Hirdetés

Panasonic kamera újdonságok



|

...hogy még nagyobbat nézhessünk: A Panasonic exkluzív bemutatóján olyan termékeket és technológiákat láthattunk, amelyek felfrissíthetik az optikai termékek világát.

Hirdetés

A Panasonic Optical Seminar rendezvényét stílusosan Monacóban tartották meg, ahol bőven akadtak kipróbálandó újdonságok. Két új, nagy felbontású videokamerával is jelentkezik a gyártó idén ősztől: a HDC-HS100 merevlemezre és SDHC-memóriakártyára is képes dolgozni, a HDC-SD100 pedig csak memóriakártyával használható.

Mindkét termék továbbviszi persze az elődmodellek képességeit, vagyis teljes HD-felbontással dolgoznak, valamint optikai képstabilizátorral és arcfelismerő funkcióval is segítik a jobb felvételek készítését. Persze a legfontosabb az erős hardveres alap, az előző modellekben alkalmazott 3 CCD képalkotó lapkát 3 MOS érzékelő váltja majd fel. Ugyanúgy külön kerülnek feldolgozásra az egyes színcsatornák, de az új érzékelők fénybefogadó területe kétszer akkora, így a tervezők egy kevésbé zajos, gyenge fényben is jobban használható alapot készítettek.

camerainterior.jpg

Az új videokamera érzékelőtechnológiáját robbantott modellen is megszemlélhetjük


Egészen két lux megvilágításig lemehetünk színes felvételek készítésekor, a látogatók össze is vethették a régi és új rendszer képét, valamint a kamerákban alkalmazott szinte minden fejlesztést kipróbálhattak. Érdemes megemlíteni a továbbfejlesztett optikai képstabilizátort, amely háromszor nagyobb kitérést képes már kompenzálni. Az 5.1 csatornás hangot most már öt mikrofonnal rögzíti a készülék, és kapott mikrofonbemenetet is.

Sok apróbb hardveres fejlesztés mellett (például 10-szeres helyett 12-szeres optikai zoom) a szoftver sem a régi, az új, intelligens Auto mód most már videokamerákban is elérhető. Kiválasztja a képstabilizátor módját (tartás vagy úsztatás-követés), megtalálja az arcokat és javít expozíciójukon, a kontrasztvezérlés pedig igyekszik elkerülni a beégett vagy éppen alulexponált témákat. A kamerák képesek felismerni a megvilágítási helyzeteket, így a félhomályos színek, portrék, tájak, vagy akár reflektorfényben úszó színek automatikusan a legmegfelelőbb beállításokkal készülnek el.

panasonichdc-sd100.jpg

Panasonic HD kamera modellek új technológiával, újonnan betervezett fókuszgyűrűvel és új, szokatlan kapacitású memóriakártyával


Fentieknek az automata mód kedvelői örülnek majd jobban, de az új videokamerák továbbra is lehetőséget adnak számos manuális beállításra, sőt egy manuális beállító gyűrűvel segítenek a kezelésben. A fényképezőgépeken fókuszgyűrűként emlegetett vezérlőelemmel itt többféle dolgot is megoldhatunk: a fókusz-úsztatások mellett segíthet a finomabb zoomban, a fehéregyensúly, a zársebesség és az írisz állításában is. Nagyon hasznos fejlesztés, a résztvevők nagy örömmel próbálták ki.

Ősztől több új fényképezőgép-modellel is találkozhatunk majd. A bemutató hangsúlya ezúttal nem egy ultrazoomos készülékre helyeződött, hanem egy igazi különlegességre, amilyennel eddig nemigen találkozhattunk a piacon. Kissé a Leica gépekre hajaz az új Panasonic Lumix LX3, amelyet igen igényes kialakítású és képességeiben is minőségi kompakt gépként ismerhettük meg a fotótúra során. Képzeljünk el egy tükörreflexes minőségosztályban dolgozó, nagy fizikai méretű CCD-érzékelőre épülő kompakt készüléket. Gyárilag fix, de (átszámítva) 24 milliméteres látószögű objektívvel látták el, ami városi és beltéri témák esetében nagyobb szabadságot ad, 146 százalékkal többet fog be ugyanis a látképből, mint egy hagyományos optika. (Megjegyzendő, hogy ugyanakkor csak minimális, 2,4-szeres zoomot támogat.)

Az új Leica Summicron lencserendszer nagy fényerejét (F2.0) érdemes kiemelni, ez kétszer annyi beeső fényt juttat az érzékelőre, mint egy szokásos (F2.8) objektív. A gyártó szerint nagyon kevéssé torzít, és rövid tapasztalataink is ezt mutatták. Egy kapcsoló átállításával készíthetünk 3:2, 4:3 és 16:9 oldalarányú képeket egyaránt. Külön öröm, hogy a konstruktőrök nem szálltak be a megapixelversenybe, a „csak” 10 millió képpontos újratervezett CCD-érzékelő a mértéktartást igen alacsony zaj-jel aránnyal hálálja meg.

panasoniclumixlx3.jpg

Szinte tükörreflexes minőség zsebben - ezt ígérik az új Lumix LX3 tervezői


Tekintettel az LX3 célközönségére, a megszokotton túlmutató manuális lehetőségek teszik jobban kihasználhatóvá a figyelemreméltó hardvert. Lehetőségünk van ötletes manuális/félautomata fókuszbeállításra és fókuszálhatunk rámutatással is (joystick és célkereszt). Ha mégis automata használatra váltunk, akkor az eddig más Lumixokban bevett lehetőségek mellett (képstabilizátor, valamint ISO-, arc- és témafelismerés) megjelenik az intelligens expozíció, az automata háttérfény-kompenzáció és az automatikus követés is, amivel rátapadhatunk egy kiválasztott objektumra úgy, hogy mindig a téma maradjon fókuszban.

Ezzel természetesen nem volt vége, hiszen sok más érdekesség is bemutatásra került, például az ultrazoomos FZ28, vagy az új 6, illetve 12 gigabájtos SDHC-kártyák.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.