Hirdetés

Szabadulnának az AZERTY billentyűzettől a franciák



|

A XIX. század vége óta használt kiosztás cseréjét a kulturális minisztérium felügyeli.

Hirdetés

Az AZERTY billentyűzetet még a XIX. század utolsó évtizedében kezdték el használni írógépeken Franciaországban. A speciális kiosztás azonban nem igazán felel meg a helyi igényeknek, hiszen a francia nyelvben gyakran előforduló karakterek egy részét lehetetlen, vagy túl bonyolult előcsalogatni vele. A Ç, vagy éppen az æ és az œ betűket ezért inkább nem is használják írásban az emberek, ami a francia kulturális miniszter szerint nem mehet így tovább.

Hirdetés

Fokozza a problémákat, hogy az írásjelek és a számok legépelése sem egyszerű, ráadásul az országban akár gyártónként is változhat, hogyan rendezik el a gombokat. A minisztérium ezért felkérte az AFNOR-t, a nemzeti szabványügyi bizottságot, hogy dolgozzanak ki ajánlásokat egy jobban használható billentyűzetkiosztásra.

Szakértők szerint a megoldás nem a jól ismert QWERTY vagy QWERTZ lesz, hanem egy nyílt forráskódú szabvány, a BEPO. A 2005-ben kidolgozott megoldásban dedikált gombot kapnak az ékezetes karakterek és sokkal könnyebben előhívhatók az ikerbetűk is, azaz jobban megvédhető lenne vele a francia nyelv változatossága.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.