Hirdetés

Jóra sikerült az AMD Radeon Fury X



|

A kártya nem Titan X-gyilkos, hanem a GTX 980 Ti kiváló alternatívája.

Hirdetés

Két héttel ezelőtt az AMD bemutatta az idei videokártyáit. Alapvetően két csoportba sorolhatóak a termékek: a Radeon R9 300 és Radeon R7 300 sorozatba tartozó egységek a tavalyi modellek átcímkézései, míg a Radeon R9 Fury sorozat tagjai az új Fiji grafikus chipet és HBM videomemóriát használó, valóban teljesen új fejlesztések.

Hirdetés


Noha a közeljövőben új Radeon kártyát vásárló játékosok többsége anyagi okból valószínűleg a 300-as széria valamelyik tagját fogja választani, de persze mindenki a Fury kártyák teljesítményére kíváncsi. Ez elsősorban a HBM memória használatának köszönhető, ugyanis ezzel az a szokatlan helyzet állt elő, hogy ugyan brutális az elérhető memóriasávszélesség, de rendkívül alacsonynak mondható a VRAM effektív órajele. Tegnap – legalábbis elméletben – piacra került az első Fury kártya, amellyel párhuzamos megjelentek az első független mérési eredmények is. Ezek alapján állja a sarat a HBM, még ha egyelőre nem is lehet belőle 4 GB-nál többet besuvasztani a GPU tokozásába.


Alapozásként tisztázzuk, hogy mi a helyzet a vállalat HBM memóriát és Fiji GPU-t használó videokártyáival. Az őszig összesen 4 modell válik majd elérhetővé, sebesség alapján ez lesz a sorrend: R9 Nano, R9 Fury, R9 Fury X, plusz a cég egyelőre névtelen, dupla GPU-s csúcskártyája. Ebből következik, hogy az R9 Fury X a vállalat idei leggyorsabb egy GPU-t használó videokártyája. Az ajánlott fogyasztói ára 649 dollár az Egyesült Államokban, azaz ugyanannyiba kerül, mint az NVIDIA GeForce GTX 980 Ti. Ennek megfelelően nem a GTX Titan X ellenfeleként kell számon tartanunk, még ha célozgattak is erre az AMD sajtósai.


AMD Radeon R9 Fury X

Cikkünk írásakor a kártya legátfogóbb elemzése a TechPowerUpon volt olvasható. Ha jól számoljuk, akkor összesen 22 játékkal tesztelték, ráadásul 4 felbontásban: 1600×900, 1920×1080, 2560×1440, 3840×2160.

(Forrás: TechPowerUp)


A mérések alapján az AMD Radeon R9 Fury X teljesítménye szinte azonos az NVIDIA  GeForce GTX 980 Ti modellével, azaz iszonyatos gyors gamer videokártyáról van szó. Természetesen a kártyák erőviszonya játékonként és felbontásonként is eltér, a Fury X elsődleges célközönsége számára fontos 3840×2160 és 2560×1440 pixeles felbontásokban átlagolva 2 és 9 százalékkal gyorsabb az NVIDIA videokártyája.


1080p-ben már 14 százalék a kettő kártya közti különbség, így ebben a felbontásban a GeForce egyértelműen jobb választás. A jelek szerint a GTX 980 Ti sebességét nagyon magas felbontásban elsősorban a videomemória sávszélessége fogja vissza, ám ha az alacsonyabb felbontás miatt ez nem jelent szűk keresztmetszetet, akkor a Maxwell GPU érezhetően hatékonyabb a Fijinél. Ugyan a GeForce kártyán 2 gigabájttal több (6 GB) fedélzeti memória található, de ez jelenleg nem sokat számít, alig néhány játék képes 4 gigabájtnál többet használni.

(Forrás: TechPowerUp)


Szintén hasznos információ, hogy az általunk is tesztelt Radeon R9 390X-hez képest az R9 Fury X a fenti négy felbontásban átlagosan 17 százalékkal gyorsabb. A felbontás emelésével folyamatosan emelkedik a teljesítménykülönbség, az érték 10-25 százalék közt ingadozik.

(Forrás: TechPowerUp)


Nektek melyik a szimpatikusabb: a gyárilag vízhűtéses AMD Radeon R9 Fury X, vagy a minimálisan gyorsabb NVIDIA GeForce GTX 980 Ti?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.