is, majd ezt követően rövid betekintést nyújtott a Moorestownba, ami egy chipbe integrált rendszer (system on a chip, SOC), ebben az esetben ez a CPU, a grafikus, a videó és a memóriavezérlők egy chipre építését jelenti. A Moorestown alapú MID a 2008-ban érkező Menlow-hoz képest tizedannyi meddő teljesítménnyel rendelkezik majd, ami hosszabb akkumulátoridőt eredményez, kisebb méretben.


Az ipar lendülete folyamatosan nő az UMPC és MID kategóriákban. Ezt alátámasztandó, Chandrasekher a színpadon fogadta Mark Shuttleworth-öt, a Canonical alapítóját és ügyvezető igazgatóját, akivel a vállalat MID szegmensbe való belépését elemezték. Shuttleworth egy Intel Menlow alapú MID-en bemutatta az Ubuntu Mobile pre-alfa verzióját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.