Hirdetés

Mutatjuk a legjobb GeForce GTX 960-as videokártyákat|

Az új, középkategóriás GeForce-szal nem váltott sebességet a videokártya-piac, de az amúgy kellőképpen gyors kártyának megvannak az erősségei. Megnéztük, melyik modell éri meg a legjobban az árát.

Hirdetés

Csodálatos a csúcsvideokártyák világa, de a legfontosabb mégis a középkategória, ahol örökös harc dúl a gyártók között: ide csöppentek be év elején a 2 GB-os GTX 960-ak, majd áprilisban a 4 GB-os változatok. A GTX 960 GPU-ja a jól sikerült Maxwell alapokra épül, és mint ilyen, hatékonyságban az egyik legjobb. Emellett fejlett szolgáltatásokat kínál jó szoftveres támogatással, kapunk HDMI 2.0-t is, de a legfontosabb, hogy a GPU alig-alig melegszik, és kevesebbet is fogyaszt vetélytársainál. Ezek alapján az 1024 shaderrel dolgozó GPU-ról azt gondolnánk, hogy erős, és jó vétel is egyben, ám ahogy az már januári tesztünkből kiderült, sajnos az új kártyával nem nőtt a 3D-teljesítmény a középkategóriában, és az árazás sem túl vonzó. Áprilisban a GTX 960 újabb löketet kapott a 4 GB-os modellek megjelenésével, amit némi árcsökkentés is kísért. Megnéztük, melyik GTX 960 éri meg a legjobban.

Hirdetés


2 vs. 4 GB – a nagy kérdés

Fontos terület a videomemória, amely újabb löketet kaphat a következő generációval sávszélesség-versenyben, azonban most a kapacitáson van a hangsúly. Egyre több modern játék fut ki a 2 GB RAM-ból, márpedig ez nagyon zavaró, ugyanis az addigi 30 fps körüli teljesítmény pár másodpercig visszaeshet 5-7 fps-re. Ilyenkor törölni kell egy csomó mindent a VRAM-ból, a PCIe-buszon kimenni egészen a rendszermemóriáig, és onnan betölteni a textúrákat és a többi adatot. Ez drasztikusan csökkenti a sebességet, ami szaggatásban, meg-megakadó játékmenetben jelentkezik.


Annál azért összetettebb a képlet, mintsem hogy azt mondjuk, minél több videomemóriát kérjünk videokártyánkra. Azért még a játékok döntő többségét full HD felbontásra és 2 GB VRAM-ra optimalizálják, így a játék motorja sem használ ki ennél többet – ilyenkor teljesen felesleges a 3-4 GB VRAM megléte. Felbontásban a full HD a GTX 960 játszótere, ennyi pixellel tud megbirkózni a GPU megfelelő sebesség mellett – már a WQHD-nál is gondjaink lesznek, ha magas részletességet szeretnénk, a 4K pedig egyenesen ellenjavallott.


A legújabb játékok közül néhánynál már tetten érhető a 4 GB VRAM-ból származó előny. Itt nagyobb felbontású textúrák, komplex jelenetek során sem esik vissza drasztikusan a minimális fps, a szükséges adatok kényelmesen elférnek a 4 GB-on. Jó példák erre az Assassin’s Creed Unity és a Far Cry 4 játékok, amelyek 1080p mellett GTX 960-on akár 5-6 fps-re is képesek visszaesni 2 GB VRAM mellett, míg 4 GB VRAM-mal tudják tartani a 30 fps körüli teljesítményt. WQHD és 4K felbontás mellett ugyancsak látványos eltéréseket sikerült mérnünk 2 és 4 GB között, de fontos kiemelnünk, hogy az átlagsebességek itt már 20 fps alatt voltak – ehhez egyszerűen gyenge a GPU.


Asus Strix GTX 960 DC2OC 4 GB

Agresszív árazással indította útjára 4 GB-os GTX 960-as kártyáját az Asus, de a dizájnon és a hűtésen nem változtatott a 2 GB-os modellhez képest. Az órajelek természetesen gyárilag emeltek, de a konkurens kártyáknál kevésbé agresszív alapbeállításokat választott az Asus. A tesztre érkezett modell RoG-szériás (Republic of Gamers), abból is a „baglyos” Strix dizájnt követi, és érdekessége, hogy feltűnően rövid. A Gigabyte tuningkártyájánál mintegy 10 cm-rel, de még az MSI modelljénél is 5 cm-rel kisebb az Asus GTX 960. Ez egyfelől jó hír, kisebb házakban is kényelmesen elfér a kártya, ugyanakkor aggodalomra adhat okot a hűtést illetően. Nos, szerencsére zajos és elégtelen teljesítményű hűtéstől nem kell tartanunk, sőt, a Strix-családhoz méltóan itt is adott a terhelés- és hőmérsékletfüggő ventilátorszabályozás. Nekünk kifejezetten tetszett az Asus Strix 4 GB-os kártyája, árába sem tudunk különösebben belekötni, mégis csak annak ajánljuk a 4 GB-ért kiszabott, kb. 10 ezer forintos felár megfizetését, aki az ezt kihasználó játékkal játszik már ma is.

