Hirdetés

Mi újság, OLPC?



|

Ott volt az olcsó laptopok előállítását célzó projekt képviselete a CES-en is, következzék összeállításunk arról: milyen fejlemények történtek az OLPC háza táján.

Hirdetés

Az OLPC (One Laptop Per Child) projekt azért indult, hogy kifejlesszenek egy 100 dolláros laptopot (ez jelenleg 200 dollárnál tart), amelyet a fejlődő országok kormányaival együttműködve az ottani gyermekek kapnának meg. A kezdeményezés vezetői, akik között a Massachusets Institute of Technology oktatói és kutatói is ott vannak, remélik, hogy a magas eladási számok még lejjebb szorítják majd a gép árát.

 

A fő célkitűzése az OLPC-nek, hogy mindenki számára elérhetővé tegye az informatika adta előnyöket. A PC-k ára - főleg a szegényebb országokban - rengeteg embert tart vissza attól, hogy megismerkedjenek az alapvető hardver- és szoftverfogalmakkal, megtanulják használni az új kommunikációs technológiákat, így menthetetlenül csak még jobban lemaradnak a világ többi részétől.

 

 

Microsoft és az OLPC

 

Talán a legérdekesebb hír, hogy a One Laptop Per Child és a Microsoft együtt dolgoznak, hogy kifejlesszenek egy dual-boot rendszert, hogy mind a Windows, mind a Linux felkerülhessen a gépekre, amelyeket fejlődő országok gyermekeinek szántak. „Szoros együttműködést alakítottunk ki velük [a Microsofttal], és együtt dolgozunk a dual-boot rendszer megalkotásán, hogy bármelyik operációs rendszert elindíthassa a gép használója, mint az Apple-gépeknél." - mondta Nicholas Negroponte, az OLPC elnöke. „A Windows XO-n futó változata igen gyors, nagy sikernek tekintjük, de keményen dolgozunk mindkét operációs rendszeren." - tette még hozzá.

 

 

nicholas_negroponte.png
Nicholas Negroponte

 

 

Ez igen nagy újdonság az XO laptopokra nézve, és igen meglepő a Microsoft pozitív hozzáállása is, bár az utóbbi időben a szoftveróriás is kénytelen-kelletlen sokkal barátságosabban áll hozzá a nyílt forráskódú szoftverekhez. Negroponte kitért erre is, elmondta, hogy a Microsoft hozzáállása a nyílt forráskódú közösséghez rengeteget változott az utóbbi időben, ami sokat segít a projekten, meg általában az informatikán.

 

Az OLPC laptopokon jelenleg egy Fedora-alapú Linux fut, a Microsoft pedig felajánlotta a Windows XP egy módosított verzióját a projekthez. Nem volt eddig világos, hogy így két különböző gépet kínálnak-e majd, de a dual-boot rendszer jó megoldás lehet a problémára, így el viszont nem fog egymással versenyezni az alacsony költségű laptopok piacán egy Windowsos és egy Linuxos gép. Hogy ez jó, vagy nem, azt mindenki eldöntheti maga.

 

A projekt már egy ideje együtt dolgozik a Microsofttal és a Bill&Melinda Gates alapítvánnyal is, hogy az XO-kat kombinálják a cég már létező, fejlődő országokbeli oktatási programjával. A program keretein belül a cég együttműködik a kormányokkal, számítógépközpontokat épít ki, és Microsoft-dolgozókat küld a helyszínre, hogy az ott élőket megismertessék a szoftverkezeléssel és programozással.

 


Amerikai indulás

 

kid-rock-american-flag_k.png

2008-ban indul el az OLPC America, hogy olcsó laptopokhoz juttassa a szerényebb körülmények között élő tanulókat, hallgatókat az Egyesült Államokon belül is. A projektet sok kritika érte, amiért eredetileg az XO-khoz nem lehetett hozzáférni az országban, ennek oka a nagyságrendekben keresendő: míg az Államokban évente körülbelül 10 000 dollárt költenek egy gyerek oktatására évente, például Bangladesben ez a szám 20 dollár. A helyzet viszont megváltozott, lesz amerikai XO. Negroponte elmondta, hogy az OLPC America már rendelkezik igazgatóval és elnökkel, és valószínűleg washingtoni központú lesz.

 

„Most alakul ki a dolog. Megpróbáljuk államilag koordinálni a projektet, együttműködünk mind az 50 állam vezetésével." - mondta Negroponte. Ismertette a három okot is, ami miatt az OLPC America elindítása miatt döntöttek. Rögtön az első ok a hazafiság volt: „Itt élünk, és Amerikában is élnek szegény gyermekek." - magyarázta az elnök. A második ok a kritikus tömeg elérésének célkitűzése: minél többen értenek az informatikához, annál erősebb lesz az amerikai gazdaság. A harmadik ok az oktatásé: igyekeznek elérni, hogy az amerikai gyerekek kommunikáljanak fejlődő országokbeli társaikkal, így szélesítsék látókörüket, színesítsék világképüket.

 

És az Intel?

 

Mint azt megírtuk, a chipgyártó nemrég kiszállt a projektből, elemzők szerint azért, mert az OLPC azt kérte: hagyjanak fel az Intel Classmate PC fejlesztésével. Negroponte elmondta: szó sincs arról, hogy az Intelt saját olcsó laptop projektjének leállítására kérték volna. Sőt, minél több alacsony költségű számítógép készül, annál nagyobb több szükséget szenvedő gyerekhez juthat el egy ilyen eszköz. Kijelentette: szívesen látnák az Intelt újra az OLPC támogatói között, ha a cég mégis úgy döntene, hogy visszatér.

 

„Igen szerencsétlenül alakultak a dolgok az Intellel, de remélem van rá mód, hogy helyrehozzuk a dolgokat, hiszen semmi érdekünk nem fűződik ahhoz, hogy kiszorítsuk a céget az OLPC-ből. Célunk, hogy a lehető leggyorsabban minél több gyerekhez juttathassunk el minél több számítógépet." - magyarázta Negroponte.

 

„Szerencsétlennek" nevezte az OLPC vezetője az Intel azon nyilatkozatát, hogy elvárják tőlük: állítsák le a Classmate PC fejlesztését. „Az a kép alakult így ki az OLPC-ről, hogy a verseny ellen van, de ez nevetséges feltételezés. Minél több laptopot szeretnénk a piacon látni, szeretnénk, ha a gyerekek minél szélesebb piacról válogatnának." - mondta. (Megjegyzendő, hogy a gyerekeknek van a legkevesebb közük ahhoz, hogy milyen géphez jutnak, de az üzlet politika is, mint tudjuk.)

 

Az Intel egyik vezetője, Agnes Kwan azt nyilatkozta: az cég szívesen tárgyalna az OLPC-vel, de hozzátette: a szakítás olyan okokra vezethető vissza, amelyeket eddig nem tudtak megoldani.

 

Az OLPC szekere tehát megy, és remélhetjük, hogy hamarosan nem csak a sajtótájékoztatókon hallhatunk arról: informatikai ismereteinek hála világszerte hány gyermek kapott remek lehetőséget a szegénységből való kiemelkedésre.

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.