Hirdetés

Kémkedtek ügyfeleik után egyes PC kölcsönzők



|

A vállalatok adatokat loptak és megsértették klienseik privát szféráját.

Hirdetés

Pár nappal ezelőtt az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) megállapította, hogy hét darab számítógépek kölcsönzésével foglalkozó vállalat gyakorlatilag egy spyware kategóriába tartozó szoftvert telepített az általuk bérbe adott számítógépekre, ráadásul a PC Rental Agent névre hallgató programot rendszeresen az ügyfeleik utáni illegális kémkedésre használták. Az ügyben körülbelül 420 ezer bérlő lehet érintett, akik az eszközök kikölcsönzésekor természetesen semmiféle tájékoztatást sem kaptak a kérdéses szoftver jelenlétéről és képességeiről.


Az alkalmazás célja alapvetően az lenne, hogy a számítógépeket bérbe adó cégek követni tudják a PC-k földrajzi helyzetét, így fel tudjanak lépni a nem fizető – gyakorlatilag az eszközöket ellopó – ügyfelek ellen. Ettől függetlenül a program egy teljes értékű spyware, többek közt képes képernyőképeket készíteni, naplózni a billentyűleütéseket, plusz a webkamerához is hozzáfér.


Vizsgálatai alapján az FTC bizonyítottnak találta, hogy a kérdéses cégek rendszeresen és tudatosan naplózták a felhasználók tevékenységeit: belépési adatokat loptak különféle webhelyekhez (beleértve adott esetben még a netbank hozzáféréseket is), ezen felül az adminisztrátorok a webkamerákhoz hozzáférve pikáns fotókat készítettek egyes ügyfelekről, továbbá hamis (Microsoft és Yahoo nevekkel fémjelzett) regisztrációs űrlapokat megjelenítve személyes információkat csaltak ki a naiv kliensekből.


A kereskedelmi bizottság által az ügyben hozott határozat körülbelül egy hónap múlva válhat „jogerőssé” (egyelőre nyilvános meghallgatások során még bárki véleményezheti az anyagot, bár a konklúzió megváltoztatása valószínűtlen), amely után a kölcsönzőknek egyrészt megtiltják a személyes információk gyűjtését, másrészt pedig kötelezik azokat, hogy minden követésre használható szoftverről jó előre tájékoztassák a bérlőket.


Sajtóközleménye alapján az FTC saját rendelkezésének hatályba lépése után rendőrségi feljelentést tesz majd a vizsgálatában elmarasztalt vállalatok ellen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.