Hirdetés

Tebibájt és gibibájt



|

Mértékegységek a kapacitás becslésére - egy kicsit vicces nevekkel.

Hirdetés

A témában otthonosan mozgók tudják, hogy sok különbség van a között, hogy a kapacitást - például megabájtban - binárisan (1 048 576 bájt), vagy decimálisan (1 000 000 bájt) adjuk meg.

 

A merevlemezeknél emiatt sokszor jóval kevesebb valós tárhellyel rendelkezünk, mint amit a gyártó állított, mikor eladta nekünk termékét.

 

Eddig is léteztek ezt a különbséget mutatni hivatott mértékegységek, amiket ezentúl szeretnének széles körben is ismerté és használtá tenni. Ilyen például a terabájt helyett a pontos mennyiséget, azaz a 1024 a negyedikent jelölő mértékegység, a tebibájt és a gibibájt, ami könnyen kitalálható, hogy a gigabájt párja. Ezen felül még létezik például a mebibájt (megabájt) és a kikibájt (kilobájt) is.

 

Bármennyire is vicces nevük van, ezek a binárisan számolt mértékegységek a tervek szerint minden merevlemezen szerepelnek majd a szokásos, például terabájt / gigabájt mellett, és segítenek majd, hogy ne vegyünk meg olyan HDD-t, amelynek óriási a kapacitása, de valójában mégsem teljesen ez a helyzet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.