Asus Strix GTX 960 DC2OC 4G: reálisan árazott 4 GB-os GTX 960 azoknak, akiknek kell a plusz 2 GB


Gigabyte N960G1 Gaming 2 GB

Hatalmas kártya a Gigabyte GTX 960 G1 Gaming, amelynek oka a GTX 980-as modellel közel azonos, 31,2 cm hosszú WindForce 3X hűtés. A nagy testvérrel ellentétben a GTX 960 bordája a műanyag borítás alatt sokkal kisebb, de még így is 300 watt TDP-ig hitelesített. Jó hír, hogy a hátlap nem maradt el – a teljes kártyát fekete fém borítja, ami segít a hűtésben, és védi a kártyát a fizikai behatásoktól. Arra is figyelt a gyártó, hogy a tuningot ne csupán agresszív gyári beállításokkal érje el, hanem megteremtse a megfelelő alapokat a manuális tuninghoz is. Emiatt a kártya két darab 6-os tápcsatlakozót és hatfázisú VRM-egységet kapott.

Gigabyte N960G1 Gaming 2G: agresszív manuális tuningra kihegyezett, csendes és gyors


A WindForce 3X hűtő az oldalán két extra LED-del jelzi, mikor sikerül a WF3X-nek passzívan hűtenie a kártyát, vagyis mikor állnak a ventilátorok. A tesztek során sokat nyúztuk a GTX 960 G1 Gaminget, és nagy megelégedésünkre huzamos terhelés alatt is mindvégig néma csendben dolgozott a három ventilátor. A Gigabyte úgy programozta a ventilátorokat, hogy 43 Celsius fok alatt vagy 32 wattnál alacsonyabb, kártyaszintű fogyasztásnál automatikusan leálljanak. Az újrainduláshoz 60 wattos fogyasztás vagy 62 Celsius-fokos GPU-hőmérséklet szükséges. Miután mindez a vBIOS-ból történik, nem kell vesződnünk segédprogramokkal.


Ha már tuningkártya, mi örültünk volna a vRAM gyári órajelemelésének is, de ezt leszámítva a Gigabyte GTX 960-as csúcsmodellje nagyon jó vétel 70 ezer forint alatt; még 2 GB memóriával is szépen állta a sarat a 4 GB-os vetélytársakkal szemben.


MSI GTX 960 Gaming 4 GB

Mint két tojás, úgy hasonlít egymásra a 2 és 4 GB-os MSI Gaming GTX 960-as kártya, ami főként a megegyező Twin Frozr V hűtőrendszernek köszönhető. Ez két kártyahely vastagságú, dupla ventilátoros, és a manapság oly divatos piros-fekete színekben pompázik. Az MSI mérnökei sok időt öltek a hűtés tökéletesítésébe, és meg kell hagynunk, jó munkát végeztek: a kártya terhelés alatt sem vált zavaróan hangossá. A tuningról sem feledkezett meg az MSI, sőt rögtön háromféle üzemmódot is felprogramozott, melyek között a Gaming applikációval válthatunk. A rendszermemória órajeléhez nem nyúlt a gyártó, így az effektív 7 GHz-en megy, viszont kapunk egy programozható LED-es világítást, ami jól mutat egy plexi oldallapos házban. Az MSI Gaming 4 GB-os GTX 960 egyetlen és egyben hatalmas hátránya az ára, amely sokkal magasabb, mint a vetélytársaké, de ezt leszámítva jól megépített és sokáig elegendő teljesítményt nyújt.

MSI GTX 960 Gaming 4G: érezhető gyári tuninggal felgyorsított, mégis csendes kártya


Összegzés

A GTX 960-as kártyák már barátságosabb áron kaphatók, mint induláskor; nem is rossz vételek, de fontos észben tartani, hogy mellbevágó gyorsulást a vetélytárs Radeonokhoz képest nem várhatunk tőlük.


A 2 GB fedélzeti memória optimális egy ilyen erősségű, full HD-ra kifejlesztett kártyához, de néhány új játéknál előnyünk származhat a nagyobb vRAM-ból, amelyért egyelőre körülbelül plusz 10 ezer forintot kell fizetnünk, így csak annak ajánljuk, akinek éppen egy ilyen játék a kedvence. Amint a 2 és 4 GB-os modellek közti árrés 5 ezer forint körülire csökken, mindenki inkább az utóbbit válassza.


Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.