Hirdetés

Melyiket válasszam?



|

A vásárláskor könnyű elveszni a számtalan ajánlat között, ezért jól jön néhány hasznos tanács mire érdemes odafigyelni.

Hirdetés

Legfontosabb dolog, hogy gondolkodjunk el azon mire és mennyit kívánjuk használni a nyomtatót. Eszerint válasszuk azokat, amelyek sebessége számunkra kielégítő és terhelhetősége is megfelel az elvárásainknak. Speciális esetekben, ha csak 1-2 oldalt nyomtatunk, de arra gyorsan szükség van, akkor az első lap elkészülése fontosabb lehet a puszta sebességnél. Erre különösen lézernyomtatóknál legyünk figyelemmel, ezeknél a bemelegedési idő olykor perceket is igénybe vehet. Nyomtatót általában nem fél évre vásárolunk, ezért főként nagyobb típusok esetén fontos lehet a bővíthetőség. Fejlődő cégeknél kezdetben egy alapkészülék is bőségesen megteszi, ám a későbbiekben a felhasználók és az igények növekedésével nem árt, ha hálózati ellátottsága, ki- és bemeneti tálcája, memóriája bővíthető. A memória és a nyomtatóprocesszor sebesség szempontjából nem elhanyagolható, hogy a beérkező adatokat mennyi idő alatt dolgozza fel és kezdi meg a nyomatok készítését.



Természetesen ezen gépek esetében is kiemelten fontos tényező az ár érték arány, aminek megállapítása látszólag egyszerű, ám könnyen kifelejthetünk néhány lényegtelennek tűnő, ám a fenntartás szempontjából jelentős tényezőt. Két termék összehasonlítása nem merül ki abban, hogy összehasonlítjuk a specifikációkat, megnézzük melyik nyomtat szebben és végül az ár és a szükségleteink függvényében döntünk. Hiába kedvező az ár, ha a fenntartási költségek az egekbe szöknek. Ezért érdemes utánajárni, hogy mennyi a kiválasztott készülék lapköltsége. Gyakran az olcsóság oka, –tintasugaras nyomtatóknál- hogy a kezdőkészlet kevés oldal nyomtatását teszi lehetővé, a nagyobb tintapatron/toner ára pedig a nyomtatóéval vetekszik. Nagyobb lézernyomtatóknál fontos a készülék energiafogyasztása. Itt nemcsak a nyomtatás közbeni maximális szükségletet kell figyelembe venni, hanem a készenléti állapotot is, első látásra jelentéktelennek tűnő különbségek éves szinten több tízezer forintos megtakarítást jelenthetnek.


Otthoni és kisirodai felhasználás esetén általában figyelmen kívül hagyható milyen nyomtatási nyelveket ismer a készülék, speciális estekben és nagyobb cégeknél, ahol számtalan különböző szoftvert használnak, amiből nyomtatnak is, ott jól jöhet a PCL mellett a PostScript nyelv ismerete is. A nyomtatók szoftvertámogatása sokat javult az utóbbi pár évben, szinte kivétel nélkül az összes gyártó kiváló felhasználóbarát szoftvereket mellékel készülékeihez. E területen a HP az egyik élenjáró, amely minden nyomtatójához remek programokat kínál.

Otthoni vagy kisirodai nyomtatásra szánt tintasugaras nyomtatókhoz rendszeresen „elfelejtenek” USB kábelt mellékelni a gyártók, gondolván mindenkinek van otthon. Ez persze nem így van, sokaknak külön kell megvásárolniuk. Elsősorban nem a plussz költség okoz bosszúságot, ez mindössze néhány száz forintos többletkiadást jelent, hanem ha elfelejtjük, nélküle ugyanis új szerzeményünk használhatatlan.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.