Hirdetés

PS Vita információk



|

Néhány napja már tudjuk, hogy a Sony újdonsága a PS Vita nevet hordozza, de most egy kicsit részletesebben is megtekintjük a specifikációt.

Hirdetés

A névválasztás a latin "élet" szóra utal, mely a Sony szerint teljes mértékben lefedi az új generációs hordozható eszköz által nyújtott lehetőségeket. A gyártó szerint a Vita forradalmi kombinációban egyesíti a modern világ hétköznapjaiban szokásos közösségi kapcsolatokat és játékos szórakozást nyújtó lehetőségeket, amivel felesleges is lenne vitatkozni, hiszen valóban így van.

 

 

 

A Vita méretei 182 x 18,6 x 83,5 mm-ben materializálódnak, életerejét pedig egy négymagos proci adja, ahogyan a grafikus vezérlő is négy modulból áll.

A Vita két analóg bottal rendelkezik az 5 colos érintőképernyő két szélén. Az elöl és hátul megtalálható kamerák videó felvételére is alkalmasak, 120 képkocka/másodperc sebességgel 320x240-es felbontásnál, illetve 60 képkocka/másodperccel 640x480-ban, nagyobb felbontásban felvétel nem lehetséges. A hat tengelyes mozgásérzékelő tartalmaz egy három tengelyes giroszkópot és ugyanennyi tengelyes gyorsulásmérőt is. Az eszközök GPS-t és Wi-Fi-t is tartalmaznak, kiviteltől függően pedig 3G-t is kínálnak. A lithium ion akkumulátorok üzemidejéről nincs bővebb információ.

A Sony a Vita esetében egy új memória sticken dolgozik, mely fejlettebb lesz, mint a PSP által használt duo stcik, ami elvileg azt is jelenti, hogy kapacitásban is felülmúlja elődjét. Erre már csak azért is szükség van, mert a digitális tartalmak tárolására eleve nagyobb hely kell, mint korábban. A játékokat ettől függetlenül el lehet érni fizikai adathordozón is, de konkrétumokról később lehet majd tudni.

A korábban vásárolt PSP és PSone játékok, illetve a PSN-en keresztül beszerzett szoftverek futtathatóak a PS Vitán, ami azt jelenti, hogy minden eddigi digitális formában megvásárolt játékra vonatkozik, beleértve az újraindulás örömére ingyenesen kínáltakat is. Az Androidos okostelefonokra kitalált Playstation Suit alkalmazások szintén kompatibilisek.

Az eddig elhangzottak alapján nem meglepő, hogy a PS Vita számos, közösségi életet támogató alkalmazást tartogat a felhasználók számára, mint például a CrossPlay, mely az egyik legjobb funkció, ez ugyanis átjárhatóságot biztosít a PS3 és a Vita között. A gyakorlatban mindezt úgy kell elképzelni, hogy a Vita/PS3-on elmentett játékállásunkat azonnal folytathatjuk a másik rendszeren, illetve lehetővé teszi, hogy a két különböző eszközzel rendelkező felhasználók egyszerre vehessenek részt ugyanabban a játékban, valamint probléma nélkül oszthassák meg egymással a felhasználói tartalmakat, például egy saját kézzel gyártott pálya esetében.

A LiveArea is a játékosok közötti kapcsolatot szolgálja, mivel minden egyes játékhoz interaktív tárhelyet rendel, ahol megjeleníti a híreket, valamint folyamatosan jelzi, hogy ismerőseink hová csatlakoztak, mivel tolják éppen, milyen eredményeket, sikereket értek el, és ezzel milyen trófeákat gyűjtöttek be.

Near: ez az alkalmazás GPS-t használva megmutatja a Vita tulajdonos számára, hogy a környezetében hol van még hasonló eszköz, és ezeken éppen mit játszanak, vagy játszottak.

Party: szöveges és hang alapú beszélgetést tesz lehetővé, függetlenül attól, hogy a felek éppen milyen alkalmazást futtatnak.

Amint látszik a PS Vita megfelelően fogja kiszolgálni a játékosokat, amit az is jelez, hogy jelenleg nyolcvan feletti azon játékok száma, melyet erre a platformra is fejlesztenek, és igen nívós címek is tartoznak közéjük. A teljesség igénye nélkül itt említenénk a Bioshock, Call of Duty, Dynasty Warriors, F1 2011, Killzone, Metal Gear Solid, Ridge Racer, Silent Hill, Virtua Tennis 4 címeit, és már itt elnézést kérünk azoktól, akiknek a kedvencei nem szerepeltek a felsorolásban, de tudható róluk, hogy szintén készülnek.

Ahogyan azt a Sony prezentációban is láthattuk/hallhattuk a sima Wi-Fi Vita 249 dollárt, a 3G/Wi-Fi egység pedig 299 dollárt fog kóstálni, legalábbis az USA-ban. A Vita boltokba kerülésére napra pontos információ még nincs, de a pletykák szerint az év végén, jövő év elején számíthatunk rá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.