Hirdetés

Robbantott az AMD Barcelonában



|

Hosszú várakozás után, ismét történelmet írhat az AMD. Reményeik szerint legújabb termékük hozza meg számukra az újbóli felendülést!

Hirdetés

Az AMD ezekben a percekben jelentette be Barcelona városában hivatalosan az új Opteron processzorát. A helyszínen mindenki nagyon izgatott, de ez telesen érthető: az AMD, bizonyos szinten egy éves késésben van legnagyobb ellenfeléhez képest, és mindannyian érdeklődve várjuk, hogy milyen tényleges újdonságot, és teljesítményt képesek felmutatni élőben.

amd01_k.jpg

A négymagos processzor, az eredeti tervek szerint már egy éve a piacon kéne legyen, de mostanra sikerült ténylegesen befejezni. Az AMD egyelőre a szerver oldali processzort hozta el, vamikor ez év végén várható az asztali gépekbe szánt változat. Ezt követően pedig tovább folytatja a cég a fejlesztést a tényleges intergráció felé, melyet egy ideje már "Fusion" néven ismerhetünk. Erről viszont majd csak 2008-2009 körül hallhatunk részletesebben.

 

amd02_k.jpg

 

2003-ban jött a 130nm-es Single Core technológia, ezt követte 2005-ben a 90nm, 2007-ben a 65nm-es Barcelona, melyet most jelentettek be. Az ígéretek szerint 2008-ban már lesz 45nm-es processzor, de az igazi harmadik generációs 45nm-es CPU csak 2009-től várható majd.

 

amd03_k.jpg

 

Az IBM képviselője elmondja, hogy az AMD-vel nagyon hosszú idejeigen szoros kapcsolatban vannak.Előbbi rendszer stratégiája remekül passzol az utóbbi cég processzor stratégiájához. Az IBM igen nagy sikereket jósol a Quad Core AMD rendszerekkel kapcsolatban - ez mindenképpen jó hír a mostanában kicsit szerény pénzügyi eredményekkel bíró AMD-nek.

 

amd04_k.jpg

 

Energy Efficiency - az egyik legfontosabb fejlesztés az új processzorban. Nagyobb teljesítményt ígérnek alacsonyabb energiafelhasználással. Hogyan lehetséges ez? Négy pontra bonthatjuk:
Independent Dynamic Core Technology, AMD CoolCore Technology, Dual Dynamic Power Management, Low-Power DDR2 Memory. Ezen új technológiák mindegyike felelős azért, hogy az alacsonyabb fogyasztás létrejöhet. Ezekről bővebben majd következű lapunkban olvashatnak! Szerver oldalon nyilván kifejezetten fontos az alacsonyabb fogyasztás, főlg több processzoros szerver parkok esetén. Egy igen érdekes számítást láthatunk a prezentáción: 500 Quad Core rendszerre vetítve, 284 millió dollárba kerül az Intel, míg "csupán" 167 millióba az AMD rendszerek üzemeltetése.

 

amd05_k.jpg

 

Eric Velfre, a Dell elmondja, mennyire fontos számukra az új energia felhasználás. Az adatközpontok költségét, véleménye szerint mintegy negyven százalékkal csökkenthetjük vele. Saját PowerEdge 2970-es rendszerünk AMD alapokon közel 27 százalékkal nyújt jobb teljesítményt azonos fogyasztáson, mint a konkurencia hasonló megoldása.

Most pedig egyik kis szünet következik az előadásban.

 

A szünet után a virtualizációs technológiákról, és azok piac előnyeiről van szó. 124 százalékkal nagyobb teljesítményt képes elérni a Quad rendszer mint a korábban bemutatott Dual, a VMmark mérése szerint.

 

Iain Stephen, a HP-tól lépett a színpadra. Ő az elnöke a szerver üzletágnak a cégnél (Blade szerverek), vagyis ő nyilván már körülbelül háromnegyed éve mindent tud a most bejelentett Barcelonaról. A HP az össz Opteron szerver eladások 37 százalékát teszi ki, így biztosra vehetjük, hogy a hazánkban főleg nyomtatóiról ismert cégnek kifejezetten fontos a mai bejelentés. A cég még külön kiegészítéseket is fejleszt a még meg sem jelent Opteron rendszerekhez - ebből is kivehető, mennyire komolyan veszik az új processzort - szerver oldalon mindenképpen.

 

Dr. Joseph Reger, a Fujitsu Siemens Computers CTO-ja lépett a színpadra (úgy fest, ez a bejelentés mindenkinek fontos, hiszen eléggé fontos személyeknek sikerült ellátogatniuk ma, Barcelonába). Véleménye szerint a virtualizáció mindenképpen a jövő. Alig néhány hét múlva már megvásárolhatóak lesznek a csúcs rendszereik, és ezt követően jönnek majd az olcsóbb árkategóriába tartozó megoldások. PRIMERGY BladeFrame - Dynamic Data Center in a Box - sok információ hangzott itt el, a lényeg mindenképpen, hogy elmondása szerint mindez egyszerűen nem megoldható a Barcelona nélkül.

 

Martin Haering, a Sun Microsystems marketing elnöke a színpadon. ELőadása: Next Generation Supercomputing Platform - A Sun egy teljesen egyedi AMD rendszer portfóliót utatot be eddig, és ezután is igyekeznek megtartani ezt a vonalat. Egyszerre akár 800 mag is lehet szerverükben, köszönhetően az új 4 magos processzornak- ez teljesen egyedi megoldás a mai piacon. ELmondása szerint a Barcelonának köszönhetően azúj generációs szerver parkok kiéítésének nem csak költsége, de ideje is drasztikusan csökkenni fog.

 

Végül, de nem utolsó sorban John Robertet, az Acer üzleti igazgatóját hallgathatjuk meg. A konferencia terem előtt élőben és működés közben is megtekinthető Acer Altos G5350-es gépükről beszél. A legfontosabbnak azt tartja, hogy hála a Barcelonának, cégük eddigi legflexibilisebb platfromját sikerült megalkotni. 2 socket esetén 55 százalékos, 4 socket esetén 48 százalékos sebességnövekedést értek el a Quad Core-ral, a Dual Core-ral szemben.

 

Ezzel végetért a mai prezentáció sorozat. Holnap még kisebb prezentációkon újabb információkat fognak elárulni a Barcelonáról. Ha nagyon fontos információkat tudunk meg, mindenképpen ki fogjuk tenni az oldalra. Amennyiben inkább mélységében vetítenek rá dolgokra, akkor következő hónapban megjelenő lapunkban olvashatnak az AMD legújabb megoldásáról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.