Hirdetés

Logitech MX Air egér



|

A Logitech már számos különleges beviteli eszközzel örvendeztette meg a számítástechnikát - sikerül ismét?

Hirdetés

Jól használható, kényelmes terméket készíteni csak a feladat egyik része a gyártó számára. Sokakban, bármennyire tiltakoznak is, ott motoszkál a vágy arra, hogy igazi szépséggel találkozzanak - olyasvalamivel, ami „érdek nélkül tetszik". Talán ez a tervezőmérnök igazi feladata: eltalálni az ideális arányt a kellemes megjelenés és a funkciónak való megfelelés között.

 

mxair2.jpg

 

Az MX Air talán az egyik legszebb beviteli eszköz, amelyet valaha számítógéphez készítettek. Samu József, a Computerworld szakújságírója a Star Wars első epizódjában látható Naboo űrhajókhoz hasonlította a formatervet - tükröződő fémes felületek, lágy, hullámzó, végtelenben összefutó vonalak, csillogás. A működés közben látható borostyán háttérvilágítás már csak hab a tortán, igazi high-tech küllemet ad az eszköznek.

 

A szépség oltárán

 

mxairhosszu.jpg

 

De mi a helyzet a funkcionalitással? Nos, az MX Air alapvetően egyszerű egér módjára működik: vezeték nélküli, lézeres szenzorral látták el. Lapozáshoz egy fel-le gombot kapunk, amelynek középső része érintésérzékeny - ezt kezelve hamar kiderül, hogy ugyanúgy működik, mint az új Logitech egerek lendkerekes görgetője. Apró figyelmesség, hogy piciny hangszórót is elhelyeztek az egérben, amely halk recsegéssel-kattogással jelzi azt, hogy milyen gyorsan forog éppen a virtuális scrollozó. Zseniális!

 

Nem véletlen azonban az elnevezés, ugyanis a mutatóeszközt akkor is használhatjuk, ha felemeljük az asztalról. Ilyenkor a beépített giroszkóp gondoskodik mozdulataink továbbításáról, és gyakorlatilag Nintendo Wii módjára irányíthatjuk a mutatót. Prezentációkhoz négy pluszgombot is kapunk: egyet a visszalépéshez, egyet a lejátszás elindításához és leállításához, egyet a hangerőszabályzáshoz, egyet pedig az egér bal gombjának helyettesítéséhez, hiszen „távirányítós" fogás esetén az kissé messze kerül ujjainktól.


Használat közben sajnos érződik, hogy a bezsúfolt funkciók, továbbá a rendkívüli megjelenés a kezelhetőség rovására mennek. „Egér üzemmódban" kissé zavaróak a kiszélesedő élek, valamint a hosszúkás forma - és a lézeres szenzor ellenére a pontosság sem olyan, mint egy kifejezetten ilyen jellegű használatra tervezett beviteli eszköznél. Levegőben - némi ismerkedés után - meglepően könnyű navigálni az MX-szel. A giroszkóp segítségével könnyedén vadászhatjuk ki az ikonokat és a linkeket, kis gyakorlattal pedig a gombokat is egyszerűen használhatjuk. A hangerőszabályzás külön öröm: a VOL feliratú kezelőszerv nyomva tartásával, valamint az eszköz fel-le mozgatásával virtuális potenciométer módjára állítgathatjuk a szabályzókat.

 

mxair_.jpg

 

Összességében az MX Air kiváló, egyedi termék. Játék közben nem próbáltuk ki a „levegőben hadonászós" funkciót, de hangsúlyozzuk, hogy elsősorban nem is erre tervezték. Mindazonáltal mindkét üzemmódban kellemesen használható, rendkívül jó megjelenésű termék. Méltán érdemli ki a PC World Technológiai Díját.

 

Adatok:

  • 800 dpi felbontás, lézeres szenzor
  • Gyration Freespace giroszkópos szenzor
  • Vezeték nélküli, 2,4 gigahertzes csatlakozás
  • Lítium-ion akkumulátor

 

Értékelés:

Logitech MX Air

Előny: remek megjelenés, asztali és 3D-s üzemmód egyben

Hátrány: nem kifejezetten kényelmes

Teljesítmény: 91

Szolgáltatás: 96

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.